Zelf granola maken doe je met dit onderstaand recept. Het is een basisrecept voor granola. Vaak word granola gezoet met honing of iets dergelijks. In dit gezonde granola recept word de granola niet gezoet. De granola word met olie in de oven geroosterd. Er word geen suiker, honing of een andere zoetstof aan deze granola toegevoegd. Zo bevat deze granola dan ook geen suiker. Natuurlijk kun je naar wens honing of een andere zoetstof toevoegen. Zie tips & tricks onderaan het recept.
Een granola recept is geen exacte science. Je kan er naar hartenlust mee variëren. Vind je bepaalde noten of zaden niet lekker, dan laat je ze gewoon weg. Of je vervangt ze voor een andere soort. Maak de granola helemaal zoals je het zelf lekker vind.
Wat is granola?
Maar wat is granola nou eigenlijk? Is het dan niet hetzelfde als muesli? Granola is een mengsel van granen, zaden en pitten. Het onderscheid zit zich in dat granola geroosterd word in de oven met olie. Ook word granola vaak gezoet met honing voor het roosteren.
Granola als ontbijt, lunch, of dessert. De toepassingen zijn eindeloos. Je maakt granola heel gemakkelijk zelf. De zelfgemaakte granola is vaak een stuk gezonder als degene uit de supermarkt. Granola voeg je toe aan een bakje yoghurt. Ook kan je het bij een gezonde smoothie bowl voegen.
Het maken van je eigen granola heeft verschillende voordelen. Net al genoemd dat het vaak gezonder is dan de variant uit de winkel. Verder weet je exact wat er in je zelfgemaakte granola gaat en kan je deze op die manier volledig naar wens samenstellen. De bereiding hoeft niet veel tijd te kosten. De granola word zo’n 30 minuten geroosterd in de oven en je schept het om de 10 minuten even om.
Zoveel granola recepten
Misschien zie je door de bomen het bos niet meer als het gaat om granola recepten. Het internet staat er vol mee. Welke is goed? Welke is lekker? Welke is het gezondste? Wat ik eerder al zei granola is geen exacte science. De recepten die je hier en online vind zijn gebaseerd op persoonlijke smaak. Zie het als een basis recept. Voeg toe wat je lekker vind. En haal er uit wat je niet zo lekker vind. Het gaat tenslotte om jou voorkeuren. Granola is een van de weinige recepten online die volledig naar wens en smaak aan te passen zijn. Onderstaand recept is afgeleid van het recept uit het eet beter in 28 dagen boek.
Met onderstaand granola recept maak je een bakplaat vol met granola. Je maakt dan zo’n 450 a 500 gram bij elkaar.
- 50 gram kokosolie
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 250 gram havermoutvlokken
- 50 gram amandelen
- 50 gram walnoten
- 10 gram sesamzaad
- 20 gram lijnzaad
- 10 gram zonnebloempitten
- 10 gram pompoenpitten
- 30 gram kokosschaafsel/rasp
- 1 eetlepel kaneel
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Smelt de kokosolie in een pannetje.
- Roer de olijfolie erdoorheen.
- Breek de walnoten in grove stukken.
- Meng in een aparte kom alle droge ingredienten door elkaar heen.
- Roer hier het oliemengsel door en schep goed door.
- Verdeel de granola over de bakplaat.
- Rooster 30 tot 40 minuten in de oven.
- Schep om de 10 minuten even om.
- Laat de granola volledig afkoelen.
- Bewaar in een luchtdichte trommel of wekpot.
Tips & Tricks bij het granola recept:
- De walnoten kun je met de hand in wat kleine stukjes breken. Zo worden de walnoten is beter door de granola verdeeld.
- Je kunt de noten en zaden gewoon afwisselen met andere noten en zaden. Maar net wat je in huis hebt of lekker vind.
- Wil je gezoete granola maken. Roer dan zo’n 4 eetlepels honing door de gesmolten olie.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie