Het is tijd voor taart, een echte frambozen citroentaart. Ik heb deze frambozen citroentaart al eens eerder gemaakt, 6 jaar geleden. Op een notitie bij het recept stond dat de taart geslaagd was en erg lekker smaakte. Dat alleen al is reden genoeg om dit recept er opnieuw bij te pakken, te bakken en met een ieder te delen.
Het idee voor de frambozen citroentaart kwam uit een taartenspecial van de koken en genieten. Het recept is naar smaak en ervaring aangepast.
De frambozen citroentaart is een goede mix van zoet met zuur. De frambozen met de citroen. Ook de combinatie van slagroom met kwark doet het erg goed. Al met al is deze frambozen citroentaart een echte aanrader.
Voor de frambozen citroentaart heb ik gebruik gemaakt van een 26cm ronde springvorm. De taart is voor zo’n 12 a 16 stukken.
- voor het beslag
- 3 eieren
- 70 gram suiker
- 8 gram vanillesuiker (of 1 zakje vanillesuiker)
- 100 gram patentbloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- voor de rest van de taart
- 500 gram frambozen (diepvries of vers)
- 12 blaadjes gelatine
- 500 gram volle kwark
- 100 ml citroensap
- 170 gram suiker + 1 a 2 eetlepels
- 8 gram vanillesuiker (of 1 zakje vanillesuiker)
- 750 ml slagroom
- 1 eetlepel frambozenjam
- eventueel
- citroenrasp voor garnering
- Laat de frambozen ontdooien.
- voor het beslag
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de eieren enkele minuten in warm water.
- Bekleed de bodem van een 26cm ronde springvorm en vet de zijkanten in.
- Mix de eieren met de suiker, vanillesuiker en de snuf zout tot een lichtgele creme.
- Zeef de bloem met de bakpoeder boven de creme en spatel deze er voorzichtig doorheen.
- Verdeel het beslag over de springvorm.
- Bak in ca. 15 minuten gaar.
- voor de rest van de taart
- Leg 3 en 9 blaadjes gelatine apart in een bakje water.
- Pureer 300 gram frambozen.
- Wrijf de gepureerde frambozen door een zeef.
- Roer 25 gram van de suiker door de frambozenpuree.
- Roer vervolgens 125 gram frambozen door de frambozenpuree.
- Knijp de 3 blaadjes gelatine uit en verwarm deze in een pannetje.
- Als de gelatine helemaal gesmolten is meng er ca. 5 eetlepels van de frambozenpuree doorheen.
- Klop vervolgens het gelatinemengsel door de rest van de frambozenpuree.
- Zet ongeveer 15 minuten weg tot deze begint te geleren.
- Meng ondertussen de kwark met het citroensap en rest van de suiker door elkaar.
- Klop 400 ml van de slagroom stijf.
- Knijp de 9 blaadjes gelatine uit en verwarm deze tot ze helemaal gesmolten zijn.
- Meng ca. 5 eetlepels van het kwarkmengsel door de gelatine.
- Klop vervolgens het gelatinemengsel door de rest van het kwarkmengsel.
- Schep de opgeklopte slagroom door het kwarkmengsel.
- Snijd de bodem horizontaal door midden.
- Leg 1 deel van de bodem in de springvorm en sluit hier de ring weer omheen.
- Verdeel de helft van het kwarkmengsel over de bodem.
- Verdeel hier de helft van de frambozenpuree over. (met een vorm kan je grote klodders wat uitdunnen).
- Verdeel het overige kwarkmengsel erover en sluit af met de rest van de frambozenpuree.
- Leg het 2de deel van de bodem erop.
- Zet het geheel, afgedekt, minimaal 6 uur in de koelkast.
- Snijd de randen van de frambozen citroentaart los en haal de springvormrand van de taart af.
- Klop de rest van de slagroom met 1 a 2 eetlepels suiker en de vanille suiker stijf.
- Vul een spuitzak met stermondje en spuit de bovenkant van de taart vol met slagroom toefjes.
- Verwarm de frambozenjam tot vloeibaar.
- Roer de overgebleven (75 gram) frambozen door de frambozenjam.
- Versier de taart met de jamframbozen en eventueel wat citroenrasp.
Tips & Tricks voor de frambozen citroentaart:
- Mix eventueel 1 zakje Klopfix door de slagroomgarnering. Zo dat deze langer stijf blijft.
- Ik heb diepvriesframbozen gebruikt. Met verse frambozen zal de frambozensmaak iets meer en zoeter naar boven komen.
- Mocht je zonder mixer te werk gaan. Scheid dan eerst de eieren en klop het eiwit stijf en het eigeel schuimig, beide met een deel van de suiker en de snuf zout. Meng deze vervolgens door elkaar en ga verder met de rest van het recept.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Anne zegt
Een vraagje…
Bij de ingrediënten staat citroenrasp in de beschrijving staat citroensap. Op basis van het aantal ml denk ik dat je sap bedoelde?
Bakkenderwijs zegt
Klopt helemaal. 100 ml citroenrasp kan lastig worden. Bedankt voor de reactie. Ik heb het direct in de ingrediënten aangepast naar sap.