Een kruidnoten cheesecake. Een bodem van kruidnoten, een gebakken bovenkant met de smaak van kruidnoten/speculaas en hoe versierd met, hoe kan het ook anders, kruidnoten.
Vanaf oktober liggen de winkels er vol mee kruidnoten. Het snoepgoed voor de feestdagen. Je kunt ze ook gemakkelijk zelf bakken. Zo heb je het hele jaar door de kleine koekjes tot je beschikking. Zie hier het kruidnootjes recept.
Deze kruidnoten cheesecake is een gebakken cheesecake. Hij word gemaakt met roomkaas. De smaak van de kruidnoten staan centraal in deze cheesecake. Dit maakt hem anders dan andere cheesecakes. Een kruidnoten cheesecake kan je vergelijken met een speculaas cheesecake. De kruidnoten zou je 1 op 1 kunnen vervangen voor speculaas. Wel zit er iets extra kaneel in de kruidnoten cheesecake dan dat je waarschijnlijk in een speculaas cheesecake terug zou vinden.
Dit is de Sinterklaas cheesecake van het moment. Sinterklaas is tenslotte de tijd van de kruidnootjes. Je kunt hem behalve met kruidnoten nog veel uitbundiger versieren met al het verschillende Sinterklaas snoepgoed wat verkrijgbaar is.
De kruidnoten cheesecake word gebakken in een 23 cm bakvorm.
- 500 gram roomkaas
- 200 gram crème fraîche
- 4 eieren
- 125 gram suiker
- 1 eetlepel speculaas kruiden
- 1 theelepel kaneel
- snuf zout
- 25- gram kruidnoten + extra voor versieren
- 125 gram roomboter.
- Vet een ronde vorm in van ca. 23 cm en bekleed de bodem met bakpapier.
- Maal de kruidnoten fijn
- Smelt de boter en roer de gesmolten boter door de fijngemalen kruidnoten.
- Druk het koekmengsel in de vorm en de randen iets omhoog.
- Zet tot verder gebruik koud weg.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Roer de roomkaas met de crème fraîche goed los.
- Roer de speculaas kruiden, de kaneel het suiker en het zout door elkaar.
- Roer het vervolgens door het roomkaasmengsel.
- Kluts de eieren los en roer deze erdoor.
- Schenk het mengsel over de bodem en bak in 45-50 minuten gaar.
- Wacht ca. 10 minuten alvorens de vorm te verwijderen.
- Laat de kruidnoten cheesecake volledig afkoelen en zet deze vervolgens minimaal 2 uur koud weg (liefst een nachtje)
- Versier voor serveren met de kruidnootjes.
Tips & Tricks bij de kruidnoten cheesecake:
- Probeer het roomkaas mengsel niet te veel te mixen. Door te mixen komt er lucht in de cheesecake en dit is het gene wat een cheesecake nou net niet leuk vind. Een cheesecake is een compacte massa.
- Het roomkaas mengsel is wat dun. Zet de kruidnoten cheesecake daarom voorzichtig in de oven. De opstaande randen van de bodem zorgen er voor dat de cheesecake niet gaat lekken. Mocht je het toch wat dikker willen, laat dan 1 eitje weg uit het roomkaasmengsel.
- Versier de cheesecake pas voor het serveren met de kruidnootjes. Anders kunnen de kruidnootjes hun knapperigheid verliezen.
- Cheesecakes houden niet van temperatuur schommelingen. Verleid je daarom niet om tijdens het bakken de ovendeur te openen, maar wacht geduldig af.
- Mocht je cheesecake gebarsten zijn. Dit doet niks af aan de smaak. En je kunt met de versiering het scheurtje verstoppen.
- Wanneer de kruidnootjes bodem te grof is zal deze niet goed samenkomen. Je kunt ze dan eventueel nog even terug in de blender stoppen en iets fijner malen. Dit kan ook wanneer de boter er al doorheen zit.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie