Kladdkaka is een snelle chocoladetaart. Een chocoladetaart die je al in 25 minuten op tafel hebt staan. Inclusief bereiding en baktijd. Handig voor als je onverwachts visite hebt. En naast dat deze snel is, is de kladdkaka ook nog eens makkelijk te maken. De benodigde ingrediënten heb je vaak al in huis.
De herkomst van kladdkaka ligt in Zweden. De kladdkaka heeft wat weg van een brownie, een soort kleverige chocoladetaart.
In het Zweeds betekent kladdig plakkerige en kaka cake. Dus kladdkaka betekent ook wel plakkerige cake of zoals ze in het Engels zeggen sticky cake.
Kladdkaka wordt in Zweden bij de fika gegeten. De fika is het moment op de dag dat je samen komt onder het genot van koffie met gebak.
Het recept voor deze kladdkaka komt uit het boek De keukentafel van het Noorden. Ik heb dit recept gekozen om uit te proberen voor De keukentafel van het Noorden boekreview. Het boek is een echte aanrader. Het recept is in eigen woorden verteld.
De kladdkaka word gemaakt in een taartvorm met een diameter van 20 cm en is voor zo’n 6 personen.
Rating
- 150 gram roomboter
- 150 gram poedersuiker
- snufje zout
- 40 gram cacaopoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren
- 125 gram tarwebloem
- Verwarm de oven voor op 175°C/
- Smelt de boter en laat deze iets wat afkoelen.
- Bekleed de bodem van een 20 cm diameter taartvorm en vet de randen in.
- Klop de cacao, de poedersuiker, het zout en de vanille extract door de gesmolten boter.
- Klop 1 voor 1 de eieren door het mengsel.
- Zeef de bloem boven het mengsel en spatel deze erdoorheen.
- Als alles goed door elkaar is schep je het mengsel in de taartvorm.
- Bak de kladdkaka in 13 minuten klaar. Niet langer!
Tips & Tricks bij de kladdkaka – chocoladetaart:
- Bij kladdkaka worden vaak frambozen en/of bramen gegeten.
- Ook lekker bij de kladdkaka is Skyr, dit is een Zweedse yoghurtsoort verkrijgbaar in de supermarkt.
- Bak niet langer als de aangegeven minuten. De binnenkant van de kladdkaka chocoladetaart moet juist smeuïg zijn.
- Mocht je een keertje geen vanille extract in huis halen, kun je deze ook weglaten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
mhbroerse zegt
Dit is zooooo lekker! ik had koorts toen ik het maakte, maar toch vond ik het heerlijk! echt een aanrader!
Bakkenderwijs zegt
Daar knap je dan gewoon van op! Bedankt voor de leuke reactie.