We zagen de hartige pompoentaart al voorbij komen. En deze was zeer zeker voor herhaling vatbaar. Nu werd het tijd voor de zoete variant.
De pumpkin pie is in Amerika echt een klassieker. Er zijn tal van variaties te vinden op deze taart. In de zoete pompoentaart wordt er gebruik gemaakt van pompoenkruiden. Deze kruiden kennen we hier niet echt, maar zijn goed te vergelijken met de speculaaskruiden van hier. De pompoenkruiden bestaan uit nootmuskaat, gember, kruidnagel en kaneel. In onderstaand recept staat vermeld welke verhoudingen er voor de zoete pompoentaart nodig zijn.
Wat mij zelf erg opvalt qua verschillen tussen de zoete- en de hartige pompoentaart is dat de hartige variant zijn oranje kleur goed behoud en de zoete pompoentaart een mooi bruin glimmend laagje krijgt.
De pompoentaart is mooi zacht van structuur. Iedereen vond hem heerlijk. Lekker met een lepel lobbig geslagen slagroom.
- Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 40 gram poedersuiker
- snufje zout
- 125 gram boter
- 1 ei
- 2 eetlepels melk
- Voor de vulling:
- 500 gram pompoen (vlees)
- 350 ml koffiemelk
- ¼ theelepel zout
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel bloem
- 2 eieren
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel gember
- ¼ theelepel kruidnagel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- Snij de pompoen doormidden en bak deze op aluminium folie voor ca 40 minuten op 165°C in de oven tot het vlees van de pompoen zacht is en je het er met een lepel uit kunt scheppen.
- Pureer vervolgens het vruchtvlees tot een mooie puree.
- Wrijf de gepureerde pompoen door een zeef.
- Meng de kruiden door elkaar heen.
- Zeef de bloem, de poedersuiker en ¼ theelepel van het kruidenmengsel en kneed er de boter doorheen.
- Kneed vervolgens het ei en de melk erdoor en vorm een mooie bal
- Leg het deeg voor ca 30 minuten in de koelkast afgedekt met vershoudfolie
- Verwarm de oven weer voor op 180°C
- Kluts de eieren met de koffiemelk, het zout, de bloem, de suiker en het kruidenmengsel door elkaar heen.
- Roer hier vervolgens de pompoenpuree doorheen
- Vet een vorm van +- 25 cm in en rol het deeg uit.
- Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg.
- Schenk het pompoenmengsel in de vorm en zet de pompoentaart voor 50 a 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de pompoentaart afkoelen en zet deze voor het beste resultaat een nachtje in de koelkast.
Tips & Tricks bij de zoete pompoentaart:
- Hou je niet van de kruiden kun je deze ook weglaten.
- Heb je geen kruidnagelpoeder in huis maar wel kruidnagels, maak ze dan fijn in bijvoorbeeld een vijzel.
- Je kunt de pompoen ook klaar stoven/koken als je dit prettiger vind. Gebruik dan niet teveel vocht en laat je pompoen goed uitlekken.
- Wordt je taart te donker en is deze nog niet klaar, dek de taart dan voorzichtig af met aluminium folie in de oven.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie