Speculaaskruiden gaan ook onder de naam van koekkruiden. Speculaaskruiden zijn een mengsel van kruiden die je gebruikt om speculaas en andere koekjes te maken. Er zijn ontzettend veel variaties voor speculaaskruiden te vinden online. Natuurlijk kan je ze ook kopen, maar het is vrij makkelijk, snel en stiekem toch wel lekkerder om het speculaaskruiden recept te gebruiken.
Het speculaaskruiden recept is een combinatie van 6 verschillende kruiden. Eigenlijk zijn het speculaasspecerijen of koekspecerijen, want de gebruikte “kruiden” zijn eigenlijk specerijen.
Speculaaskruiden bestaan over het algemeen uit de kruiden kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, gemberpoeder, kardemon en witte peper. Naar smaak worden aan de speculaaskruiden nog weleens anijszaad, foelie of korianderzaad toegevoegd. De verhoudingen voor de speculaaskruiden verschillen per recept. Je kan dus naar hartenlust experimenteren met het speculaaskruiden mengsel tot je het perfecte mengsel heb gevonden.
Onderstaand is een vrij basis speculaaskruiden recept waarbij enkel de 6 algemene speculaaskruiden in mee zijn genomen. Ik heb gebruik gemaakt van een theelepel met een maatinhoud van 5 ml.
- 6 theelepels kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel kardemon
- ½ theelepel witte peper
- Roer of schud alle kruiden goed door elkaar en je speculaaskruiden zijn klaar voor gebruik.
Tips & Tricks bij de speculaaskruiden:
- Als je de verhoudingen uit het recept hetzelfde houd kun je elk maatje gebruiken welk je wilt.
- Een beetje meer of minder van het een of andere kruid kan gewoon. Houd wel rekening met de sterkte van kruiden.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie