Lemon curd is waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte curd van allemaal.
Curd is typisch Engels. Het is als het ware een custard, wat een soort van vla is. Het word gemaakt met eieren, boter, suiker en in het geval van de lemon curd, citroen.
Curd word niet gebruikt om zo te eten, daar is het te sterk voor. Het word vaak in combinatie met gebruikt. Een erg bekende combinatie is een scone met laagje lemon curd. Maar lemon curd word niet alleen voor gebak gebruikt, er zijn ook genoeg mensen die een boterham besmeren met een lekker laagje curd.
Waar komt curd vandaan?
De eerste benoeming van lemon curd is gevonden in het koekboek: The Lady’s Own Cookery book en stamt uit het jaar 1844. In dit lemon curd recept word er gebruik gemaakt van een kaasdoek om de curd als het ware te zeven.
Nog meer terug word er gesproken over lemon cheese in plaats van curd. In de recepten voor lemon cheese werd de citroenschil geraspt door middel van suiker. Ik kan me voorstellen dat ze met de tijd een rasp hebben uitgevonden. Het lijkt me namelijk vrij lastig om een citroen met suiker te raspen.
Zelf vind ik alleen de geur al erg lekker, deze komt heel sterk naar boven bij de lemon curd. En dan met die mooie gele kleur erbij is een ding is zeker, het is heerlijk om even uit zo’n lekker potje zelfgemaakt lemon curd te snoepen. Want als je eenmaal de zelfgemaakte heb geproefd, wil je niet meer zo’n potje lemon curd uit de supermarkt. Want naast dat het gewoon lekkerder is heb je ook niet al die extra toevoeging van geur- en smaakstoffen die je er in de winkel gratis bijkrijgt. Een gezondere keuze dus zo’n heerlijk potje zelfgemaakte lemon curd.
- 1 eetlepel citroenrasp
- 125 ml citroensap
- 115 gram boter
- 6 eigelen
- 200 gram fijn suiker
- snufje zout
- Klop het eigeel met de suiker au bain marie tot je een mooi egaal iets wat schuimig geheel heb.
- Voeg het citroensap en het snufje zout toe en klop deze erdoorheen.
- Blijf het geheel au bain marie kloppen tot er een mooi laagje op een houten spatel achterblijft maar het nog wel vloeibaar is. (Dit zal zo'n 20 minuten duren)
- Haal het mengsel van het vuur en roer er de citroenrasp doorheen.
- Voeg vervolgens stukje voor stukje de boter toe. Voeg het volgende stukje pas toe als het stukje ervoor volledig is opgenomen.
- Als alles doorelkaar zit wrijf het mengsel door een zeef.
- Dek de lemon curd af met vershoudfolie. Zorg ervoor dat het vershoudfolie de lemon curd raakt zodat er geen velvorming kan ontstaan.
- Laat de lemon curd volledig afkoelen en doe hem dan over in een potje.
- Bewaar de lemon curd in de koeling.
Tips & Tricks bij de lemon curd:
- Lemon curd is zo’n 2 weken houdbaar in de koelkast. Mocht je een pot uitkoken en bewaar je het op een koele donkere plek is de lemon curd tot een jaar houdbaar.
- In principe kan je er ook voor kiezen om hele eieren te gebruiken. De lemon curd zal dan lichter van kleur worden en minder rijk van smaak.
- Om aanzienlijk meer sap uit een citroen te persen verwarm je de citroen 10 seconden in de magnetron alvorens de citroen uit te persen.
- Zorg er ten aller tijden voor dat het mengsel tijdens de au bain marie niet gaat koken.
- Probeer bij de au bain marie ervoor te zorgen dat de schaal het water niet raakt.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie