Bramen curd is een heerlijke zachte curd gemaakt met bramen.
Momenteel zijn de bramen volop verkrijgbaar en zo ging ik aan de pluk. Na weer een keertje deze heerlijke bramentiramisu met bramensaus gemaakt te hebben werd het tijd voor iets anders. Een curd, en wel een bramen curd. Bramen lenen zich er namelijk heel goed voor om een curd mee te maken. Al is het misschien niet de bekendste curd. Die eer gaat toch wel naar de lemon curd.
De bramensmaak in de bramen curd is minder dominant aanwezig als de citroen in een lemon curd.
Bramen zijn van zichzelf al zoet, anders dan in de lemon curd heb je daarom minder suiker nodig. Want te zoet is ook niet lekker. Maar je hebt wel suiker nodig voor de curd. Voor de bramen curd gebruikte ik 100 gram suiker.
Onderstaand bramen curd recept is voor ca. 25cl bramen curd.
- 3 eieren
- 2 eigelen
- 250 gram bramen
- 75 gram boter
- 100 gram fijne suiker
- snufje zout
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel citroensap
- Verwarm de bramen met het water, de citroensap en de suiker en laat deze ca. 10 minuten pruttelen.
- Wijf de bramen door een zeef. (De pitjes mogen weg)
- Klop de eieren met de eigelen, de snufzout en de bramenpuree au bain marie tot deze een dun laagje op de achterkant van een pollepel achterlaat (+- 76°C)
- Haal het bramenmengsel van het vuur en roer stukje voor stukje de boter erdoorheen.
- Wrijf het bramenmengsel weer door een zeef.
- Dek de bramen curd af met vershoudfolie en laat volledig afkoelen.
- Doe de bramen curd over in een potje en bewaar in de koeling.
Tips & Tricks bij de bramen curd:
- De bramen curd is tot 2 weken in de koelkast houdbaar. Mocht je de pot steriliseren dan is de bramen curd tot 1 jaar houdbaar op een donkere plaats.
- Zorg er ten aller tijden voor dat het mengsel tijdens de au bain marie niet gaat koken.
- Probeer bij de au bain marie ervoor te zorgen dat de schaal het water niet raakt.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie