Een druivensap recept, zonder toegevoegde suikers. Puur druivensap. Je hebt er wat tijd voor nodig. En je drinkt het daarna waarschijnlijk niet zomaar weg. Aangezien er in een klein glaasje druivensap wel heel veel druiven zitten.
Druivensap maken doe je door de druiven rustig op een vuurtje te zetten en vervolgens (lang) te wachten. De druiven lopen dan als het ware leeg.
Om druivensap te maken gebruikte ik de druiven uit de tuin van mijn ouders. Met 1,5 kilo druiven maakte ik +- 750 ml druivensap.
Wanneer je van die kleine wijndruifjes als ik heb dan is het schoonmaken van de druiven wel even een karweitje. Met de grotere druiven zal dit vast wat sneller gaan. En kan je al snel beginnen aan het maken van het druivensap.
Behalve dat druivensap lekker is, is het ook nog eens gezond. Druiven bevatten veel vitamines en mineralen. Vooral vitamine K en koper zijn in grote getalen aanwezig in druiven. En dat neem je mee in het druivensap. Wel bevatten druiven veel fruitsuiker. Dit is ook de reden waarom je druivensap eigenlijk niet hoeft te zoeten met suiker. Dit kan natuurlijk wel als je van mierzoet houd. Al zou ik het niet aanraden. Wanneer je lekker zoete druiven heb, is je druivensap van zichzelf al zoet.
- Druiven
- 100 ml water
- Maak de druiven schoon, doe ze in een pannetje en zet deze met het water op een laag vuurtje.
- Doe de deksel op de pan.
- Check af en toe en laat de druiven langzaam leeglopen. Dit kan zo'n 2 a 3 uur duren.
- Wanneer de velletjes bovenaan drijven is je druivensap gereed.
- Giet het druivensap door een zeef. (Druk hierbij NIET het pulp erdoor, het gaat hier enkel om het sap)
- Wil je het sap nog beter zeven, giet het dan na het zeven door een oude theedoek of kaasdoek.
- Breng terug aan de kook en voeg indien gewenst suiker toe.
- Bewaar het sap in goed afgesloten gesteriliseerde potten/flessen.
Tips & Tricks bij het druivensap:
- Het druivensap is 2 a 3 dagen houdbaar in de koelkast.
- Proef het druivensap na het zeven eerst even of je het zoet genoeg vind en voeg dan eventueel naar smaak wat suiker toe.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie