Appeltaart, wie houd er niet van appeltaart. In Nederland is appeltaart bakken samen met cake misschien wel het meest thuis gebakken recept. Vaak haal je hiervoor zo’n pak appeltaartmix in de winkel. Dit heb ik ook geregeld gedaan, erg lekker en makkelijk. Maar op de een of andere manier kom ik dan altijd appeltaart deeg te kort. En het deeg dat is toch iets wat je niet te kort wil hebben. Blijkbaar ben ik niet de enige. Koopmans heeft tegenwoordig een appeltaartmix met extra deeg in de schappen liggen.
Met appeltaart maken is het deeg alleen al heerlijk om van te snoepen. En gebakken maakt het de appeltaart tot wat die hoort te zijn. Een goede hoeveelheid appeltaartdeeg is dan ook belangrijk. Met dit Hollandse appeltaart recept zal je zeker niet te kort aan deeg hebben.
Een appeltaart bakken wordt al eeuwen in Nederlandse keukens gedaan. In het eerste gedrukte kookboek word de appeltaart al beschreven. Het kookboek heet: Een notabel boecxken van cokeryen. Dit kookboek stamt uit 1514. Het appeltaart recept is al meer dan 500 jaar oud. Waarschijnlijk is de appeltaart dus zelfs nog ouder dan dat.
Een appeltaart maken is niet moeilijk. Je kunt op de bovenkant van de appeltaart leuke versieringen maken met het deeg. Zo heb ik al veel voorbij zien komen. Er word bijvoorbeeld weleens gebruik gemaakt van een blaadjes uitsnijvorm. De appeltaart in dit recept is met gerolde banen gemaakt. Dit is eigenlijk het beeld van de klassieke appeltaart.
Vaak hoor je ook grootmoeders appeltaart voorbij komen. Een grootmoeders appeltaart recept word vaak van moeder op kind door gegeven. Het is eigenlijk een standaard appeltaart recept, maar door dit doorgeven word het vaak een grootmoeders appeltaart recept genoemd. Grootmoeders appeltaart is net als de Hollandse appeltaart de traditionele appeltaart zoals de meeste deze kennen. Dit appeltaart recept kan dus ook zeker goed door onder grootmoeders appeltaart recept. Al zullen er genoeg grootmoeders zijn die een kleine eigen twist eraan geven. En zo word ieder appeltaart recept toch weer net iets anders.
Maak je liever een Franse appeltaart? De Franse appeltaart word vrij uit de hand gevormd, zodoende is dit een rustieke appeltaart. Vind hier het rustieke Franse appeltaart recept. Heb je beide appeltaarten al een keertje gemaakt? Dan ben ik erg benieuwd welke van de twee jij het lekkerste vind.
Een appeltaart is heerlijk als die nog een beetje warm is, maar ook zeker erg lekker als die afgekoeld is.
Onderstaand appeltaart recept is voor een springvorm van 28 cm. Het is een redelijk formaat appeltaart. Dit omdat mijn familie thuis allemaal erg van appeltaart houd. En dan is zo’n taart snel op. Eigenlijk maakt het voor hier niet eens uit hoe groot je de appeltaart maakt. Appeltaart is iets wat iedereen kan blijven eten.
Rating
- 500 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 gram boter
- 220 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 kilo appels
- 75 gram kristalsuiker
- kaneel naar smaak
- rozijnen naar smaak
- paneermeel
- Verwarm de oven voor op 170°C
- Kneed de bloem, het bakpoeder, de boter, de basterdsuiker, 1 ei door elkaar en vorm een deegbal.
- Verdeel het deeg in 3 delen, en gebruik 2 delen om de bodem en de zijkant van een 28cm springvorm te bekleden.
- Bestrooi de bodem van de springvorm met wat paneermeel.
- Schil de appels en snijd deze in partjes.
- Meng de appels met de kristalsuiker, kaneel en de rozijnen en schep deze goed door elkaar.
- Verdeel het appelmengsel over de springvorm.
- Rol van het laatste deel van het deeg repen en leg deze over het appelmengsel heen.
- Kluts 1 eitje en bestrijk de bovenkant met het eimengsel.
- Bak de appeltaart in ca. 60 min goudbruin.
Tips & Tricks bij het Hollandse appeltaart recept:
- In plaats van bestrijken met geklutst ei kun je de appeltaart ook met abrikozenjam bestrijken.
- Als je het laatste deel deeg verkruimeld en over het appelmengsel verdeeld heb je een appelkruimeltaart.
- In het recept staat kaneel en rozijnen naar smaak. Niet iedereen houd van kaneel of rozijnen. Je kunt ze zelfs beide weglaten mocht je dit willen.
- Voeg eventueel 1 theelepel speculaaskruiden aan het deeg toe.
- Voor velen hoort het er gewoon bij: Een lekkere dot slagroom op de appeltaart.
- Gebruik harde boter (roomboter) voor dit appeltaart recept. Met spuitboter zal het deeg niet goed worden.
Met smakelijke groet alvast, Bakkenderwijs
Kariene zegt
Ik heb al vele recepten geprobeerd maar dit is verreweg de meest lekkere appeltaart!
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend leuk om te horen dat dit het lekkerste appeltaart recept is! Bedankt voor het berichtje.
Ella zegt
Welk appelsoort is in dit recept gebruikt?
Bakkenderwijs zegt
Beste Ella, ik zou eerlijk gezegd niet weten welke appel ik in dit appeltaart recept heb gebruikt. Ik denk dat het een goudrenet of een jonagold is geweest. Dit zijn over het algemeen de appelsoorten die ik haal voor een appeltaart. Van zachtheid naar stevigheid qua de bite dan is goudrenet het zachts een jonagold wat steviger en mocht je een nog wat stevigere bite willen in de appeltaart kan je ook nog kiezen voor een Elstar appel. Ik hoop dat je hier wat mee kan. Veel plezier met het bakken (en opeten) van de appeltaart.
Marc zegt
Niet mee eens ,teveel bloem waardoor het deeg korrelig word en niet goed kan worden uitgerold. Beste is iets minder bloem en het deeg 1 uur laten koelen
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Wanneer je je deeg uitrolt met teveel bloem kan deze te droog worden, doordat het deeg de bloem dan opneemt. Wanneer je deeg te warm en zacht word is het zeker handig deze even koud weg te leggen dat de boter weer wat harder kan worden.
Thije Emons zegt
Hoeveel inch bakvorm gebruik je om een mooie taart te krijgen?
Bakkenderwijs zegt
Voor de appeltaart die ik gebakken heb met dit recept heb ik een een 28cm springvorm gebruikt. Dit is 11inch. Veel bakplezier.
Jet zegt
Ik maak de appeltaart nu voor de 2e keer en leg op de bodem amandelspijs(aangemaakt met een half geklutst ei). Dat is zo lekker. Omdat wij met z’n 2-en zijn, vries ik losse punten in, als je ze later ontdooit en even in de magnetron doet, smaakt de appeltaart als nieuw. Echt een super recept,bedankt!
Bakkenderwijs zegt
Graag gedaan en bedankt voor de enthousiaste reactie en tips. Met amandelspijs wil ik weleens proberen, klinkt erg lekker. En de invries/ magnetron tip is ook een hele goede.
Lisette zegt
Goed idee, de magnetron, tegenwoordig doe ik het stukje Appeltaart uit de diepvries in de airfryer. Dan is het zelfs weer crispy en vers gebakken..
Bakkenderwijs zegt
De airfryer is idd ook een goede tip om het stukje appeltaart net dat beetje extra terug te geven. Bedankt voor de tip.
Dorien zegt
Ik woon in New York City. Maak regelmatig een appeltaart. Wordt hier zeer gewaardeerd door iedereen, zeker nu nu we in lockdown zitten wegens het corona virus :(. Wat een heerlijk recept! Mooie foto’s ook! Tip: ik gebruik stukjes walnoot ipv rozijnen.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor het compliment. Fijn te horen dat de appeltaart in de smaak valt. En een lekkere tip ook. Walnoten geven net wat extra bite. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar denk wel dat het een lekkere toevoeging is. Bakken is zeker een aangename afleiding met een heerlijke traktatie als resultaat.
Sandra zegt
Hey Dorien,
Ik ben in Florida. Welke appels gebruik je hier in Amerika voor appel taart?
Bakkenderwijs zegt
Goede vraag! Ik hoop dat Dorien deze vraag voor je kan beantwoorden. Ik weet niet welke soort appels ze daar precies hebben. Over het algemeen kan je het beste stevige appels gebruiken voor aan appeltaart recept. Deze appels koken niet gelijk tot moes.
Nel zegt
Hallo
Wij wonen ook in Florida en ik gebruik graag de honey crisp apples!
Te vinden in Aldi, Walmart, target noem maar op.
Succes!
Groetjes uit Orlando
Liz zegt
Top recept! Het is heel goed gelukt, een heerlijke appeltaart . Bedankt uit Nieuw Zeeland.
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend goed te horen! Bedankt voor de reactie en geniet van de Hollandse appeltaart in Nieuw Zeeland 🙂
ruby garcia zegt
a classmate in high school wants to try this recipe but she doesn’t know dutch and i do. so can i translate it for her so she can make the appeltaart?
Bakkenderwijs zegt
Yes offcourse. If you have trouble with some words or ingrediënts let me know. Maybe I can help. Have fun baking.
Helma zegt
Dit is mijn 1e baksel na de diagnose coeliakie en lactose-intolerantie. Ik heb de appeltaart glutenvrij en lactosevrij gemaakt. Voor de bloem heb ik Schär mix kuche und kekse gebruikt en voor de boter heb ik Flora plant(wordt Violife en gekocht bij AH) gebruikt.
Het was een groot succes!
Bakkenderwijs zegt
Wat fijn om te horen. En bedankt voor het delen van de aanpassingen op het recept. Daar zullen meerdere mensen wat aan hebben.
Marieke zegt
Hoi,
Ik ga deze appeltaart vandaag maken met mijn zoontje van 2, we gaan eerst samen appels plukken bij een boerderij hier in de buurt die appelplukdagen organiseert!
Ik vroeg mij af: waar is de paneermeel voor nodig die bij het lijstje van de boodschappen staat?
Dankjewel!
Bakkenderwijs zegt
Hoi Marieke, dat word vast en zeker een hele leuke en gezellige dag!
De paneermeel word gestrooid op de bodem van de appeltaart. Dit zorgt ervoor dat het vocht van de appel word opgenomen en de bodem niet helemaal nat en zacht word. De rozijnen in het recept helpen ook bij de proces. Heel veel bakplezier en een hele fijne en gezellige dag. Met smakelijke groet, Yvonne
Louise zegt
Er staat de basterdsuiker mengen met de bloem en de kristalsuiker met de appels. Is het niet andersom?!
Bakkenderwijs zegt
Bij de appeltaart gaat de basterdsuiker in het deeg en de kristalsuiker word gemengd met de appelstukjes. Het recept klopt. Onderaan het appeltaart recept zie je stap voor stap foto’s staan. Deze kunnen misschien het bakproces verduidelijken. Veel bakplezier.
Lisanne zegt
Goedemorgen! Lijkt me heerlijk, dit recept!
Welke grootte springvorm kan je gebruiken hiervoor?
Alvast bedankt!
Bakkenderwijs zegt
Een aanrader! Ik heb voor het appeltaart recept een springvorm van 28 cm diameter gebruikt. Veel bak- en smulplezier.
Esmée zegt
Eenvoudig en overheerlijk recept! Ik heb nog wel een snufje zout toegevoegd aan het deeg. En kruimels bovenop gedaan (ipv banen te snijden extra meel en basterdsuiker toegevoegd zodat het goed kruimelt). Top!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en tips. Fijn te horen dat het appeltaart recept geslaagd is.
Lizzy zegt
Hoi!
Dit ga ik zeker proberen! Alleen ik woon in Zweden en hier verkopen ze geen basterdsuiker. Kan ik in het deeg ook kristalsuiker gebruiken ipv basterdsuiker?
Groetjes Lizzy
Bakkenderwijs zegt
Je kan zeker gewone kristalsuiker gebruiken voor het appeltaart recept. Ik zou dan wel voor fijne kristalsuiker gaan als je die mogelijkheid heb. Lichtbruine basterdsuiker is een fijne kristalsuiker met een toevoeging van karamel/suikersiroop. Veel bak- en smulplezier.
Karin zegt
heerlijk recept, ik leg op de bodem bitterkoekjes verkruimeld.
iedereen gaat bij ons voor een tweede stukje
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen dat het appeltaart recept geslaagd is en bedankt voor de variatie tip met de bitterkoekjes.
Douwe zegt
Vanwege de vakantie waren er een hoop appels over uit de fruitkratjes die we op het werk hebben, dus heb ik daar maar een taart van gemaakt. Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen van m’n collega’s! Dus dank voor dit recept! Mijn versie had genoeg suiker, zeker de kaneel en krenten erbij en een verkruimelde toplaag.
Voor een iets kleinere bakvorm (25 cm) heb ik ongeveer 80% van het recept gebruikt
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend leuk om te horen. Bedankt voor de reactie en de extra tip.
Dieuwke zegt
Dit recept wordt blijkbaar over de hele wereld gemaakt. Ook hier in Israël is basterdsuiker onbekend. Ik gebruik daarom fijne kristalsuiker en dat gaat uitstekend. De appeltaart staat nu af te koelen, ik ben benieuwd.
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend leuk om te horen dat dit appeltaart recept over de hele wereld gebruikt word, bedankt voor de reactie en de tip. Het is goed mogelijk basterdsuiker 1 op 1 te vervangen met kristalsuiker. Het kan dan wel iets effect hebben op de smaak en structuur.
Carla zegt
Vandaag deze taart gemaakt. Had een 26cm bakblik en mss daarom best wat appelmix over (nu in de vriezer, evt. voor op een pannenkoek ofzo).
Heb fijne bloem gebruikt. Mss daarom dat ’t deeg wat droog was?
Abrikozenjam doet mijn moeder ook op de appeltaart maar dan ná ’t bakken. Omdat ik de jam er i.p.v. een eitje op had gedaan was dat wat aangebrand.
Maar…smaakte prima!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je reactie. Ik kan niet helemaal inschatten wat er gebeurt is tijdens het bakproces. Het kan zijn dat deze iets te lang gebakken heeft en daarom het deeg wat droger was. Ook ivm het aanbranden. Wanneer een appeltaart te hard gaat en te snel bruin word van boven kan je er de voor de rest van de baktijd een aluminium folietje over draperen. Gelukkig heeft de taart alsnog heerlijk gesmaakt.
Paulus zegt
Top receptuur… zelf meng ik de appel met beetje kaneel, citroensap, half zakje kokos klapper, suiker 65gr, vanillesuiker 16 gr en wat custard uurtje in de koelkast… Vorm bekleed.. Op de bodem paneermeel mengen met wat custard…appelmengsel met vocht en al erop gezellig afmaken en bakken maar..
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en de variatietip. Klinkt goed.
Simone Groenewoud zegt
Een vraagje voor dit heerlijke recept:
Wordt er gezouten of ongezouten boter gebruikt?
Bakkenderwijs zegt
In recepten waar boter gebruikt word, word eigenlijk altijd ongezouten roomboter gebruikt. Mocht er gezouten boter worden gebruikt zal dit in het recept aangegeven staan. Veel bakplezier
rox de zegt
het is het lekkerste recept van héééééél de wereld!
Bakkenderwijs zegt
Wat fijn te horen, bedankt voor de reactie.
zegt zegt
ik vond het erg leuk om dit met mijn zusje te bakken. het zit nu in de oven, ben benieuwd!!!!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en hopelijk hebben jullie heerlijk kunnen smullen van de zelfgemaakte appeltaart.
Leandra zegt
Wow, dit was de lekkerste appeltaart die ik ooit heb gehad. Geweldig! Kan niet wachten tot de volgende keer dat ik ´em maak!
Bakkenderwijs zegt
Super om te horen. Bedankt voor de reactie en veel toekomstig appeltaart smul plezier.
Tina zegt
Beentjes op de grond houden.
Vroeger hadden ze geen geld voor “roomboter”, zelfs in mijn eigen jeugd niet.
Alleen met de kerst, als ze van de boterberg af moesten was het enigzins te betalen.
Heb honderden appeltaart gebakken met margarine, niks mis mee.
Bakkenderwijs zegt
Een appeltaart kan je zeker ook met magarine maken. Mijn zusje maakt het ook geregeld daarmee. Zelf vind ik het lekkerder om met roomboter te bakken. Smaken verschillen en middelen soms ook. Bedankt voor de magarine tip.
Eline zegt
De foto van deze taart heeft mij geïnspireerd voor een breipatroon. Ik heb een sjaal gebreid met het patroon van deze appeltaart. Nu wil ik het patroon van de sjaal graag publiceren en verkopen. Mag ik de foto van deze website gebruiken in de beschrijving van mijn breipatroon?
Bakkenderwijs zegt
Beste Eline, wat leuk. Ik ben erg benieuwd naar de sjaal. Als je een vermelding bij de foto zet naar Bakkenderwijs dan vind ik het goed.
Celine zegt
Gewoon heerlijk!
Bakkenderwijs zegt
Leuk om te horen. Bedankt voor de reactie.
Joanna zegt
De appeltaart staat nu im de oven en ruikt heerlijk. Ik kan alleen die 2 kilo appels niet kwijt, een excuus om er nog 1 te maken dus.
Wij wonen in Zweden en heb er kardemumma aan toegevoegd.
Mvg Zweedse oma
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de enthousiaste reactie. Ik hoop dat de appeltaart heerlijk heeft gesmaakt. Ben erg benieuwd maar de toevoeging van kardemom. Met appels kan het idd soms moeilijk passen zijn. Maar daar is altijd een oplossing voor :). Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
nichole zegt
Het klinkt allemaal erg lekker als ik de reacties lees! Maar hoe maak ik deze Appeltaart met een 18cm bakvorm? We zijn maar met z’n tweeën! Groetjes uit Engeland
Bakkenderwijs zegt
Voor het omrekenen van recepten heb ik op Laura’s Bakery een omrekentool gevonden. Daar kan je de ingedrienten invoeren en word het voor je berekend. Er staat daar ook uitgelegd over de baktijd aanpassen. De link is https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/ Je kunt er ook voor kiezen om het overige appeltaart deeg in te vriezen. En wat minder van de vulling te maken. Ik doe kaneel en suiker vaak ook gewoon op gevoel. Appeltaart deeg in de vriezer blijft zo’n 3 maanden goed. Ik hoop dat het lukt. Veel bakplezier. Met smakelijken groet, Bakkenderwijs