Een aardbeien slof! Een heerlijke sloffenbodem met Zwitserse room, slagroom en verse aardbeien. En lekker dat de aardbeien slof is!
Het aardbeien slof recept is voor 1 slof. Dus niet voor 2 sloffen wat je vaak in recepten ziet terug komen. Ik vind het juist zo prettig om gewoon 1 aardbeien slof te kunnen maken en niet gelijk vast te zitten aan 2 sloffen. Zodoende heb ik gekozen om het recept voor 1 aardbeien slof te schrijven. Het kan hierdoor zijn dat je soms kleine hoeveelheden moet bereiden. Cruijff zou in dit geval zeggen: “Ieder voordeel heeft zijn nadeel”, of was het andersom?
De aardbeien slof de bekendste?
Misschien is de aardbeien slof wel de bekendste. Of beter gezegd de meest gemaakte slof. Zodra de verse geur van aardbeien ons tegemoet komt beginnen de zintuigen op te spelen. Een aardbeien slof maken is niet moeilijk. De sloffenbodem is misschien wel het meeste werk. Deze moet gebakken worden. Als de sloffenbodem klaar is hoeft deze enkel nog gegarneerd te worden. En zo dompel je deze om tot aardbeien slof.
Je kunt een aardbeien slof maken zoals je zelf wilt. Onderstaand aardbeien slof recept is het totaal plaatje. Met als resultaat een heerlijke aardbeien slof.
Wil je toch geen aardbeien slof maken? De sloffenbodem kun je natuurlijk uit onderstaand recept halen. Maar om het nog makkelijk te maken. Check hier het sloffenbodem recept. Onder de basisrecepten op de site kun je verschillende elementen vinden om de sloffenbodem mee te garneren. Zo kun volledig je eigen slof samenstellen naar wens.
Deze aardbeien slof is voor 6 a 8 personen. Het is afhankelijk van hoe groot je de stukjes aardbeien slof snijd. Een slof word meestal gezien als gebak voor 6 personen.
De sloffenbodem voor deze aardbeien slof word gemaakt in een speciale sloffenvorm of sloffenring. De sloffenvorm die ik gebruikt heb voor deze taart heeft een formaat van 30 bij 8 cm. De sloffenbodem voor een aardbeien slof bestaat uit een 2 lagen bodem. Een knapperige laag met daarbovenop een zachtere laag van gebakken amandelspijs.
- voor het deeg van de sloffenbodem
- 150 gram bloem
- 55 gram witte basterdsuiker
- 55 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 105 gram roomboter
- ½ losgeklopt ei
- rasp van ¼ citroen
- voor de spijs van de sloffenbodem
- 50 gram amandelen
- 50 gram suiker
- ½ losgeklopt ei
- rasp van ¼ citroen
- voor de garnering
- 125 ml melk
- 7,5 gram custardpoeder
- 15 gram suiker
- 250 ml slagroom
- 300 a 400 gram aardbeien
- 1 theelepel suiker + beetje extra
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Bekleed de bodem van de sloffenvorm met bakpapier en vet de ring in.
- Meng voor het deeg van de sloffenbodem de bloem, basterdsuiker, kristalsuiker, bakpoeder, en zout in een keukenmachine door elkaar.
- Voeg de boter en het citroenrasp toe en kneed in de keukenmachine tot een geheel.
- Meng als laatste het ei erdoorheen en kneed tot deze is opgenomen.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 10 minuten koud weg.
- Voor de spijs van de sloffenbodem maal je de amandelen in een keukenmachine met de suiker fijn.
- Voeg het ei en het citroenrasp toe en meng dit tot een soepel spijs.
- Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem van de sloffenvorm ermee.
- Verdeel, eventueel met een spuitzak, het spijs hierover. Laat 1 cm rondom het spijs vrij.
- Bak de sloffenbodem in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
- Laat iets afkoelen en haal vervolgens uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.
- Zet de sloffenbodem daarna koud weg om op te stijven tot verder gebruik.
- Voor de garnering.
- Meng de custard met de suiker en roer deze goed door elkaar.
- Roer hier een flinke scheut van de melk doorheen en roer dit totdat je een gladde, zonder klontjes, vloeistof heb.
- Verwarm de melk in een pannetje op het vuur.
- Wanneer de melk warm is voeg je het custard mengsel aan de melk toe en breng je deze onder voortdurend kloppen/roeren aan de kook.
- Blijf kloppen/roeren en laat dit zachtjes 3 minuutjes pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en giet de banketbakkersroom op een bord of in een kom.
- Dek deze af met huishoudfolie (is om velletjes te voorkomen) en laat afkoelen.
- Zet de banketbakkersroom koud weg tot deze helemaal koud en opgesteven is.
- Klop de slagroom met een klein beetje suiker stijf.
- Roer de banketbakkersroom los.
- Spatel ca. 60 gram van de opgeklopte slagroom door de banketbakkersroom. Dit is de Zwitserse room.
- Smeer de Zwitserse room uit over de sloffenbodem.
- Snij de aardbeien in kleine stukjes en meng deze met 1 theelepel suiker.
- Verdeel de aardbeien stukjes over de Zwitserse room.
- Versier de rest van de aardbeien slof met de overgebleven slagroom en aardbeien.
Tips & Tricks bij de aardbeienslof:
- Je kunt er ook voor kiezen om de Zwitserse room weg te laten. De aardbeien slof word dan gegarneerd met enkel de aardbeien en slagroom.
- In dit aardbeien slof recept word gebruik gemaakt van banketbakkersroom van custard. Je kunt dit vervangen voor gewone banketbakkersroom. Gebruik dan zo’n 125 tot 150 gram banketbakkersroom.
- Doordat het om kleine hoeveelheden gaat is het essentieel om bij de banketbakkersroom van custard goed te blijven roeren. Zo voorkom je dat deze aanbrand.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie