De medovnik honingtaart behoort tot 1 van de oudste taarten van centraal, noord en oost Europa.
De geschiedenis van de medovnik is niet makkelijk te achterhalen. Het ziet er naar uit dat de medovnik honingtaart door Slavische of Duitse stammen is ontdekt en dat de oorsprong van de medovnik in Rusland ligt.
Medovnik zal je dan ook vaak als Russische honingtaart tegenkomen. Maar de medovnik word niet alleen als Russische honingtaart weergegeven. Je vind de medovnik ook als Tsjechische honingtaart. Bij deze Tsjechische honingtaart ligt de oorsprong in een oud Armeens familierecept. Uit dit recept is voor vele de bekende “Marlenka” ontstaan. Marlenka is een Tsjechische firma die de medovnik honingtaart onder de naam Marlenka op de markt heeft gebracht. Marlenka is een medovnik honingtaart volgens een geheim Armeens familierecept. De Marlenka word al enige tijd geproduceerd en heeft inmiddels zelfs een afzetmarkt gegenereerd in Nederland en België.
De eerste keer dat ik kennis maakte met de medovnik was in Hattem. Hier stond hij beschreven als Tsjechische honingtaart. Na deze geproefd te hebben ben ik op onderzoek uit gegaan en kwam zo bij de medovnik terecht.
De medovnik honingtaart heeft een diameter van ca. 20cm, maar laat je hier niet door misleiden. De medovnik honingtaart kan vrij machtig zijn.
Rating
- Voor het beslag
- 3 eieren
- 150 gram honing
- 175 gram patentbloem
- 8 gram baking soda
- 1 eetlepel azijn
- Voor de crème
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels koffiemelk
- 125 gram crème fraîche
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Plaats een vel bakpapier op een bakplaat.
- Mix de eieren met de honing schuimig.
- Voeg de baking soda met het azijn en de bloem toe en meng tot alles net opgenomen is.
- Verdeel het beslag in 4 gelijke porties.
- Smeer 1 portie dun uit over het bakpapier tot je een plak van ca. 42x22cm heb.
- Bak deze in ca. 5 minuten gaar.
- Snijd met een ontbijtbordje of dergelijke 2 rondjes van ca. 20 cm uit de plak.
- Bewaar de afgesneden stukjes apart.
- Herhaal dit met de overige porties beslag.
- Bewaar de 8 ronde plakjes, wanneer deze afgekoeld zijn, luchtdicht tot verder gebruik.
- Leg de afgesneden stukken terug op de bakplaat en bak deze nog 5 a 7 minuten verder.
- Laat deze helemaal afkoelen en vermaal ze vervolgens tot kruimels.
- Voor de crème mix je de slagroom met de zure room en de koffiemelk door elkaar tot deze wat lobbig is.
- Voor het opbouwen van de taart begin je met 1 ronde plak voor op de bodem welke je met een laag van de crème besmeert.
- Herhaal dit tot de laatste plak.
- Na de laatste plak besmeer je de gehele taart, boven- en zijkanten met de rest van de crème.
- "Beplak" de taart in zijn geheel met de kruimels en zet de honingtaart koud weg.
Tips & Tricks bij de Medovnik honingtaart:
- Gebruik een spatel bij het uitsmeren van het beslag. Het moet een dun laagje worden.
- Het kan makkelijker zijn om het bakpapier op een aanrechtblad te leggen en daar het beslag erop uit te smeren en vervolgens het op de bakplaat te leggen.
- Meng wat gehakte walnoten door de kruimels voor je het op de taart “plakt”
- Je kunt ook wat gehakte walnoten over de crème lagen tussendoor strooien.
- Mocht je de honingtaart iets zoeter willen zou je wat suiker kunnen toevoegen in de crème.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
David zegt
Hmm. .. klinkt authentiek, maar het was handig geweest als er een ingredientenlijst bij stond.
Bakkenderwijs zegt
Dat zou idd wel handig zijn. Geen idee wat daar gebeurt is. Ik los het gelijk op! Bedankt voor uw bericht.
EG zegt
Hoeft er geen boter bij in dit recept?
Bakkenderwijs zegt
Nee klopt, in dit Medovnik recept hoeft geen boter.
Ml zegt
Hoelang ben je bezig om dit recept te maken? Ook wel handig om te weten.
Bakkenderwijs zegt
Hier kan ik helaas geen goed antwoord op geven. Ik heb bij het bakken van de Medovnik honingtaart niet bijgehouden hoelang ik er mee bezig ben geweest. Ook is dit vrij lastig in te schatten doordat ik met een recept langer bezig ben dan dat je normaliter zou zijn. Dat heeft o.a. te maken met dat ik foto’s maak van alle stappen. Met het bakken ben je zo maar een half uur tot uur mee bezig. Hier is het afhankelijk of je de beschikking heb over meerdere bakplaten waardoor je tijdens het bakken de volgende al gereed kan maken. De bereiding valt verder mee, maar zal een half uur tot uur wel in beslag nemen. Dus denk dat je met dit recept zo’n 1 a 2 uur bezig ben.
Chantal zegt
Recept vandaag gemaakt voor Pasen, super makkelijk en viel in de smaak! Ga deze zeker bewaren. Heerlijk luchtig deeg/taart en vulling niet te zwaar 🙂 Dank voor het delen!
Bakkenderwijs zegt
Graag gedaan. Fijn te horen dat de Medovnik gesmaakt heeft. Bedankt voor de reactie.
Gerlien zegt
Vandaag deze taart gemaakt…leuk om te doen en lekker! Ik was verrast dat mijn man hem ook lekker vond.de volgende keer ga ik wel voor een beetje suiker in de creme..bedankt voor het recept!
Bakkenderwijs zegt
Graag gedaan, bedankt voor de reactie, goed te horen dat de medovnik lekker was.
wietske zegt
Kan de taart ingevroren worden?
Bakkenderwijs zegt
Een medovnik taart kan je invriezen. Er zijn zelfs medovnik diepvriestaarten op de markt. Houd er wel rekening mee dat taarten met zuivel wel een lichte smaak en textuur verschil kunnen krijgen. Deze taarten zijn max 4 a 5 weken in te vriezen. Veel bakplezier.
Carolien zegt
Ik kwam maar tot 4 laagjes , te weinig beslag en de laagjes wat langer in de oven.
Bakkenderwijs zegt
Dat is ook een mogelijkheid. Doordat de laagjes voor de medovnik dan wat dikker zijn zullen ze langer in de oven nodig hebben. Bij het origineel word het beslag heel dun uitgesmeerd tot een grote waar je 2 rondjes uit kunt snijden. Op die manier kom je tot de 8 laagjes en de kortere baktijden.
Denise zegt
Volgens het recept klaar gemaakt, ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan maar er zat een soort van vis smaak aan, dit vonden de andere die hem proefde ook. Wel erg leuk om te maken
Bakkenderwijs zegt
Jakkie, dat is niet de bedoeling. Het enige wat ik kan bedenken is dat daar misschien een bedorven ingrediënt tussen heeft gezeten.
Joke zegt
Kunt u mij vertellen welke honing u gebruikt, want daar zijn verschillende smaken van en ook uit verschillende streken.
Bakkenderwijs zegt
Ik gebruik eigenlijk altijd een standaard bloemen honing uit de supermarkt. Heb niet specifiek een bepaalde soort of streekhoning gebruikt.
Yvonne zegt
Zit er in de creme koffiemelk of zure room?
Yvonne zegt
Ik bedoel zure room of crème fraîche?
Bakkenderwijs zegt
Ik zie wat je bedoeld. Ik noem crème fraîche vaak ook zure room, maar in de winkel zijn het natuurlijk 2 verschillende items. Ik heb het in de bereidingswijze ook aangepast naar crème fraîche. Bedankt voor het bericht.
Adriana zegt
Hoe kan het dat deze taart in de koeling 9 tot 14 dagen houdbaar is tegenover ander gebak max 3 dagen?
Bakkenderwijs zegt
Ik heb dit zelf niet in mijn blog staan zover ik weet. De reden dat ik kan bedenken dat een taart langer houdbaar is is door de gebruikte ingrediënten. Dan is het wel noodzaak dat de creme fraiche ook de juiste houdbaarheid nog heeft.