Een heerlijke schuimtaart, gemaakt met van die chocolade omhulde marsmallow zoenen.
De schuimtaart met zoenen is vrij makkelijk te maken. Je hebt alleen wel een beetje tijd nodig. De schuimbodems van deze taart zijn gemaakt van eiwitschuim en hebben uren droogtijd in de oven nodig.
Ik maakte de schuimtaart met zoenen voor mijn moeders verjaardag. Zij koos deze taart uit het Superdikke taartenboek. Ze vond deze taart vooral ook een leuke taart voor mijn neefjes en nichtjes. Die hebben er idd super van gesmuld. Maar de volwassen ook zeker. Mijn moeder heeft het er nog over, wat was die taart lekker zegt ze steeds.
Het recept is dus afgeleid van het recept uit het Superdikke taartenboek. Het Schuimtaart met zoenen recept is volledig in eigen woorden geschreven en hier en daar anders als in vergelijking met de versie uit het boek.
Het schuimtaart met zoenen recept is voor een taart van 26 cm diameter en is voor ca. 12 stukken. Afhankelijk van hoe groot je de stukken snijd.
- 5 eiwitten
- snuf zout
- 200 gram suiker
- 10 gram allesbinder
- 500 ml slagroom
- 1 zakje klopfix
- 8 gram vanille suiker (=1zakje)
- 32 mini-zoenen
- eventueel cacao om te bestuiven
- Teken op bakpapier 2 cirkels van 26 cm diameter.
- Verwarm de oven voor op 80°C.
- Klop de eiwitten met een snufje zout goed stijf.
- Mix beetje voor beetje de suiker en de allesbinder erdoorheen.
- Doe het eiwitschuim in een spuitzak met rond spuitmondje van ca. 13 mm.
- Spuit beide cirkels vol met het eiwitschuim.
- "Bak" het eiwitschuim 2,5 tot 5 uur in de oven, tot deze volledig droog zijn. (zie tips)
- Klop de slagroom met de vanille suiker en de klopfix stijf.
- Doe een ¼ van de slagroom in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
- Snijd de onderkantjes voorzichtig los van de zoenen.
- Roer 20 mini zoenen door de overige slagroom heen.
- Verdeel deze slagroom over 1 van de schuimbodems.
- Zet de onderkantjes tegen de zijkant van de slagroom aan.
- Leg de tweede schuimbodem erboven op.
- Versier met de apart gehouden slagroom en zoenen.
- Bestuif met een beetje cacao.
Tips & Tricks bij de schuimtaart met zoenen:
- Je kunt de eiwitschuim bodems afhankelijk van elkaar bakken. Dan hebben de bodems ca. 2,5 uur per bodem nodig. In een grote oven kunnen de bodems naast elkaar op 1 laag. De baktijd is dan aanzienlijk korter dan wanneer je de bodems boven elkaar bakt. Bak je de bodems naast elkaar zal het 2,5 a 3 uur duren. Bak je de bodems tegelijk boven elkaar kan het 5 uur duren. Voel de bodems of ze goed gedroogd zijn. En laat ze eventueel nog even verder drogen als je de oven uit zet door de ovendeur dicht te houden.
- Gebruik de bodems pas als deze volledig afgekoeld zijn. Anders druipt je slagroom van de bodem af.
- Draai het bakpapier met de cirkels om. Als het goed is kan je door het bakpapier heen de cirkel zien. Zo voorkom je dat er potlood of pen op je schuimbodem komt.
- Een cirkel trek je heel makkelijk door de bodem van een springvorm te gebruiken of bijvoorbeeld een bord.
- Strijk eventueel de bovenkant van het eiwit glad met een spatel.
- De mini-zoenen zijn er ook in verpakkingen van 36 zoenen. Je kunt ze dan gewoon allemaal gebruiken.
- Zorg er tijdens het mixen van het eiwit voor dat je kom vet-vrij is anders word je eiwit niet stijf. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een beetje citroensap door de kom en over je mixhaken te wrijven.
- Het klopt dat je enkele bodems van de zoenen overhoud.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie