Een taart met een basis van cranberry. De cranberry curd taart is vooral in Amerika machtig populair. Vooral rond het eind van het jaar word deze daar volop gegeten. Cranberries worden hier niet zo heel vaak gebruikt om te bakken. Zonde eigenlijk want ze zijn erg lekker en gezond.
Deze cranberry curd taart heeft een prachtig dieproze kleur. Dat maakt de taart toch wel spectaculair. Het idee voor deze taart kwam ik tegen bij NYT cooking. Het recept is wel anders als het recept dat daar te vinden is.
Cranberries zijn gezond, dat maakt het misschien nog wel leuk om mee aan de slag te gaan. Cranberries bevorderen de groei, het herstel en zorgen voor een betere weerstand. Cranberries zijn vooral bekend door hun werking tegen blaasontstekingen.
De cranberry curd taart word gebakken in een 24 cm diameter taartvorm. Dit is voor zo’n 8 a 10 stukken.
- Voor de cranberry curd
- 340 gram verse cranberries
- 200 gram suiker
- schil en (ca. 120ml) sap van 1 sinaasappel
- 120 gram roomboter
- 2 eieren + 2 eigelen
- Voor de harde wener bodem
- 75 gram suiker
- 150 gram roomboter
- 300 gram bloem
- 15 ml water
- 1 ei
- snuf zout
- Voor de cranberry curd
- Doe de cranberries met de suiker, sinaasappelschil en het sap in een steelpannetje.
- Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de cranberries open springen. (ca. 10 min)
- Wrijf door een zeef/passeerzeef.
- Roer de boter door het mengsel tot de boter gesmolten is.
- Klop de eieren los en klop hier een beetje van het cranberry mengsel door.
- Klop vervolgens door de rest van het cranberry mengsel.
- Giet het mengsel terug in het pannetje en verhit tegen de kook aan/ licht bubbelend.
- Verwarm ca. 10 minuten tot de cranberry curd langzaam dikker word.
- Wrijf de cranberry curd door een zeef en dek af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat de folie de bovenkant van de cranberry curd raakt.
- Laat volledig afkoelen.
- Voor de harde wener bodem
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal/kneed tot een deeg.
- Kneed het deeg nog even goed met de hand door en verpak het in vershoudfolie.
- Leg het deeg minimaal een half uur koud weg voordat je deze verder gebruikt.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een vorm in van ca. 24cm diameter.
- Rol het deeg uit tot ca 28 cm diameter op een werkblad bestrooid met bloem.
- Bekleed de vorm ermee.
- Leg een vel bakpapier over het deeg gevormd.
- Vul de vorm met bakbonen.
- Bak 15 minuten.
- Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak nog ca. 10 minuten door tot goudbruin aan de randjes.
- Laat volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Verdeel de cranberry curd over de bodem.
- Bak in ca. 10 minuten gaar.
- Laat iets afkoelen, haal uit de vorm en laat verder afkoelen.
Tips & Tricks bij de cranberry curd taart:
- Dit recept leent zich goed om een dag van te voren voor te bereiden.
- Maak een bal van het deeg en druk deze alvast wat plat. Dit scheelt een hoop tijdens het uitrollen.
- Gaatjes in het deeg kunnen makkelijk gemaakt worden door een stukje deeg erop te drukken.
- Laat de harde wener bodem niet te bruin worden in je oven. Hou deze goed in de gaten. Als de randjes goud bruin beginnen te kleuren is deze klaar.
- Niet iedere taartvorm is even hoog .Ik heb een vrij hoge taartvorm gebruikt. Hierdoor is het randje hoger geworden als de vulling. Deze zou je eraf kunnen snijden. Maar ook zoals ik zelf heb gedaan blijven zitten. Bij een lagere taartvorm zal het hoogte verschil van de cranberry curd taart al een stuk minder zijn.
- Losse recepten? Vind hier het recept voor cranberry curd en hier voor harde wener deeg
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie