De omgekeerde taart, in het Engels ook wel upside down cake genoemd.
Het typerende van een omgekeerde taart is dat deze ondersteboven gebakken word. In dit geval zullen de frambozen op de bodem geplaatst worden. Daaroverheen word het beslag verdeeld. Na het bakken word de taart “gestort”. Hierdoor komen de frambozen bovenop te liggen. Een van de bekendste omgekeerde taarten is de tarte tatin, een omgekeerde appeltaart.
Ik heb bij een omgekeerde appeltaart weleens gehad dat het fruit niet meekwam. Het is erg belangrijk bij een omgekeerde taart dat de taart nog warm is als deze gestort is. Anders loop je het risico dat de fruitlaag niet goed loskomt van de bodem.
Het idee voor deze omgekeerde frambozentaart kwam ik tegen bij Donna Hay, een Australische voedselstyliste en schrijfster. Het recept voor deze frambozentaart is echter wel naar smaak aangepast.
De omgekeerde frambozentaart geeft een mooi contrast tussen het frisse zuurtje van de frambozen en het zoete van de cake.
Onderstaand recept voor een omgekeerde frambozentaart word gemaakt met een 24 cm diameter vorm en is voor zo’n 8 a 10 stukken.
- 500 gram diepvries frambozen
- 250 gram fijne suiker
- 190 gram boter
- 2 theelepels citroenrasp
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 300 gram patentbloem
- 1½ theelepels bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- 60 gram amandelmeel
- 250 ml karnemelk
- eventueel poedersuiker om te serveren
- Laat de frambozen ontdooien en goed uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een 24 cm diameter taartvorm met 2 bakpapiertjes over elkaar en vet de randen goed in.
- Verdeel de frambozen over de bodem van de vorm.
- Strooi 75 gram van de suiker over de frambozen.
- Mix de boter met de overgebleven suiker, het citroenrasp en het vanille extract in 8 a 10 minuten romig.
- Mix 1 voor 1 de eieren erdoorheen
- Zeef de bloem met de bakpoeder en de baking soda.
- Mix op de laagste stand het bloem mengsel, het amandelmeel en de karnemelk erdoor heen.
- Als alles goed door elkaar zit verdeel het beslag voorzichtig over de frambozen en strijk de bovenkant iets glad.
- Bak 60 minuten in de oven gaar. Dek na 40 a 45 minuten de taart losjes af met wat aluminium folie zodat de bovenkant niet te donker word.
- Laat iets wat afkoelen (tot 2 uur) en stort de taart voorzichtig op een bord/schaal.
- Serveer eventueel met wat poedersuiker
Tips & Tricks bij de omgekeerde frambozentaart:
- Om te zien of de omgekeerde frambozentaart gaar is, prik er met een sateprikker in. Komt deze er schoon uit dan is de taart gaar.
- Zorg ervoor dat de taart nog wat warm is als je deze omdraait, anders laten de frambozen misschien niet goed meer los.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Mia zegt
Ik zou deze taart graag gaan maken, kan ik die 1 dag van te voren maken?
Bakkenderwijs zegt
Dat moet zeker wel kunnen. Het vocht van de frambozen kan dan wel iets meer in de cake trekken. Strooi de poedersuiker er pas voor het serveren op.