Druivenjam gemaakt met de druiven uit eigen tuin. Druiven zijn lekker om zo te eten, maar in tegenstelling tot het meeste andere fruit word er met druiven maar weinig gebakken. Wat maak je nou eigenlijk met druiven. Je ziet ze weleens in een cake of clafoutis voorbij komen. Maar als je iets wilt met al die druiven uit eigen tuin en je bent geen wijnmaker dan kom je al snel uit bij druivenjam. En vervolgens open je met met druivenjam daarna een heel scala van baksels waarin je de jam kan verwerken.
Druivenjam kun je eigenlijk niet maken zonder geleisuiker. De suiker zorgt voor de conservering van de druivenjam. Daarnaast geeft het de druivenjam de juiste jam consistentie. Druiven hebben van zelfzelf weinig pectines welke voor een natuurlijk bindmiddel kunnen zorgen. Om die reden is het dan ook echt nodig om geleisuiker te gebruiken. Zonder blijft het meer een druivensap dan een jam.
Voor de druivenjam heb ik de druiven uit eigen tuin gebruikt. Er zijn verschillende soorten druiven. De ene wat zoeter als de ander. Met en zonder pitjes. Grote en kleine. Ga zo maar door. Ik heb verschillende druiven in mijn tuin. Voor dit recept heb ik de kleine druifjes gebruikt. Deze zijn wat zuurder van zichzelf waardoor de suiker niet voor een al te zoete druivenjam zorgt.
Jam maken, in dit geval druivenjam maken, gaat niet helemaal met vaste maateenheden. Het is afhankelijk van wat je na het koken en pureren overhoud hoeveel suiker er bij moet. Deze gegevens staan achterop de geleisuiker en die zijn in dit geval dan ook leidend. Ik heb voor onderstaand recept 1 kilo kleine druifjes gebruikt. Na het koken hield ik zo’n 600 gram over om suiker aan toe te voegen. Ik heb geen idee hoe groot mijn jampotjes zijn, maar haalde er 3 potjes uit.
Rating
- druiven
- geleisuiker
- 1 eetlepel citroensap
- 60 ml water
- kaneelstokje
- Maak de druiven schoon en doe ze met het water, het citroensap en het kaneelstokje in een pan.
- Breng aan de kook en laat het ca. 15 minuten doorkoken.
- Giet het sap door een zeef en wrijf het pulp met een pollepel door zeef.
- Meet de hoeveelheid sap en volg de instructies op het pak geleisuiker.
- Voeg de geleisuiker toe en breng het opnieuw aan de kook.
- Laat het naar instructie van het geleisuiker pak enkele minuten doorkoken
- Giet de druivenjam in gesteriliseerde potten en bewaar op een donkere koele plek tot verder gebruik.
Tips & Tricks bij de druivenjam:
- Je kunt om te checken of de druivenjam al dik word een dotje op een bordje leggen en dit even in de koelkast te zetten. Loopt het niet meer uit dan is de jam klaar. Let hier wel op dat de druivenjam in de pan natuurlijk verder kookt.
- Voor het pulp kan je ook een passe vite gebruiken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
durk zegt
Ik heb 5 kilo druiven. Hoe kan ik het beste jam hiervan maken thuis.
Groeten
Durk
Bakkenderwijs zegt
Beste Durk, de hoeveelheid druiven maakt voor het druivenjam recept niet uit. Uiteindelijk meet je de hoeveelheid sap en weeg je daar de geleisuiker op af.