
Hollandse appeltaart recept
Appeltaart, wie houd er niet van appeltaart. In Nederland is appeltaart bakken samen met cake misschien wel het meest thuis gebakken recept. Vaak haal je hiervoor zo’n pak appeltaartmix in de winkel. Dit heb ik ook geregeld gedaan, erg lekker en makkelijk. Maar op een of andere manier kom ik dan altijd appeltaart deeg te kort. En het deeg dat is toch iets wat je niet te kort wil hebben. Blijkbaar ben ik niet de enige. Koopmans heeft tegenwoordig een appeltaartmix met extra deeg in de schappen liggen.
Met appeltaart is het deeg alleen is heerlijk om van te snoepen. En gebakken maakt het de appeltaart tot wat die hoort te zijn. Een goede hoeveelheid appeltaartdeeg is dan ook belangrijk. Met dit Hollandse appeltaart recept zal je zeker niet te kort aan deeg hebben.
Een appeltaart bakken word al eeuwen in de Nederlandse keukens gedaan. In het eerste gedrukte kookboek word de appeltaart al beschreven. Het kookboek heet: Een notabel boecxken van cokeryen. Dit kookboek stamt uit 1514. Het appeltaart recept is al meer dan 500 jaar oud. Waarschijnlijk is de appeltaart dus zelfs nog ouder dan dat.
Een appeltaart maken is niet moeilijk. Je kunt op de bovenkant van de appeltaart leuke versieringen maken met het deeg. Zo heb ik al veel voorbij zien komen. Er word bijvoorbeeld weleens gebruik gemaakt van een blaadjes uitsnijvorm. De appeltaart van dit recept is met gerolde banen gemaakt. Dit is eigenlijk het beeld van de klassieke appeltaart.
Vaak hoor je ook grootmoeders appeltaart voorbij komen. Een grootmoeders appeltaart recept word vaak van moeder op kind door gegeven. Het is eigenlijk een standaard appeltaart recept, maar door dit doorgeven word het vaak een recept voor grootmoeders appeltaart genoemd. Grootmoeders appeltaart is net als de Hollandse appeltaart de traditionele appeltaart zoals de meeste deze kennen. Dit appeltaart recept kan dus ook zeker goed door onder grootmoeders appeltaart recept. Al zullen ook genoeg grootmoeders een kleine eigen twist aan geven. En zo word ieder appeltaart recept toch weer net iets anders.
Maak je liever een Franse appeltaart? De Franse appeltaart word vrij uit de hand gevormd, zodoende is dit een rustieke appeltaart. Vind hier het rustieke Franse appeltaart recept. Heb je beide appeltaarten al een keertje gemaakt? Dan ben ik erg benieuwd welke van de twee jij het lekkerste vind.
Een appeltaart is heerlijk als die nog een beetje warm is, maar ook zeker erg lekker als die afgekoeld is.
Onderstaand appeltaart recept is voor een springvorm van 28 cm. Het is een redelijk formaat appeltaart. Dit omdat mijn familie thuis allemaal erg van appeltaart houd. En dan is zo’n taart snel op. Eigenlijk maakt het voor hier niet eens uit hoe groot je de appeltaart maakt. Appeltaart is iets wat iedereen kan blijven eten.
Rating

- 500 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 gram boter
- 220 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 2 kilo appels
- 75 gram kristalsuiker
- kaneel naar smaak
- rozijnen naar smaak
- paneermeel
- Verwarm de oven voor op 170°C
- Kneed de bloem, het bakpoeder, de boter, de basterdsuiker, 1 ei door elkaar en vorm een deegbal.
- Verdeel het deeg in 3 delen, en gebruik 2 delen om de bodem en de zijkant van een 28cm springvorm te bekleden.
- Bestrooi de bodem van de springvorm met wat paneermeel.
- Schil de appels en snijd deze in partjes.
- Meng de appels met de kristalsuiker, het kaneel en de rozijnen en schep deze goed door elkaar.
- Verdeel het appelmengsel over de springvorm.
- Maak met het laatste deel van het deeg repen en leg deze over de het appelmengsel aan.
- Kluts 1 eitje en bestrijk de bovenkant met het eimengsel.
- Bak de appeltaart in ca. 60 min goudbruin.



Tips & Tricks bij het Hollandse appeltaart recept:
- In plaats van bestrijken met geklutst ei kun je de appeltaart ook met abrikozenjam bestrijken.
- Als je het laatste deel deeg verkruimeld en over het appelmengsel verdeeld heb je een kruimel appeltaart.
- In het recept staat kaneel en rozijnen naar smaak. Niet iedereen houd van kaneel of rozijnen. Je kunt ze zelfs beide weglaten mocht je dit willen.
- Voeg eventueel 1 theelepel speculaaskruiden aan het deeg toe.
- Voor velen hoort het er gewoon bij: Een lekkere dot slagroom op de appeltaart.
- Gebruik harde boter (roomboter) voor dit appeltaart recept. Met spuitboter zal het deeg niet goed worden.
Met smakelijke groet alvast, Bakkenderwijs
Ik heb al vele recepten geprobeerd maar dit is verreweg de meest lekkere appeltaart!
Wat ontzettend leuk om te horen dat dit het lekkerste appeltaart recept is! Bedankt voor het berichtje.
Welk appelsoort is in dit recept gebruikt?
Beste Ella, ik zou eerlijk gezegd niet weten welke appel ik in dit appeltaart recept heb gebruikt. Ik denk dat het een goudrenet of een jonagold is geweest. Dit zijn over het algemeen de appelsoorten die ik haal voor een appeltaart. Van zachtheid naar stevigheid qua de bite dan is goudrenet het zachts een jonagold wat steviger en mocht je een nog wat stevigere bite willen in de appeltaart kan je ook nog kiezen voor een Elstar appel. Ik hoop dat je hier wat mee kan. Veel plezier met het bakken (en opeten) van de appeltaart.
Ik maak de appeltaart nu voor de 2e keer en leg op de bodem amandelspijs(aangemaakt met een half geklutst ei). Dat is zo lekker. Omdat wij met z’n 2-en zijn, vries ik losse punten in, als je ze later ontdooit en even in de magnetron doet, smaakt de appeltaart als nieuw. Echt een super recept,bedankt!
Graag gedaan en bedankt voor de enthousiaste reactie en tips. Met amandelspijs wil ik weleens proberen, klinkt erg lekker. En de invries/ magnetron tip is ook een hele goede.
Goed idee, de magnetron, tegenwoordig doe ik het stukje Appeltaart uit de diepvries in de airfryer. Dan is het zelfs weer crispy en vers gebakken..
De airfryer is idd ook een goede tip om het stukje appeltaart net dat beetje extra terug te geven. Bedankt voor de tip.
Ik woon in New York City. Maak regelmatig een appeltaart. Wordt hier zeer gewaardeerd door iedereen, zeker nu nu we in lockdown zitten wegens het corona virus :(. Wat een heerlijk recept! Mooie foto’s ook! Tip: ik gebruik stukjes walnoot ipv rozijnen.
Bedankt voor het compliment. Fijn te horen dat de appeltaart in de smaak valt. En een lekkere tip ook. Walnoten geven net wat extra bite. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar denk wel dat het een lekkere toevoeging is. Bakken is zeker een aangename afleiding met een heerlijke traktatie als resultaat.
Hey Dorien,
Ik ben in Florida. Welke appels gebruik je hier in Amerika voor appel taart?
Goede vraag! Ik hoop dat Dorien deze vraag voor je kan beantwoorden. Ik weet niet welke soort appels ze daar precies hebben. Over het algemeen kan je het beste stevige appels gebruiken voor aan appeltaart recept. Deze appels koken niet gelijk tot moes.
Hallo
Wij wonen ook in Florida en ik gebruik graag de honey crisp apples!
Te vinden in Aldi, Walmart, target noem maar op.
Succes!
Groetjes uit Orlando
Top recept! Het is heel goed gelukt, een heerlijke appeltaart . Bedankt uit Nieuw Zeeland.
Wat ontzettend goed te horen! Bedankt voor de reactie en geniet van de Hollandse appeltaart in Nieuw Zeeland 🙂
a classmate in high school wants to try this recipe but she doesn’t know dutch and i do. so can i translate it for her so she can make the appeltaart?
Yes offcourse. If you have trouble with some words or ingrediënts let me know. Maybe I can help. Have fun baking.
Dit is mijn 1e baksel na de diagnose coeliakie en lactose-intolerantie. Ik heb de appeltaart glutenvrij en lactosevrij gemaakt. Voor de bloem heb ik Schär mix kuche und kekse gebruikt en voor de boter heb ik Flora plant(wordt Violife en gekocht bij AH) gebruikt.
Het was een groot succes!
Wat fijn om te horen. En bedankt voor het delen van de aanpassingen op het recept. Daar zullen meerdere mensen wat aan hebben.
Hoi,
Ik ga deze appeltaart vandaag maken met mijn zoontje van 2, we gaan eerst samen appels plukken bij een boerderij hier in de buurt die appelplukdagen organiseert!
Ik vroeg mij af: waar is de paneermeel voor nodig die bij het lijstje van de boodschappen staat?
Dankjewel!
Hoi Marieke, dat word vast en zeker een hele leuke en gezellige dag!
De paneermeel word gestrooid op de bodem van de appeltaart. Dit zorgt ervoor dat het vocht van de appel word opgenomen en de bodem niet helemaal nat en zacht word. De rozijnen in het recept helpen ook bij de proces. Heel veel bakplezier en een hele fijne en gezellige dag. Met smakelijke groet, Yvonne
Er staat de basterdsuiker mengen met de bloem en de kristalsuiker met de appels. Is het niet andersom?!
Bij de appeltaart gaat de basterdsuiker in het deeg en de kristalsuiker word gemengd met de appelstukjes. Het recept klopt. Onderaan het appeltaart recept zie je stap voor stap foto’s staan. Deze kunnen misschien het bakproces verduidelijken. Veel bakplezier.
Goedemorgen! Lijkt me heerlijk, dit recept!
Welke grootte springvorm kan je gebruiken hiervoor?
Alvast bedankt!
Een aanrader! Ik heb voor het appeltaart recept een springvorm van 28 cm diameter gebruikt. Veel bak- en smulplezier.
Eenvoudig en overheerlijk recept! Ik heb nog wel een snufje zout toegevoegd aan het deeg. En kruimels bovenop gedaan (ipv banen te snijden extra meel en basterdsuiker toegevoegd zodat het goed kruimelt). Top!
Bedankt voor de reactie en tips. Fijn te horen dat het appeltaart recept geslaagd is.
Hoi!
Dit ga ik zeker proberen! Alleen ik woon in Zweden en hier verkopen ze geen basterdsuiker. Kan ik in het deeg ook kristalsuiker gebruiken ipv basterdsuiker?
Groetjes Lizzy
Je kan zeker gewone kristalsuiker gebruiken voor het appeltaart recept. Ik zou dan wel voor fijne kristalsuiker gaan als je die mogelijkheid heb. Lichtbruine basterdsuiker is een fijne kristalsuiker met een toevoeging van karamel/suikersiroop. Veel bak- en smulplezier.
heerlijk recept, ik leg op de bodem bitterkoekjes verkruimeld.
iedereen gaat bij ons voor een tweede stukje
Goed te horen dat het appeltaart recept geslaagd is en bedankt voor de variatie tip met de bitterkoekjes.