Dulce de leche is een heerlijke karamelpasta. Cheesecake een taart gemaakt van roomkaas. De combinatie tussen de twee geeft een dulce de leche cheesecake die je nog lang zal blijven heugen.
Het idee voor een cheese cake combinatie met dulce de leche zag ik voorbij komen bij Sweet and Savory by Shinee. Deze dulce de leche cheesecake is dan ook door haar geinspireerd.
Startende met het dulce de leche recept. Ik heb vaak gelezen dat je dulce de leche ook kant er klaar kan kopen. Een keer ben ik deze tegen gekomen in een Poolse supermarkt. Alleen kwam ik er later achter dat hier iets van chocolade doorheen gemengd was. Ook lekker natuurlijk, maar niet hetgene wat ik zocht. Verder ben ik de kant en klare dulce de leche nog nergens tegen gekomen. Ben jij de dulce de leche weleens kant en klaar tegengekomen? En waar heb je deze gezien?
De dulce de leche cheesecake wordt gemaakt met een Digestive koekjes bodem. Verder word er gebruik gemaakt van een combinatie van roomkaas en crème fraîche. Doordat de dulce de leche van zichzelf erg zoet is word er geen extra suiker aan de cheesecake toegevoegd.
De dulce de leche cheesecake word gemaakt in een 23 cm springvorm en is voor zo’n 10 a 12 stukjes.
Rating
- 3 eieren
- 1 blikje dulce de leche
- 1 eetlepel vanille extract
- 150 gram boter
- 600 gram roomkaas
- 200 gram crème fraîche
- snuf zout
- 300 gram Digestive koekjes
- Vet een springvorm van 23cm in.
- Maal de koekjes fijn.
- Smelt de boter en vermeng de boter met de koekkruimels.
- Druk het koekkruimelmengsel in de springvorm en duw het wat tegen de hoeken omhoog.
- Zet deze tot verder gebruik koud weg.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Roer de roomkaas goed los.
- Meng de crème fraîche en ¾ van de dulce de leche erdoorheen tot je een mooi en romig geheel heb.
- Voeg het vanille extract en de snuf zout toe en roer dit erdoorheen.
- Kluts de eieren los en roer deze er een voor een doorheen.
- Schenk het mengsel in de springvorm en bak in ca. 45 a 50 minuten gaar.
- Haal niet direct de rand van de springvorm af, maar wacht hier minimaal 10 minuten mee.
- Laat de cheesecake vervolgens volledig afkoelen en zet deze daarna nog minimaal 2 uur in de koeling.
- Na 2 uur koelen verdeel je de overgehouden dulce de leche over de bovenkant van de cheesecake heen.
Tips & Tricks bij de dulce de leche cheesecake:
- Je kunt voor het mengen ook een mixer gebruiken, zet de mixer dan op de laagste stand. Als er namelijk teveel lucht in het mengsel word geslagen is de kans groot dat de cheesecake zal barsten.
- Probeer er ten allen tijden voor te zorg dat je niet te veel lucht in het beslag slaat.
- Cheesecakes houden niet van temperatuur schommelingen. Verleid je daarom niet om tijdens het bakken de ovendeur te openen, maar wacht geduldig af.
- Een extra tip die ervoor kan zorgen dat je cheesecake niet scheurt is een ovenvaste schaal met water in de oven te zetten. Door de stoom droogt de bovenkant minder snel uit.
- Mocht je cheesecake gebarsten zijn geeft het niks. Dit doet namelijk niks af aan de smaak en je kunt het nog een beetje maskeren met de dulce de leche.
- Je kan er ook voor kiezen om alleen de bodem en niet de zijkanten met het koekmengsel te doen, je hebt dan minder van het koekjesmengsel nodig.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Els zegt
Super cheesecake! Eenvoudig te bereiden, heel smakelijk. Die ga ik zeker vaker bakken.
Bakkenderwijs zegt
Leuk te horen dat de dulce de leche cheesecake zo goed bevalt. Bedankt voor de reactie.
Lucy zegt
Je kunt Dulce de leche vaak kant-en-klaar kopen bij Argentijnse speciaal zaken. In Haarlem en Amsterdam heb ik het al vaker gezien!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de tip!
Esther zegt
De taart zit in de oven en opeens denk ik: suiker! Moest er geen suiker in? Een snel rondje recepten leert me dat veel taarten wel suiker bevatten. Niet veel, maar wel bijv. 100 gr poedersuiker. Is het hier absoluut niet nodig?
Bakkenderwijs zegt
Goede vraag. In dit dulce de leche cheesecake recept zit al verscholen suiker, om het zo maar te noemen. De bodem word gemaakt van koekjes die al suiker bevatten. Dulce de leche word gemaakt van gezoete melk. Deze bevat hierdoor ook al suiker. Doordat in deze ingrediënten al suiker zit, is het niet nodig om nog extra suiker toe te voegen. Ik hoop dat de dulce de leche cheesecake gesmaakt heeft.
Cornelia zegt
Hallo allemaal, ik heb deze taart net de oven ingeschoven. Ben heel benieuwd, maar het aflikken van de spatel belooft veel goeds!
Ik verblijf in Portugal en daar kun je volop blikjes Dulce de Leche kopen, alleen heet het dan Leite condensado cozido.
Mocht je dus in Portugal zijn, in elke supermarkt te koop.
Bakkenderwijs zegt
Wat leuk om te horen! Het smullen van spatel is 1 van de lekkere dingen van zelf bakken. Heel veel (bak)plezier in Portugal en bedankt voor de te koop tip.
Pauline Oosterbaan zegt
Ik maak de dulce de leche zelf. Hoeveel moet erin?
Lieve groet,
Pauline
Bakkenderwijs zegt
Voor de Dulce de leche heb ik een blikje gecondenseerde melk gebruikt van 397 gram inhoud. Veel bakplezier. Met smakelijke groet, Yvonne
Chantal V zegt
Hey,
Ik heb gier net de Dulche de leche ontdekt in Torrevieja en was op zoek naar een recept en kom bij jou nu terecht 😉 Dus als je iemand kent die op reis is in Spanje laat je uw voorraad maar meebrengen . Ze zitten in een glazen pot zoals de choco bij ons !
Vele zoete groetjes, Chantal
Bakkenderwijs zegt
Hoi Chantal, wat leuk om te horen. Dulce de leche is echt om van te smullen. Zelf nog nooit in Torrevieja geweest en het even opgezocht. Wat een prachtig plekje lijkt me dat. Zal ze zeker naar je doorsturen! Met smakelijke groet, Yvonne
Cock zegt
In veel grote Spaanse supermarkten te koop van het merk chimbote, stuk lekkerder dan gecondenseerde melk
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de goede tip.
Ineke zegt
Ik wil deze taart gaan maken als dessert voor Pasen. Ik ga er dan kleine bakjes (glazen creme brulee bakjes) van maken. Hoelang zouden ze dan in de oven moeten?
Ik ga de dulce de leche maken met lactosevrije gecondenderde melk (meegebracht uit Spanje).
Groet, Ineke
Bakkenderwijs zegt
Het aanpassen van baktijden is tricky. Is het baksel kleiner qua massa zal de baktijd minder zijn. Ik zou dat niet exact kunnen zeggen hoelang. De enige tip die ik kan geven is het uitproberen. Ik zie dat inmiddels de Pasen voorbij is en ben benieuwd of het gelukt is. Met smakelijke groet, Yvonne
Yvonne zegt
In Ierland gevonden in de supermarkt blikje van 397 g ; Carnation Caramel van Nestlé. ( = caramelised concentrated milk with sugar) Lijkt mij hetzelfde als Dulce de Leche. Nu nog hopen dat het hier ook ergens verkrijgbaar is/wordt…
Bakkenderwijs zegt
Als ik het zo hoor is het idd hetzelfde. Langzaam maar zeker zie je het her en der weleens verschijnen. Bij bepaalde actie weken heb ik het weleens voorbij zien komen bij de Lidl. Ook heb ik vernomen dat Dulce de Leche in Poolse supermarkten goed verkrijgbaar is. Al weet ik niet wat de naam hier exact is.
wietske zegt
Vandaag gekocht bij AH XL van bonne maman, die van de jam 🙂
Ook regelmatig bij de Lidl, tijdens Spaanse/Argentijnse weken.
Bakkenderwijs zegt
Goede tips, bedankt!
Jeanet zegt
Kan ik ook Bebogeen caramelpasta gebruiken of is dat te vloeibaar?
Ik heb zelf de dulce de leche gemaakt zoals je beschrijft. Zag er prima en stevig uit, ook na het doorroeren. Daarom mijn vraag over Bebogeen?
Bakkenderwijs zegt
Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder van bebogeen gehoord, heb het dan ook even opgezocht. Heb er geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel moet kunnen. Mocht je het proberen hoor ik graag je bevindingen. Veel bakplezier, Bakkenderwijs
Diny zegt
Ik koop het altijd bij de aziatische toko.
Bakkenderwijs zegt
Langzaam maar zeker word dulce de leche ook steeds beter in de winkels verkrijgbaar.