Driekoningentaart of koek, want het heeft meer weg van een koek als van een taart, word traditioneel gegeten op 6 januari. De dag dat Driekoningen gevierd word. Met driekoningen herdenkt men de Bijbelse gebeurtenis van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning gingen zoeken.
Een driekoningentaart is een platte frangipanetaart waarin een hele amandel, of eigenlijk een boon, verstopt is. Op de driekoningentaart word dan een (papieren) kroon gezet. De taart word verdeeld in het aantal aanwezige mensen. Wie de amandel in zijn stukje driekoningentaart vind, zal voor die dag koning zijn en mag de kroon dragen.
Er zijn ook nog andere varianten. Sommige stoppen 3 bonen in de taart, voor elke koning 1. Ook word er weleens een stuk meer gesneden dan dat er mensen zijn. Dit is een traditie die ver terug in de tijd gaat. Dit extra stuk werd gesneden voor de eerste hulpbehoevende die aan de deur kwam. Zo is het ooit voorgekomen dat een 8 jarig arm jongetje voor 1 dag koning was.
Naast de taart op driekoningen te eten zou je deze ook het hele jaar door kunnen maken. Want de driekoningentaart is gewoon erg lekker. De driekoningentaart gaat ook onder de naam koningentaart en in het Frans heet deze taart Galette des Rois.
Het recept is voor een driekoningentaart van 6 tot 8 stukken.
- 300 gram bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- 1 hele amandel
- voor de vulling
- 70 gram gemalen amandelen
- 40 gram roomboter op kamertemperatuur
- 40 gram poedersuiker
- 1 ei
- 20 gram tarwebloem
- 5 gram maizena
- snuf zout
- 14 gram vanillesuiker
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Mix de ingrediënten voor de vulling door elkaar.
- Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van ca 22x44cm.
- Snijd 2 cirkels van 22cm diameter uit de rechthoek.
- Let 1 plak op een bakplaat met bakpapier en prik er met een vork wat gaatjes in.
- Verdeel het amandelmengsel over de plak heen, maar laat 1 a 2 cm aan de randen vrij.
- Druk aan de buitenrand de amandel in het amandelmengsel.
- Plaats de andere plak bladerdeeg over het mengsel heen en druk de kanten iets aan.
- Duw met de achterkant van een mes in de rand rondom met vingerdikte ertussen.
- Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
- Bak 30 minuten in de oven.
Tips & Tricks bij de driekoningentaart:
- Maak eventueel met de achterkant van een mes een zonpatroontje op de bovenkant.
- Zorg ervoor dat je niet door het deeg heen snijd wanneer je de achterkant van een mes is het deeg drukt.
- Bestrijk de driekoningentaart direct met suikersiroop wanneer deze uit de oven komt.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie