Bramenjam maak je gemakkelijk zelf. En met al die bramen die op het moment te plukken zijn is een lekkere bramenjam geen overbodige luxe.
Zodoende ben ik ook aan de slag gegaan met de bramen. Ik gebruik het liefst zo min mogelijk suiker, maar je hebt toch wel het een en ander nodig om een goede consistentie te krijgen. Normaliter is het zo’n beetje 1 op 1 de verhoudingen tussen de bramen en de geleisuiker.
Bramen hebben een gemiddeld pectine gehalte. De pectine zorgt voor de binding van de jam. Voor de bramenjam heb ik gebruik gemaakt van geleisuiker. In geleisuiker zit citroenzuur. Dit citroenzuur zet de pectine aan het werk.
Bramenjam is niet zo heel moeilijk te maken. Het is eigenlijk enkel een kwestie van even koken.
De bramenjam zit in een potje van 750 ml.
- 500 gram bramen
- 350 gram geleisuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels citroensap
- Doe de bramen met de geleisuiker, het vanille extract en het citroensap in een pannetje.
- Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes doorpruttelen.
- Doe de jam over in een potje en sluit deze goed af.
Tips & Tricks bij de bramenjam:
- Steriliseer de pot alvorens je de bramenjam erin doet. Vul de pot en sluit hem goed af. Zet hem direct op zijn kop zodat de zuurstof eruit gaat.
- Je kunt er voor kiezen om meer suiker te gebruiken. Ook is er een half zoete geleisuiker op de markt welke zich goed leent voor bramenjam.
- Als je de bramenjam door een zeef wrijft zorg je ervoor dat er geen pitjes in de jam zitten. Echter zal er ook een deel van het vruchtvlees van de bramen achter blijven en word je jam een stuk dunner.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie