Een New York cheesecake recept kom je volop tegen. Bij veel van deze recepten staat enkel dat de New York cheesecake erg lekker is. Dat is zeker waar. Alleen zocht ik nou net wat meer achtergrondinformatie dan dat. Zodoende ging ik op zoek naar de achtergrond van de New York cheesecake.
De eerste kaastaart
Nee de New York cheesecake is niet de eerste kaastaart. Dit is wel een afgeleide van de eerste kaastaart. Het was 4000 jaar terug in het oude Griekenland waar de eerste kaastaart werd gemaakt. Deze kaastaart, eigenlijk gewoon een vertaling voor cheesecake, was erg energierijk. Om deze reden werd de taart aan atleten gegeven. De samenstelling van de kaastaart was vrij simpel, evenals de bereidingswijze. Naast atleten werd deze taart daardoor ook veel op bruiloften geserveerd.
Op het moment dat de Romeinen Griekenland veroverde werd ook het cheesecake recept aangepast. Door heel Europa namen zij hun cheesecake recept mee. En net als met veel gebak maakte ieder land zijn eigen variatie op de cheesecake. Hieronder staat een Amerikaanse variant: de New York cheesecake. Amerika werd bekend met de cheesecake toen de Europeanen de oversteek maakten.
Het was toen dat een boer uit New York een veel zachtere en romigere kaas maakte. Zachter en romiger als de Franse kaas die in de cheesecakes gebruikt werd tot dan toe. Deze nieuwe kaas gaf de New York cheesecake de romigheid zoals we hem nu kennen. En doordat deze boer uit New York kwam. Kreeg deze kaastaart de naam New York cheesecake.
De oorsprong van cheesecakes in het algemeen ligt in het oude Griekenland. De New York cheesecake is een afgeleide van dat, maar misschien wel een van de bekendste die we nu de dag kennen.
Onderstaand New York cheesecake recept word in een 20-22 cm springvorm gemaakt.
Rating
- 200 gram Digestive koekjes
- 100 gram gesmolten roomboter
- 600 gram roomkaas
- 125 gram suiker
- 4 eieren
- 1 theelepel fijne citroenrasp
- 125 gram zure room
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel vanille suiker (= 2 zakjes)
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Bekleed de bodem van een 20-22 cm springvorm met bakpapier en vet de randen in.
- Verkruimel de Digestive koekjes in een keukenmachine en meng ze met de gesmolten boter.
- Druk met de bolle kant van een lepel de kruimels plat op de bodem van de springvorm.
- Zet de bodem koud weg tot verder gebruik.
- Roer de roomkaas los.
- Meng de suiker, vanille suiker, zure room, citroenrasp en vanille extract door de roomkaas.
- Roer 1 voor 1 de eieren erdoorheen.
- Giet de New York cheesecake vulling op de eerder gemaakte bodem.
- Bak in 60 a 65 minuten gaar.
- Laat de New York cheesecake vervolgens nog ca. 2 uur tot rust komen in de oven met de deur op een kiertje.
- Zet de cheesecake een nachtje in de koelkast om verder op te stijven.
Tips & Tricks bij het New York cheesecake recept:
- Heb je geen keukenmachine? Dan kun je de Digestive koekjes ook in een stevige zak doen en fijn drukken met een deegroller. Of gebruik een vijzel om de koekjes te verkruimelen.
- Als de taart klaar is, zal de taart nog wat wiebelig zijn. Dit hoort.
- Maak deze cheesecake een dag van te voren. De New York cheesecake heeft tijd nodig om te bakken/koelen en vervolgens verder op te stijvel.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Hajar zegt
Hallo
De deur van de oven moet op een kiertje lees ik, moet de oven volledig uit of mag die op 150Graden blijven staan?
Bakkenderwijs zegt
De oven mag dan uit. De New York cheesecake kan op die manier langzaam afkoelen.
Livi zegt
Ik denk het wel
Carin zegt
Welke roomkaas?
Bakkenderwijs zegt
Iedere naturel roomkaas is goed. Een bekend merk is Philadelphie. Maar je kunt ook gewoon het eigen merk van de Lidl gebruiken. Veel bakplezier.
Jaimy zegt
Ik vind hem echt niet lekker! Zit echt geen smaak aan! Erg jammer van de ingrediënten. Ik vind dit totaal geen cheesecake baal enorm!
Bakkenderwijs zegt
Ik vond zelf de New York cheesecake erg lekker en de mensen om mij heen ook. Het kan zijn dat het je smaak niet is of dat er misschien iets in de bereiding niet goed is gegaan. Ook zijn er allerlei verschillende soorten cheesecakes, dit is de New York cheesecake, maar misschien had je een andere soort verwacht. Zoiezo jammer dat je de cheesecake niet lekker vond.
Sander zegt
1 van de beste recepten die te vinden zijn! Zelf heb ik de cheesecake al tal van keren gemaakt voor familie, vrienden & collega’s en ik krijg steeds heel veel tof + tal van mensen die het recept vragen! Zelf gebruik in Philadelphia roomkaas omdat ik ervan uitga dat die de meeste smaak zal geven.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Fijn om te horen. Philadelphia roomkaas heeft toch net wat extra’s vergeleken anderen, daar ben ik het stiekem wel mee eens 🙂