Deze blauwe bessen citroentaart is een taart met een harde koekjesbodem, ook wel een zanddeeg bodem genoemd. Daarbovenop zit een laag lemoncurd. En op de laag lemoncurd zit weer een laag blauwe bessen gelei. De blauwe bessen citroentaart word gemaakt met minder geraffineerde suikers. Dit betekend dat op de bodem na er geen suiker maar honing word gebruikt. Omdat ik suiker in de bodem heb gebruikt is de taart niet suikervrij (vrij van geraffineerde suikers). Wil je de taart suikervrij hebben, ga dan op zoek naar een suikervrije zandtaartbodem. Deze heb ik echter op dit moment nog niet op de blog staan.
De blauwe bessen citroentaart is een plaatje voor het oog. Als je deze aansnijd zie je 3 mooie lagen. Een koek laag, een lemoncurd laag en een blauwe bessen gelei laag. De meningen over de blauwe bessen citroentaart waren een beetje verdeeld. De ene vond de taart echt heerlijk, de ander wat minder. Die vond de lemoncurd iets te dominant aanwezig. En daar moet je dan toch echt van houden. Ik vond hem zelf erg lekker, maar hou dan ook wel van de smaak van citroen.
Je kunt er voor kiezen om de honing te vervangen voor suiker. Suiker is van zichzelf wat zoeter dan honing en dit zal de taart dan ook een iets zoetere smaak geven.
De taart word gemaakt in een 23 cm diameter vorm.
Rating
- voor de bodem
- 1 eigeel
- 1 eetlepel slagroom
- ½ theelepel vanille extract
- 50 gram suiker
- 150 gram patentbloem
- ¼ theelepel zout
- 100 gram boter
- voor de lemoncurd
- citroenrasp van 3 citroenen
- 125 ml citroensap
- 1 ei
- 5 eigelen
- 80 ml honing
- snuf zout
- 50 gram boter
- 2 eetlepels slagroom
- voor de blauwe bessen gelei
- 300 gram blauwe bessen
- 25 gram maizena
- 2 eetlepels water
- 60 ml honing
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en mix dit tot 1 geheel.
- Kneed met je handen tot een deegbal en leg deze in vershoudfolie verpakt minimaal 1 uur koud weg.
- Vet een taartvorm van 23 cm diameter in.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol deze rustig uit tot een lap van 28 cm diameter.
- Leg de lap deeg over de taartvorm en druk deze op de bodem en tegen de zijkanten.
- Dek de taartvorm af en zet deze nog ca. 30 min. koud weg.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Leg aluminiumfolie over de taartbodem en verdeel bakbonen over de folie.
- Bak de bodem in ca. 30 minuten klaar.
- Haal de folie en de bakbonen van de bodem en laat deze afkoelen.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C.
- Zet 1 eetlepel van het citroensap opzij voor later.
- Mix voor de lemoncurd het overige citroensap met de citroenrasp, het ei, de eigelen, 80 ml honing, en een snuf zout door elkaar in een steelpannetje.
- Breng onder voortdurend roeren op gemiddeld vuur aan de kook.
- Kook het mengsel tot het wat dikker word (ongeveer 5 minuten)
- Haal het pannetje van het vuur en roer de boter erdoor tot deze volledig gesmolten is.
- Wrijf de lemoncurd door een zeef.
- Roer de slagroom erdoor.
- Giet de warme lemoncurd op de taartbodem.
- Bak 10 a 12 minuten tot de lemoncurd glimt en licht jelly achtig beweegt.
- Laat afkoelen
- Hak voor de blauwe bessen gelei de blauwe bessen fijn in een keukenmachine of blender voor +- 2 minuten.
- Wrijf de blauwe bessen puree door een zeef. Duw zoveel mogelijk vocht uit de schilletjes door de zeef. Dit zorgt uiteindelijk voor de paarse kleur.
- Roer 60 ml honing en een snuf zout door de blauwe bessen puree.
- Mix in een apart schaaltje de maizena met het water door elkaar en meng dit door de blauwe bessen puree
- Breng de blauwe bessen puree in een pannetje aan de kook en kook tot het geheel wat dikker word (ca. 4 minuten)
- Haal van het vuur en meng de eerder opzijgezette eetlepel citroensap erdoor heen.
- Giet het blauwe bessen mengsen voorzichtig over de lemon curd.
- Tik zachtjes tegen de zijkant van de taartvorm om eventuele luchtbubbeltjes naar de oppervlakte te brengen.
- Laat de taart iets afkoelen en zet vervolgens minimaal 2 uur koud weg.
- Haal voor het serveren de taart voorzichtig uit de vorm.
Tips & Tricks bij de blauwe bessen citroentaart:
- Vervang de honing voor dezelfde hoeveelheid suiker in grammen. De taart zal dan in zijn geheel iets zoeter zijn.
- Je kunt de taartbodem ook volledig met de hand kneden. Je hebt dan geen keukenmachine nodig.
- Je kunt ook bakpapier gebruiken met de bakbonen. Zorg er dan voor dat de bovenkant niet te donker word.
- Bij de bodem kun je eventueel de slagroom en het vanille extract weglaten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Kim zegt
Dit is een super lekker recept. Je bent wel gezellig twee uurtjes zoet met het maken van de taart. Maar het is best eenvoudig en goed stap voor stap beschreven. Mijn schoonouders vonden he verrukkelijk. 🙂
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend leuk om te horen! Bedankt voor je bericht.