Laatst zat ik te lezen in het tijdschrift van Gezond eten en stuitte daar op een paar healthy snacks. Ik ben gelijk gaan kijken wat er tussen stond en kwam daar de geroosterde kikkererwten tegen. Dit vond ik een erg leuk idee om te delen en ben er mee aan de slag gegaan.
Een kikkererwt is een eetbare peulvrucht. Van kikkererwten wordt onder andere hummus en falafel gemaakt. Geroosterd zijn ze als snack te eten, zie onderstaand recept. Een kikkererwt bevat veel gezonde voedingsstoffen. 100 gram kikkererwten bevat zo’n 55 gram koolhydraten, 20 gram eiwit, 15 gram voedingsvezels, 5 gram vet, veel lysine en tryptofaan, vitamine B1 en B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink. Niet verkeerd dus voor zo’n kikkererwtje!
Een leuk weetje voor vrouwen in de overgang. Het schijnt zo te zijn dat kikkererwten een stofje genaamd fyto-oestrogeen bevatten. Door dit stofje kan het zomaar zo zijn dat door het eten van kikkererwten je minder last heb van opvliegers en andere overgangsklachten.
Voor onderstaand recept heb ik een zak van Hak gebruikt met kikkererwten. Je kunt de kikkererwten ook uit blik of pot halen. Mocht je grotere hoeveelheid hebben kun je gemakkelijk het kruidenmengsel omrekenen naar wat je nodig hebt.
- 200 gram kikkererwten
- ½ theelepel gerookte paprikapoeder
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel komijnpoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Spoel de kikkererwten goed af onder de kraan en droog ze vervolgens in een doek.
- Meng de kruiden met de olijfolie door elkaar en roer hier de kikkererwten doorheen.
- Verdeel de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in ca. 20 minuten klaar.
- Schep de kikkererwten halverwege om.
Tips & tricks bij de geroosterde kikkererwten:
- Dit is eigenlijk maar een voorbeeld van hoe je de kikkererwten kan roosteren. Je kan zelf met de kruiden aan de slag gaan. Wat ook lekker schijnt te zijn is om de kikkererwten te mengen met cajun kruidenmix.
- Als er bij het spoelen wat vliesjes van de kikkererwten los komen kan je deze het beste verwijderen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie