Een frisse yoghurttaart met verse kersen.
Mijn zusje bracht uit de Betuwe 6 kilo kersen mee. Dat lijkt misschien veel, maar dat viel best mee. Iedereen is er gek op. En zo vers uit de tuin zijn ze het allerlekkerst.
Deze kersen yoghurttaart is voor 12 tot 16 stukken taart. De yoghurttaart word gemaakt in een 26 cm diameter springvorm. De bodem word gebakken. Voor de rest van de kersen yoghurttaart heb je enkel nog de koeling nodig.
Dit kersen yoghurttaart recept is afgeleid van een recept uit het tijdschrift Koken en Genieten. Het recept is wel naar smaak aangepast. Zo zit er bijvoorbeeld minder suiker in. Ook is het recept volledig in eigen bewoordingen geschreven. Minder suiker is iets wat ik probeer in de meeste van mijn recepten. Het hoeft allemaal niet zo mier en mierzoet te zijn.
- 2 eieren
- snuf zout
- 125 gram kristalsuiker
- 75 gram bloem
- snuf bakpoeder
- 12 blaadjes gelatine
- 500 gram verse kersen
- 175 ml kersensap
- 750 ml magere yoghurt
- 1 eetlepel vanille suiker
- 250 ml slagroom
- eventueel witte chocolade voor de garnering
- Bekleed de bodem van een 26cm diameter springvorm met bakpapier en vet de randen in.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Splits de eieren en klop de eiwitten met een snufje zout en 2 eetlepels water stijf.
- Mix in een andere schaal het eigeel met 75 gram van de suiker tot een licht gele crème.
- Spatel het eiwit voorzichtig door het eigeel heen.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en vouw dit door het ei heen (niet roeren, zie tips & tricks)
- Strijk het beslag uit over de springvorm.
- Bak in ca. 12 minuten gaar.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Maak de rand van de springvorm schoon.
- Draai de biscuitbodem om. en sluit deze weer om de bodem heen.
- Leg 2 blaadjes van de gelatine in een bakje water. Leg de overige blaadjes gelatine in een ander bakje water.
- Was de kersen en houd er een paar apart voor de garnering.
- Snij de kersen doormidden en verwijder de pitten.
- Breng het kersensap aan de koop.
- Knijp 2 blaadjes gelatine uit en roer ze door het kersensap heen.
- Schenk het kersensap in een bakje en laat deze afkoelen.
- Zet het kersensap +- 30 minuten koud weg tot het begint te geleren.
- Roer ondertussen de yoghurt, 50 gram van de suiker, en de vanillesuiker door elkaar.
- Klop de slagroom stijf.
- Knijp de blaadjes gelatine uit en smelt deze in een steelpannetje op laag vuur.
- Haal van het vuur en roer beetje bij beetje het yoghurtmengsel door de gesmolten gelatine.
- Spatel de slagroom erdoor.
- Strijk een dun laagje van het yoghurtmengsel over de taartbodem.
- Verdeel de ontpitte kersen over het yoghurtmengsel.
- Verdeel de rest van het yoghurtmengsel erover.
- Giet voorzichtig het kersensap over de yoghurt.
- Maak met de achterkant van een vork of lepel een marmereffect door lichtjes rond te draaien.
- Laat de kersen yoghurttaart minimaal 5 uur opstijven.
- Snij de ring langs de rand los van de taart.
- Versier met de achtergehouden kersen en rasp van de witte chocolade.
Tips & Tricks bij de kersen yoghurttaart:
- Probeer niet teveel te roeren, maar meer te spatelen/vouw. Wanneer je teveel roert, roer je de luchtigheid eruit.
- Dompel de blaadjes gelatine 1 voor 1 onder in het water. Zo vormt zich direct een laagje water om het blaadje heen en trekt het vocht er beter in. De blaadjes gelatine mogen wel gewoon op elkaar liggen in een bakje.
- Als het kersensap niet iets te dun is kan het zijn dat de springvorm iets gaat lekken. Houd dit even in de gate wanneer je de yoghurttaart in de koelkast zet. En leg er eventueel een stukje keukenrol rondom de springvorm.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Sandra zegt
Gisteren deze taart gemaakt, jammer dat er bij het recept een springvorm van 16cm staat want bij het vullen van de Yoghurt crème bleek ik veels te veel te hebben, ik denk hoe kan dat toch.
Toen ik het verhaal vooraf ging lezen zag ik staan dat het een springvorm van 26cm moet zijn.
Zou fijn zijn voor de volgende die dit recept gaat maken dat het aangepast zou zijn.
We gaan hem vandaag proberen, ik ben benieuwd.
Groetjes Sandra
Bakkenderwijs zegt
Beste Sandra, bedankt voor het bericht. Ik heb het direct aangepast. Ik hoop dat de kersen yoghurttaart gesmaakt heeft. Groetjes Yvonne