Koffiepudding in een kopje uit de stoomoven. Zoals je misschien al gelezen heb in de on the blog heb ik een stoomoven. Bij deze stoomoven heb ik een kookboek cadeau gekregen specifiek voor de stoomoven. Daar kwam ik dit recept voor koffiepudding in een kopje tegen. De koffiepudding is door het stomen heel zacht van structuur. Anders als je gewend ben met een normale pudding.
Het recept is voor 3 grote of 4 kleinere kopjes koffiepudding.
Koffiepudding in een kopje - stoomoven recept
Ingrediënten
- 330 ml melk
- 125 ml slagroom
- 1 kopje sterke espresso
- 2 eetlepels oploskoffie
- 15 gram vanillesuiker
- 75 gram suiker
- 1 ei
- 3 eidooiers
- 100 ml koffielikeur
Bereidingswijze
- Breng de melk met de room, espresso en de vanillesuiker aan de kook.
- Klop het ei met de eidooiers en de suiker los.
- Klop geleidelijk het kokende melk mengsel door de losgeklopte eieren.
- Giet het mengsel door een zeef en haal het schuim met een lepeltje van de bovenkant af.
- Roer de koffielikeur erdoor.
- Giet het koffiepudding mengsel in 4 koffiekopjes en zet deze op het 2de niveau op 95°C, stoomniveau 3 - hoge vochtigheid, voor 40 minuten.
- Haal ze uit de oven en bedek direct op de bovenkant van de koffiepudding met vershoudfolie. Dit voorkomt velvorming.
- Laat de koffiepudding in een kopje verder afkoelen en zet koud weg tot gebruik.
Tips & Tricks bij de koffiepudding in een kopje:
- De koffiepudding is erg lekker met opgeklopte slagroom.
- Je kunt de alcohol eventueel weglaten. De koffiepudding zal dan iets steviger worden.
- Je kunt de koffiepudding ook over 3 grotere koppen verdelen.
- Net als iedere oven is ook iedere stoomoven anders. Ik heb een AEG stoomoven waar je verschillende stoomniveaus heb. Er zijn ook stoomovens waarbij je de stoomgraad zelf in kan stellen. Zodoende heb ik ook bij het koffiepudding recept geschreven dat stoomniveau 3 voor hoge vochtigheid staat. Zo kun je je eigen stoomoven op de juiste stoomgraad zetten.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie