De aalbessenslagroomtaart is al een tijdje geleden in de on the blog aangekondigd, maar hier is die nu echt. Aalbessen worden ook wel rode bessen genoemd. Deze aalbessenslagroomtaart zou dus ook als rode bessenslagroomtaart doorkunnen.
Voor mijn gevoel zijn de aalbessen hier in de omgeving de laatste jaren minder goed verkrijgbaar als dat ze 10 a 15 jaar geleden waren. Toen lagen ze vol op in de winkel en nu zie je de aalbessen maar mondjes maat voorbij komen. Zodoende zorgde mijn zusje samen met haar vriend in de polder voor de aalbessen en wat waren het er veel. Zoveel dat we ze amper op konden krijgen. De aalbessen waren heerlijk als toetje met een dotje slagroom. Het is jammer dat de aalbessen zo kort maar verkrijgbaar zijn. Want naast dat aalbessen erg lekker zijn, zijn ze ook nog eens gezond. Zo zitten er bijvoorbeeld veel antioxidanten in aalbessen. Deze antioxidanten werken ontstekingsremmend. Ook bevatten aalbessen veel vezels, vitaminen als B1 en C en mineralen als ijzer, fosfor, kalium, koper en mangaan.
Hier thuis is de aalbessenslagroomtaart terug van weggeweest. Deze stond namelijk ieder jaar op het menu. Ik kon de aalbessenslagroomtaart niet maken zonder mijn toenmalige buurvrouw ook een stukje te geven. Anders had ik (bij wijze van) ruzie. Zo lekker dat de aalbessenslagroomtaart gevonden werd! Op het moment dat de aalbessenslagroomtaart op tafel kwam waande we ons echt even terug naar die tijd dat de taart ieder jaar weer voorbij kwam. Het was smullen geblazen.
Het recept is ontstaan uit een van mijn eerste bakboeken genaamd Oetker Beste Bakboek. Het originele recept heb ik in de loop van de tijd naar smaak aangepast en deze vind je hieronder terug.
De aalbessenslagroomtaart is niet moeilijk te maken. Het meeste werk is toch wel het rissen en malen van de aalbessen. Het zuurtje van de aalbessen met het zoet van de biscuit en het romige van de slagroom is de ideale combinatie.
Voor onderstaand recept word een springvorm van 24cm gebruikt.
- 3 eieren (gescheiden)
- 120 gram suiker
- 2x7 gram vanillesuiker (=2x1 zakje)
- 100 gram tarwebloem
- 50 gram maïzena
- 1 theelepel bakpoeder
- 500 gram aalbessen
- 50 cl slagroom
- 100 gram gezeefde poedersuiker
- 3 zakjes klop-fix
- evt geraspte pure chocolade
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Vet een springvorm van +- 24 cm in en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Klop de eidooiers met 5 eetlepels warm water schuimig.
- Klop er beetje bij beetje +- 80 gram van de suiker en 7 gram vanillesuiker.
- Klop de eiwitten stijf en klop er beetje bij beetje de rest van de suiker doorheen.
- Meng een lepel eiwit door het eigeelschuim.
- "Vouw" het eigeelschuim door het eiwitschuim heen.
- Zeef de bloem met de maïzena en het bakpoeder boven het schuimmengsel en vouw dit er voorzichtig doorheen.
- Verdeel het mengsel in de vorm en bak deze 10 a 15 minuten.
- Stort het gebak direct uit de over met een met suiker bestrooit stuk bakpapier en trek voorzichtig, maar snel, het bakpapier van de bodem van het biscuit af.
- Laat het biscuit verder afkoelen
- Rits de aalbessen vrij van het takje, was ze, en laat ze uitrekken.
- Pureer de aalbessen met de staafmixer en wrijf ze vervolgens door een zeef tot je alleen nog pulp over heb in de zeef.
- Klop de slagroom met de poedersuiker, 7 gram vanillesuiker en de klop-fix stijf. Schep de gepureerde, gezeefde aalbessen er voorizchtig door heen.
- Snijd de biscuitbodem door.
- Verdeel ⅓ deel over de bodem, leg hier vervolgens het andere biscuitdeel op en verdeel de rest van de aalbessenslagroom er gelijkmatig overheen.
- Smeer eventueel wat van de slagroom aan de zijkanten en plak hier wat geraspte chocolade tegenaan.
Tips & Tricks bij de aalbessenslagroomtaart:
- Voor de afwerking kun je de aalbessenslagroomtaart met wat suiker bestrooide aalbessentakjes of losse aalbessen versieren.
- Probeer bij het biscuit het mengsel niet teveel te roeren, zo roer je de lucht uit het beslag en zal je geen luchtig biscuit krijgen.
Met smakelijk groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie