Mijn vader is gek op appeltaart. Het liefst de Hollandse appeltaart en het kan hem niet vaak genoeg op tafel verschijnen. Nu bak ik niet graag iedere dag hetzelfde en heb ik niet zo heel veel met appeltaart. Zodoende heb ik dit keer gekozen voor een andere appeltaart. Namelijk een rustieke Franse appeltaart. Dit is een appeltaart op Franse wijze welke gevormd word met de hand.
Maar wat maakt een appeltaart Nederlands, Frans, Duits, Zweeds of waar dan ook vandaan. Wat ik daarover heb kunnen achterhalen dat het in de samenstelling zit. En dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Van zanddeeg tot bladerdeeg of cake. Met verschil in appels en in kruidenmengsels. Door bepaalde ingrediënten toe te voegen. En dan heb je nog de verschillende in opmaak. Zoals ik al zei eerder de mogelijkheden voor appeltaart zijn eindeloos.
Wat deze rustieke Franse appeltaart Frans maakt. Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Als jij het weet hoor ik het graag. Maar we houden het er in dit geval iig op dat deze appeltaart Frans is.
Wil je toch liever een Hollandse appeltaart maken? Vind het recept voor Hollandse appeltaart hier.
De rustieke Franse appeltaart heeft na het vormen een diameter van 20 a 22 cm en is voor zo’n 8 a 10 personen afhankelijk van de grote van de stukken appeltaart.
Rating
- Voor de bodem
- 250 gram patentbloem
- flinke snuf zout
- 35 gram witte basterdsuiker
- 120 gram roomboter
- druppels koud water
- Voor de vulling
- 3 grote appels (bijv. Jonagold of Golden Delicious)
- 40 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- kaneel naar smaak
- 2 eetlepels gesmolten boter
- Verder nodig
- 1 eetlepel bloem
- 1 losgeklopt ei
- 2 eetlepels rietsuiker
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Voor het deeg
- Meng alle droge ingrediënten voor het deeg door elkaar.
- Kneed de boter er doorheen en kneed het geheel tot een bal. Druppel eventueel wat druppels koud water erbij om het deeg beter tot een bal te kunnen vormen.
- Leg tot verder gebruikt afgedekt weg in de koelkast.
- Voor de vulling
- Schil de appels en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appels in plakjes van 3-5 mm
- Mix de appelschrijfjes met de suiker, kaneel, het vanilleextract en de gesmolten boter
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van 35 cm diameter.
- Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.
- Strooi de eetlepel bloem uit over het deeg.
- Verdeel de appelschrijfjes in het midden op ca. 7,5 cm van de kant rondom.
- Vouw de randen over de appelschrijfjes heen.
- Bestrijk het deeg met het losgeklopte uit en strooi de rietsuiker erover.
- Bak de rustieke Franse appeltaart in ca. 50 minuten goudbruin.
Tips & Tricks voor de rustieke Franse appeltaart:
- Je bodem hoeft niet perfect te zijn. Als er een scheur of gat ontstaat druk je dit gewoon met je vingers weer aan elkaar. Of je haalt een stukje deeg van de zijkant en drukt dit op het gat.
- Dek de rustieke Franse appeltaart eventueel de laatste 10 minuten van de baktijd af met aluminiumfolie als deze te donker aan het worden is.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Ted zegt
Echt een lekkere appeltaart op een andere wijze. Zeker een aanrader voor mensen die wat minder boter willen eten. Dank je wel voor dit makkelijke en heelike recept. Bij inspiratie dacht ik je kan er ook nog van allerlei andere soorten vruchten in doen bij voorbeeld abrikozen
Bakkenderwijs zegt
Fijn om te horen. Bedankt voor je reactie en de variatie tips.