De bramen in de natuur worden langzaam heerlijk zwart en rijp om te plukken. En wat zijn ze lekker, heerlijk zoet met af en toe een klein zuurtje. Met al die bramen maakte ik bramensaus. Heerlijk in de yoghurt, over de taart, de cake of in een bramen tiramisu.
Naast dat bramen erg lekker zijn, zijn ze ook nog eens gezond. Bramen zijn namelijk erg voedzaam. Ook zitten ze vol met antioxidanten en vitamine C.
De lekkerste bramen zijn diegene waar je niet aan hoeft te trekken om ze los te krijgen. Als ze rijp zijn komen ze namelijk gemakkelijk los. Wees voorzichtig met het schoonmaken van bramen, ze kunnen snel kapot gaan.
Om de bramen schoon te maken zet je ze een paar uur in een bak/emmer water met een klein beetje baking soda of zout. Dit zorgt ervoor dat eventueel ongedierte uit de bramen komt. Bramen die drijven zijn ook niet lekker, deze kun je het beste ertussen uit halen.
Het recept voor de bramensaus is suikervrij. In plaats van suiker word er namelijk gebruik gemaakt van honing. Een gezond alternatief voor de saus uit de winkel, welke vaak boordevol suikers zit. En nog eens lekkerder ook!
Rating
- 250 gram bramen
- sap van ½ citroen
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel water
- Breng de bramen met het citroensap, de honing en het water aan de kook.
- Blijf af en toe roeren en laat het 3 a 4 minuten doorkoken.
- Laat de bramensaus afkoelen en wrijf deze door een zeef.
Tips & Tricks bij de bramensaus:
- Bij hele zoete bramen kun je voor 1 eetlepel honing.
- Voor een variatie kan je een kaneelstokje meekoken. Verwijder deze na het koken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
sam zegt
Of je nu honing of kristalsuiker toevoegt, voor de gezondheid is er echt geen verschil hoor.
Bakkenderwijs zegt
Honing is gezonder als kristalsuiker. Je kunt hier lezen waarom honing gezond is.
Abbo zegt
het zijn beide suikers…
Honing is een natuurlijke zoetstof die weinig bewerkingen heeft ondergaan. Net zoals witte suiker bestaat het hoofdzakelijk uit enkelvoudige suikers die snel worden opgenomen in het bloed. Of de bioactieve stoffen uit honing een positief effect hebben op onze gezondheid is niet aangetoond. Het staat samen met witte suiker op de lijst van toegevoegde suikers: niet mee overdrijven dus.
Referenties
(1)
Koninklijk besluit betreffende honing. 19 maart 2004. http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=2004031932&table_name=wet
(2)
Kadri, S. M., Zaluski, R., & de Oliveira Orsi, R. (2017). Nutritional and mineral contents of honey extracted by centrifugation and pressed processes. Food Chemistry, 218, 237-241.
(3)
Rao, P. V., Krishnan, K. T., Salleh, N., & Gan, S. H. (2016). Biological and therapeutic effects of honey produced by honey bees and stingless bees: a comparative review. Revista Brasileira de Farmacognosia, 26(5), 657-664.
(4)
http://www.glycemicindex.com
(5)
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/added-sugar-in-the-diet/
(6)
Al-Waili, N., Salom, K., Al-Ghamdi, A., Ansari, M. J., Al-Waili, A., & Al-Waili, T. (2013). Honey and cardiovascular risk factors, in normal individuals and in patients with diabetes mellitus or dyslipidemia. Journal of medicinal food, 16(12), 1063-1078.
(7)
Solayman, M., Islam, M., Paul, S., Ali, Y., Khalil, M., Alam, N., & Gan, S. H. (2016). Physicochemical Properties, Minerals, Trace Elements, and Heavy Metals in Honey of Different Origins: A Comprehensive Review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(1), 219-233.
(8)
http://www.favv.be/activiteitenverslag/2014/monsternemingenanalyses/zwaremetalen/
(9)
http://www.vmt.nl/~/media/E529683F7A454B6E94E33AF36E8ACB12.pdf?la=nl-NL
(10)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD007094.pub4/full
Gezondheid en Wetenschap Meer artikels van deze auteur
Nina Van Den Broecke Meer artikels van deze auteur
Meer over de volgende onderwerpen:
Gepubliceerd op: 05 oktober 2016
Dit artikel delen op:
Bakkenderwijs zegt
Beste Abbo, bedankt voor het bericht en de duidelijke uitleg. Het zijn idd beide suikers. Echter is honing geen geraffineerde suiker en zodoende valt deze onder suikervrij. Dit recept is een gezond alternatief vergeleken met de bramensaus uit de winkel. En daar is verder niks overdreven aan. Met smakelijke groet, Yvonne
Ed Zmif zegt
Honing is voor(mij) diabetis 2 taboe,
zeker na dat de kook eroverheen is geweest
is alle vitamine vernietigd,uit de honing die “leeg”is
toch nog ff van 5,8 kg versgeplukte bramen
door de sapcentrifuse gedaan en er 2,4ltr sap uit gehaald,
niet gezeefd en in uitgekookte Grolsh beugelflessen
(ben als niet alcoholdrinker de enigste van het Noordelijk Halfrond)
die bij de AH gaat om lege Beugelflessen Grolsch te kopen a 10 cent per stuk,
bij de Landbouwbank kosten de doorzichtige wekflesen 2,40 euro per stuk!)
Kopje vers bio citroensap ,e2 eetlepes gemalen kaneel en 1/4 lktr rode wijn
(alcohol verdampt tijdens kookproces)
De drap die overbleef van het centofuceren na afkoeling onder de bramen struiken gedumt en het water zonder zeepsop om alles schoon te spoelen tevens onder de planten in de ochtend uit gegoten
Morgen nog een emmer plukken ,zelfde methode,echter de\ze invriezen in ijsblok vormpjes
Nemen minder plaats in de vriezer in beslag en kunnen zo in de smooties of in de milkshake(van soya)
Bakkenderwijs zegt
Goede tip om Grolsch beugelflesjes te kopen. Ze zien er naast dat ze handig zijn ook nog eens leuk uit. En zijn idd goedkoop op die manier. Ook bedankt voor het recept van het bramensap. Houd er rekening mee dat alcohol nooit volledig zal vervliegen. De ijsblok vormpjes zijn ook een goede tip. Zelf helaas dit jaar geen hele goede plek om bramen te plukken. Dus denk dat het dit jaar geen bramensaus of iets dergelijks gaat worden helaas. Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Jakoba de jong zegt
Ik vraag me af hoelang je dit kunt bewaren?
Bakkenderwijs zegt
Ik heb even voor je gegoogled en kwam een artikel tegen dat wanneer je de potjes goed steriliseert, bramensaus vrij lang houdbaar is. Maanden tot een jaar zelfs. Ik heb hier zelf echter geen ervaring mee.
Kappie zegt
Hier doe ik het volgende met onze tuinbramen; spoelen, even (2 minuten)opkoken, pureren, zeven, in bakjes afkoelen& invriezen, dus puur zonder suiker. Eenmaal ingevroren uit het bakje, in boterhamzakjes doen, spaart bakjes, en vriezer-ruimte! We eten het de hele winter in de yoghurt, of aangelengd met water als sap. Heerlijk!en zoet kan er altijd nog in voor wie wil😉
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en de goede tip.