Een oliebol is een gefrituurd gistbeslag en is de oud en nieuw traditie van de lage landen.
Oliebollen zijn er in vele soorten en maten. Zo heb je oliebollen gevuld met rozijnen, krenten en stukjes appel, maar ook oliebollen zonder vulling.
Oliebollen worden in sommige streken in België ook wel smoutebollen genoemd. Deze smoutebollen danken hun naam aan het feit dat ze vroeger in smout werden gebakken. Smout is een ander woord voor reuzel wat een dierlijk vet is en word verkregen door spek te smelten.
Naast oud en nieuw vind je de oliebol terug op de kermis. Hier worden ze verkocht in oliebollenkramen.
In Nederland word ieder jaar gestreden welke zaak de beste oliebollen bakt. Een goed scorende of zelfs winnende zaak kan dan rijen met klanten verwachten. Want iedereen wilt wel de lekkerste oliebol proeven.
Waar de een in de rij staat, gaat de ander zelf aan de slag. Onderstaande recept is afgeleid van het oliebollen recept dat terug te vinden is in het Belgisch Bakboek.
Het recept is voor zo’n 15 oliebollen afhankelijk van de grote.
- 250 gram tarwebloem
- 225 gram lauwe volle melk
- 15 gram ei
- 7 gram instant gist
- 15 gram suiker
- 15 gram boter
- 4 gram zout
- ¼ citroen rasp
- eventueel 125 gram rozijnen geweld in heet water
- zonnebloemolie om in te bakken
- Doe eerst de droge en dan de natte ingrediënten in een kom van de keukenmachine, maar zorg ervoor dat de gist niet direct in aanraking komt met het zout. (behalve rozijnen)
- Kneed met de vlinderhaak alles goed door elkaar
- Voeg de rozijn toe en blijf kneden tot het beslag niet meer aan de kom blijft plakken.
- Dek de kom af met een vochtige warme theedoek en laat 50 minuten op kamertemperatuur rijzen.
- Spatel na 50 minuten het deeg door en laat nog 10 minuten rijzen.
- Verwarm de olie in een pan op het vuur of frituur pan tot 175°C
- Schep met een ijslepel of met 2 eetlepels bollen van het deeg in de olie.
- Bak de oliebollen ca. 3 minuten per kant.
- Haal de oliebollen uit het vet en laat uitlekken op een keukenrol.
- Bestrooi eventueel voor het serveren met wat poedersuiker.
Tips & Tricks voor de oliebollen:
- Zorg dat je olie op de goede temperatuur is. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat de oliebol veel vet opneemt.
- Bak niet teveel oliebollen tegelijk. De temperatuur van de olie zal dan te veel omlaag gaan.
- Maak liever geen gebruik van frituurolie, frituurolie laat een licht witte vetwaas achter op je oliebollen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie