
Ricotta kaneel cheesecakes recept
Ricotta kaneel cheesecakes. Niet 1 cheesecake maar meerdere kleine ricotta cheesecakes. Deze cheesecakes hebben een hardere bodem en een vulling van ricotta met kaneel.
Deze cheesecakes worden gemaakt in kleine vormpjes. Je kunt er vast en zeker wel 1 grote van maken. Al weet ik dan niet hoelang dit qua baktijden nodig heeft. Mocht je dit uitgeprobeerd hebben dan hoor ik het graag.
Ik heb gebruik gemaakt van kleine ronde taartvormpjes met losse bodem. De bodem van deze taartvormpjes hebben een diameter van 8 cm. Zelf had ik nog wat deeg en vulling over en heb daarnaast nog een klein springvormpje gemaakt.
Dit recept heeft veel koeltijden en is niet overal even makkelijk. Als je stap voor stap het recept leest dan moet het zeker lukken. De begeleidende stap voor stap foto’s zullen je er bij helpen (En check Instagram voor korte video’s van dit recept). En heb je vragen stel ze gerust. Geef niet op als het lijkt alsof het niet lukt. Vaak komt het uiteindelijk wel goed. En mag het resultaat er gewoon wezen.
Het recept voor deze Ricotta kaneel cheesecakes is afkomstig uit het modern baking bakboek van Donna Hay, waar ik een boekreview over geschreven heb. Het recept is volledig in eigen woorden beschreven.

- voor de vulling
- 360 gram ricotta
- 125 gram roomkaas
- 55 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 2 theelepels maïzena
- ¼ theelepel kaneel
- voor het deeg
- 150 gram roomboter (zacht)
- 165 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 80 ml koksroom
- 1 theelepel vanille extract
- 450 gram bloem
- 1,5 theelepel bakpoeder
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet 6 vormpjes met een bodem diameter van ca. 8 cm in.
- Klop voor het deeg de boter (150 gram) met de suiker (165 gram) in 5 a 10 minuten licht geel en romig.
- Voeg het ei en de extra eidooier toe en meng het tot een geheel.
- Meng vervolgens de koksroom en het vanille extract erdoor.
- Zeef de bloem met het bakpoeder.
- Kneed de bloem met het bakpoeder door het mengsel.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even goed met de handen door
- Rol het deeg tussen 2 bakpapiertjes uit tot een dikte van 4 mm en leg dit 10 minuten koud weg.
- Snijd 6 rondjes van ca 11 cm uit het deeg en bekleed de vormpjes ermee. (Snij eventueel overtollig deeg weg)
- Prik gaatjes in de bodem en zet de vormpjes ca. 10 minuten koud weg.
- Rol het overige deeg opnieuw uit en leg wederom weer even koud weg.
- Snijd 6 rondjes van 10 cm uit het overige deeg en leg deze tot verder gebruik in de koelkast.
- Haal de taartvormpjes uit de oven en bak deze in 8 a 10 minuten lichtbruin.
- Laat ze goed afkoelen.
- Mix voor de vulling de ricotta met de roomkaas, de suiker en het vanille extract 2 minuten op de hoogste stand.
- Zeef de maïzena met het kaneel en mix deze samen met het ei door het ricotta mengsel.
- Verdeel de vulling over de verschillende vormpjes.
- (Wanneer je bodem erg omhoog is gekomen check de Tips & Tricks onder dit recept voor wat te doen)
- Haal de deegrondjes uit de koelkast en sluit het taartvormpje hiermee af.
- Druk de randen voorzichtig, maar stevig aan.
- Bak in 15 tot 20 minuten goudbruin.
- Laat volledig afkoelen in de vorm.
- Haal de cheesecakes voorzichtig uit de vormpjes en zet ze overnacht in de koelkast.
- Bestrooi voor serveren met poedersuiker.






Tips & Tricks bij de ricotta kaneel cheesecakes:
- Wanneer de bodem teveel omhoog komt tijdens het bakken kan je deze wanneer het nog warm is voorzichtig naar beneden duwen met je vingers.
- Laat de bodem niet te donker worden. De bodem word nog een tweede keer gebakken.
- Staar je niet blind op het 8 cm vormpje. Je kan ook bijvoorbeeld een 10 cm vormpje gebruiken wanneer je deze in huis heb. Je hebt deeg en beslag voldoende hiervoor.
- Je kunt volgens Donna Hay de cheesecakes bestuiven met een combinatie van poedersuiker met versgeraspte nootmuskaat.
- Past de lap deeg niet in de koelkast, dan kan je hem gerust iets omslaan. Dit rol je wel weer netjes als je de rondjes eruit gaat steken.
- Het is best een flink hap de ricotta kaneel cheesecakes. Wij hebben iedere (kleine) cheesecake doormidden gesneden. En er zo 2 persoons cheesecakes van gemaakt.
Volg je mij al op Instagram? @Bakkenderwijs. Daar vind je verschillende stap voor stap video’s van onder andere dit recept. En sneak peaks van wat er nog aan zit te komen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie