Een appelcrumble is een dessert van appel met een krokant kruimellaagje. De crumble word vaak gemaakt met bloem of havermout. Dorodat deze appelcrumble koolhydraatarm is kan deze niet met bloem of havermout gemaakt worden. Bloem en havermout bevatten namelijk beide nogal wat koolhydraten. Om deze reden is deze koolhydraatarme appelcrumble gemaakt met amandelmeel.
Een appelcrumble gaat ook nog weleens onder de naam van appelcrisp rond. Crumble en crisp zijn beide Engelse benamingen. Crumble betekend kruimelig en crisp betekend knapperig. Een appelcrumble bevat beide eigenschappen.
Deze koolhydraatarme appelcrumble is naast koolhydraatarm ook nog eens suikervrij en glutenvrij.
Onderstaand koolhydraatarme appelcrumble recept is voor 1 appelcrumble.
- 1 appel
- 50 gram amandelmeel
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 1 theelepel kaneel + extra
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een kleine ovenschaal of creme brulee schaaltje in.
- Meng het amandelmeel met de olie, de ahornsiroop en 1 theelepel kaneel tot een deeg.
- Schil de appel en snij deze in stukjes.
- Meng de appelstukjes met wat kaneel naar smaak.
- Doe de appelstukjes in het ovenschaaltje.
- Maak van het deeg kruimels en verdeel deze over de appelstukjes.
- Bak in 25 tot 30 minuten klaar.
Tips & Tricks bij de koolhydraatarme appelcrumble:
- In plaats van ahornsiroop kun je ook honing gebruiken.
- Gebruik je liever geen ahornsiroop of honing of wil je de appelcrumble nog koolhydraatarmer maken dan kan je ook voor zoetstof kiezen.
- Heb je geen kleine ovenschaal of creme brulee schaaltje in huis. Kun je deze koolhydraatarme appelcrumble ook in een hittebestendige mok maken.
- Amandelmeel maak je gemakkelijk zelf. Check deze how to amandelmeel maken. Je kunt in dit geval gewoon de amandelen met vliesje gebruiken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie