Rozenbottelsiroop maak je gemakkelijk zelf. De rozenbottels vind je in de vrije natuur of misschien wel in je eigen tuin. De rozenbottels die ik voor deze rozenbottelsiroop heb gebruikt komen uit de duinen hier in de buurt.
Misschien ken je rozenbottelsiroop niet goed. Of misschien juist wel onder de merknaam welke veel bekendheid geniet. Ik heb het over Roosvicee. Veel hebben dit jong wel gedronken. En het is nog altijd een heel bekend merk. Wat inmiddels wel meer maakt dan enkel limonade siroop. De merknaam is een extractie van rozenbottel en vitamine C. Rozenbottelsiroop zit dan ook vol met vitamine C.
Rozenbottels zijn gezond. Tuurlijk heb je voor siroop suiker nodig, wat het wat weer wat minder gezond maakt. Maar ondanks dat houd het natuurlijk wel gezonde eigenschappen. Rozenbottels zitten vol met vitamine C, maar dat is niet het enige. Ze hebben nog veel meer vitamines en mineralen. En daarnaast zitten ze ook vol met vezels.
Hoe ik erop kwam om rozenbottelsiroop te gaan maken. En/of rozenbotteljam. Het was begin september en we gingen op bramen jacht. Dit was eigenlijk al te laat en op een klein bakje bramen na was er niet veel soeps. Maar de rozenbottels blonken. Een vriendin zei dat haar oma vroeger altijd rozenbotteljam maakte en dat ze het heerlijk vond. Zo kwamen we dus thuis met 2 kilo van het hele rare bramen.
Enkel rozenbotteljam ermee maken vond ik niet leuk. Dus ging ik ook aan de slag met rozenbottelsiroop. De smaak van de rozenbottelsiroop die ken ik enkel en alleen van de roosvicee. Ik denk dat ik behalve de siroop verder eigenlijk geen rozenbottels gegeten heb.
Deze rozenbottelsiroop is naar een recept van Biltsheerlijk gemaakt.
Voor de rozenbottelsiroop is het een beetje afhankelijk hoeveel je overhoud en hoeveel suiker je daar voor toe moet voegen.

- 500 gram rozenbottels (schoongemaakt en ontdaan van het groen)
- 300 gram suiker per liter
- water
- Spoel de rozenbottels goed af en zet ze een uurtje in het water te weken.
- Snij de rozenbottels doormidden en doe ze in een pan.
- Giet water in de pan tot de rozenbottels net aan onder water staan. (1 cm)
- Breng het aan de rollende koken.
- Zet het vuur uit en laat het even 15 tot 30 minuten afkoelen.
- Giet het mengsel door een zeef en laat het goed afkoelen. Vang het vocht op in een kom.
- Doe de over gebleven rozenbottels terug in de pan en zet het wederom net onderwater.
- Breng aan de kook en laat dit keer 15 minuten door pruttelen.
- Zeef het mengsel en vang het vocht weer op in de kom.
- Druk dit maal voorzichtig wat pulp door de zeef in.
- Meet de hoeveelheid vocht/sap je bij elkaar heb opgevangen en voeg 300 gram suiker per liter sap toe.
- Breng het sap met de suiker aan de kook en kook 15 tot 20 minuten tot je een siroop heb.
- Giet de rozenbottelsiroop in schone (gesteriliseerde) flessen en laat verder afkoelen.



Tips & Tricks bij het rozenbottelsiroop recept:
- Ik heb ongeveer 1 liter sap uit de rozenbottels gehaald. In mijn geval was dit 300 gram suiker.
- Je kunt van te voren of tussendoor af en toe wat van de overtallige pitje uit het sap halen. Dit maakt het makkelijker te zeven en het pulp erdoor heen te wrijven.
- Denk eraan om bij het schoonmaken van rozenbottels handschoenen te gebruiken. De kleine haartjes in en om de rozenbottel kunnen voor irritatie zorgen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie