Een muffin met maar 1 gram koolhydraten. Het kan, deze koolhydraatarme muffins bevatten maar 1 gram koolhydraten per stuk. Een heerlijke snack dus bij een koolhydraatarm dieet, of als je gewoon wat minder koolhydraten wilt.
Bij koolhydraatarm bakken word er gebruik gemaakt van amandelmeel ipv bloem. Amandelmeel maak je gemakkelijk en snel door amandelen te malen in de keukenmachine.
Mocht je amandelen hebben gekocht met een bruin vliesje. Kijk dan eens naar deze how to amandelen ontvellen. Hier vind je terug hoe je zelf de amandelen makkelijk uit het bruine vliesje kan halen.
Deze koolhydraatarme muffins zijn naast dat ze koolhydraatarm zijn ook nog eens suikervrij en glutenvrij. Let er bij glutenvrij wel op dat je bakpoeder geen gluten bevat!
Onderstaand recept voor koolhydraatarme muffins is met zoetstof. Ik heb niet aangegeven hoeveel, dit is afhankelijk van smaak, maar ook van het soort zoetstof dat je gebruikt.
Rating
- 150 gram gemalen amandelen
- 3 eieren
- 100 gram Griekse yoghurt
- 20 gram gesmolten boter
- 1 theelepel gezeefd bakpoeder
- beetje zoetstof
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Vet een muffinvorm in of maak gebruik van speciale muffinpapiertjes / cupcakevormpjes.
- Kluts de eieren.
- Meng de Griekse yoghurt, de amandelen, het bakpoeder en de zoetstof er goed doorheen.
- Meng als laatste de gesmolten boter erdoor.
- Verdeel het beslag over 10 muffinvormpjes.
- Bak ca. 25 minuten tot een sateprikker er schoon uitkomt.
Tips & Tricks bij de koolhydraatarme muffins:
- Het bakpoeder moet gezeefd worden omdat er anders kleine klontjes door het beslag komen die je er niet meer goed uitkrijgt.
- In plaats van zoetstof zou je ook wat honing of maple siroop kunnen gebruiken. Hiermee zal je wel de koolhydraten omhoog brengen.
- Griekse yoghurt kun je makkelijk vervangen door kwark.
- Benieuwd waarom amandelen zo gezond zijn? Lees het hier.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Annechien zegt
Het beslag is erg korrelig gebleven, terwijl ik het recept volledig gevolgd heb. Enig idee hoe dit kan?
Bakkenderwijs zegt
Gemalen amandelen kunnen wat korrelig van zichzelf zijn. Mijn beslag was ook nog wel wat korrelig. Als het te korrelig is kan het zijn dat de gemalen amandelen nog iets te grof zijn. Je kunt in dit geval kiezen de amandelen nog fijner te malen of het te vervangen door amandelmeel. Dit is hetzelfde product alleen al voorgemalen en ook fijner gemalen. Het korrelige beslag kun je ook gewoon gebruiken. Ik hoop dat de koolhydraatarme muffins toch nog gelukt zijn.
Elvy zegt
Ik heb al een paar keer sukrin suiker gebruik in mijn baksels. Elke keer smaakte het erg vies. Zou vloeibare natrena beter smaken als ik die in deze muffins gebruik?
Bakkenderwijs zegt
Ik ben niet helemaal thuis in de suikervervangers. Maar weet velen hebben idd een bijsmaak. Degene die ik zelf laatst gebruikt heb toen mijn zusje door haar zwangerschapsdiabetes geen suiker mocht is erythritol. Deze kwam na veel onderzoek online het beste uit de bus. Misschien is dat een idee.