Sinaasappelcurd is een soort van spread(smeersel) of topping met de heerlijke smaak van sinaasappel.
Fruit curd zijn er in vele soorten en maten. De bekendste is wel de lemoncurd. Deze variant is de sinaasappelcurd. Sinaasappelcurd word gemaakt met eieren, suiker, roomboter en sinaasappels. Van de sinaasappels word de rasp en het sap voor de sinaasappelcurd gebruikt.
In Engeland is curd bijna onlosmakend verbonden met scones. Maar je kan veel meer met curd. Sinaasappelcurd is lekker op wafels, pannenkoeken, cheesecakes, muffins en meer.
Curd is zacht en romig van smaak. En natuurlijk voor deze sinaasappelcurd mag de sinaasappelsmaak niet missen. Deze moet toch goed aanwezig zijn. Voor curd gebruik je eigeel. Al zijn er genoeg recepten te vinden waar ook het eiwit gebruikt word. De reden dat je eigenlijk enkel eigeel gebruik is voor die volle romige smaak. En dat is bij deze sinaasappelcurd zeker het geval. Hij is heerlijk.
Volg je me al op Instagram? Hier vind je sneakpeaks en stap voor stap foto’s / video’s van de verschillende recepten op de site. Waaronder deze sinaasappelcurd.
Het sinaasappelcurd recept is voor 1 potje sinaasappelcurd.
- rasp van 2 sinaasappels
- 100 ml versgeperst sinaasappelsap
- 1 eetlepel citroensap
- 120 gram suiker
- 5 eidooiers
- 100 gram roomboter
- Klop de eidooiers met de suiker los in een hitte bestendige kom
- Verwarm de kom au bain marie en voeg het sinaasappelsap, de rasp toe.
- Blijf voortdurend kloppen tot de curd dik en romig word. (ca. 10 minuten).
- Neem de kom van het voer en roer blokje voor blokje de roomboter toe tot deze volledig door de sinaasappelcurd is gesmolten.
- Gied de sinaasappelcurd door een zeef.
- Dek de bovenkant van de sinaasappelcurd af met vershoudfolie en laat verder afkoelen.
- Schenk in een (gesteriliseerde) pot.
Tips & Tricks bij het sinaasappelcurd recept:
- Je kunt er voor kiezen om de sinaasappelrasp in de curd te behouden. Giet de sinaasappelcurd dan niet door een zeef maar rechtstreeks in een potje.
- De sinaasappelcurd is na openen ca. 2 weken houdbaar in de koelkast.
- De sinaasappelcurd word tijdens het afkoelen nog wat dikker.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie