Een hazernootschuimtaart is een heerlijke taart met een hazelnoot-schuimbodem met harde vanille botercreme. Op de bodem word een hazelnootpasta gesmeerd.
De creme word gemaakt volgens het swiss merengue principe. De botercreme word dan wat harder en romig van smaak. Het recept wat hiervoor gebruikt word is het Swiss merengue botercreme recept.
De hazelnootschuimtaart word gemaakt met een dacquoise bodem. Het recept wat voor deze bodem gebruikt word is het dacquoise bodem recept.
Dan heb je eigenlijk alleen nog de hazelnoot pasta nodig om de hazelnootschuimtaart af te maken. In onderstaand recept vind je alle onderdelen die je nodig hebt bij elkaar. Je hoeft dus niet van het ene naar het andere recept te klikken.
Deze taart is geïnspireerd door het hazelnootschuimgebak van Maison Kelder. Welk al jarenlang een begrip is in Den Haag en omstreken voor zijn hazelnootgebak. Je kan dit onderstaand recept niet voor het Maison Kelder recept aanzien. Dat recept is geheim en is qua resultaat ook nog wel wat anders.
Het hazelnootschuimgebak heeft een diameter van 24 a 25cm en is voor 6 tot 10 personen afhankelijk van de grote van de stukjes
- voor de dacquoise bodem
- 200 gram eiwit
- 30 gram suiker
- 200 gram hazelnoten
- 40 gram patentbloem
- voor de botercreme
- 500 gram roomboter
- 150 gram eiwit (+- 5 eieren)
- 125 gram suiker
- snuf zout
- 24 gram vanillesuiker (=3 zakjes)
- het merg van 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille bourbon
- voor de hazelnootpasta
- 150 gram geroosterde hazelnoten
- 50-75 ml zonnebloemolie
- extra hazelnoten om te versieren
- voor de dacquoise bodem
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hak de hazelnoten fijn. Gebruik eventueel hier een keukenmachine voor en gebruik de pulse functie.
- Klop het eiwit op hoge snelheid stijf.
- Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe.
- Zeef de bloem en spatel/vouw dit voorzichtig erdoorheen.
- Spatel/vouw de fijn gehakte hazelnoten erdoor.
- Schep het beslag in een spuitzak met een spuitmondje van ca. 11 mm diameter.
- Teken een cirkel van ca. 24 cm op bakpapier met een dikke lijn. Draai het bakpapier om en spuit de cirkel met het beslag vol.
- Herhaal dit op een 2de bakpapier.
- Bak de dacquoise in ca. 15 minuten gaar.
- Laat de bodems volledig afkoelen
- voor de botercreme
- Verwarm water in een pan op het vuur en plaats hier een hittebestendige kom in welke het water niet raakt.
- Klop het eiwit in de kom met het zout luchtig en voeg beetje bij beetje de suiker toe.
- Blijf voortdurend kloppen tot alle suiker is opgelost.
- Wrijf het eiwitschuim tussen je vingers en voel zo of alle suikerkristallen weg zijn.
- Haal van het vuur en mix met de mixer 4 a 5 minuten op de hoogste stand stevig.
- Verwissel eventueel de mixhaak met de ballongarde.
- Mix tot het eiwit is afgekoeld of laat het even staan. 5 tot 10 minuten. Het eiwit mag niet meer (lauw)warm zijn.
- Voeg blokje voor blokje de koude boter toe.
- Blijf kloppen tot een homogene botercrème.
- Klop als laatste de vanille erdoorheen
- voor de hazelnootpasta
- Maal de hazelnoten in een keukenmachine fijn en blijf zo'n 5 minuten malen.
- Hou eventueel een klein beetje van de gemalen hazelnoten apart voor het versieren.
- Druppel beetje bij beetje wat zonnebloemolie erbij tot je een mooie smeerbare pasta heb.
- Smeer op beide bodems de hazelnootpasta uit. Laat een randje rondom vrij.
- Leg 1 van de bodems op een bord of taartschaal met de hazelnootpasta naar boven.
- Smeer of spuit vervolgens een deel van de botercrème erop.
- Leg de tweede bodem erbovenop met de hazelnootpasta naar binnen. .
- Doe een deel van de botercrème in een spuitzak met stervormig spuitmondje om de taart mee te versieren.
- Smeer met de rest van de botercrème de zijkanten dicht en glad en op de bovenkant een laagje glad.
- Versier de bovenkant met de apart gehouden hazelnoten en de botercrème .
- Bestrooi de zijkant eventueel met wat fijngemalen hazelnoten
- Zet tot serveren koud weg om wat op te laten stijven.
Tips & Tricks bij de hazelnoot crème taart:
- Let erop dat bij de dacquoise bodem je hazelnoten niet te grof zijn. Anders raakt je spuitmond verstopt.
- Lukt het niet de dacquoise bodem goed op te spuiten of zijn je hazelnoten te grof dan kun je ook met een paletmes het eiwitschuim in de vorm smeren.
- Je kunt ervoor kiezen om de bodem bij te snijden na het bakken. Hierdoor word je taart wat strakker. Zorg er in dit geval wel voor dat de hazelnootschuimtaart overal goed afgesloten word met crème. Anders kunnen de bodems hard worden.
- Zorg ervoor dat het eiwit voor de botercrème goed afgekoeld is. Anders kan het voorkomen dat de boter te ver door smelt en je een soort van soep krijgt.
- Na het toevoegen van de boter aan het eiwit kan het eruit zien alsof het totaal mislukt en allemaal klonten heeft. Blijf mixen, het komt goed.
- Heb je geen geroosterde hazelnoten in huis. Deze kan je zelf in een koekenpan in 5 a 10 minuten op middelhoog vuur roosteren. Beweeg hierbij de pan regelmatig en let er goed op dat de hazelnoten niet aanbranden.
- Gebruik goede kwaliteit zonnebloemolie. Zonnebloemolie kan nog weleens een smaakje meegeven.
- Kijk voor extra tips bij de bovengenoemde aparte basis recepten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie