Arretjescake met kruidnoten, wat wil je nog meer. De heerlijke smaak van chocolade gecombineerd met biscuitjes en kruidnoten. Een echte traktatie. Dit recept kun je ook wel een Sinterklaas arretjescake noemen. Het is tijdens de Sinterklaasperiode dat de kruidnoten in de winkels liggen. En dan is een arretjescake met kruidnoten zo gemaakt. Kruidnoten kan je de rest van het jaar misschien wat lastiger krijgen. Gelukkig kan je kruidnoten ook zelf maken. Zie hier het kruidnootjes recept. Zo kun je het hele jaar van de arretjescake met kruidnoten genieten.
Het arretjescake met kruidnoten recept is ook een ideaal recept om te bakken met kinderen. Het is gemakkelijk en vrij snel te maken. Paar koekjes kapot maken is al leuk om te doen. En dan roeren met de chocolade. Dat is het arretjescake met kruidnoten recept kort samengevat wel zo’n beetje.
Wat is arretjescake?
Arretjescake is een Nederlandse koude “cake”. Het is eigenlijk niet echt een cake. Er komt bij arretjescake geen oven aan te pas. Het is een harde koude cake. Een arretjescake word vaak gemaakt met chocolade.
Arretjescake word gemaakt in vele streken van Nederland. En elke streek heeft zo’n zijn eigen variatie. De basis van een arretjescake blijft hetzelfde. Biscuit, ei, suiker en vet. De arretjescake is heel eenvoudig. De ingrediënten worden met elkaar gemixt. In een vorm gegoten en vervolgens in de koelkast gezet om op te stijven.
- ca. 30 gram chocolade hagelslag
- 40 gram cacaopoeder
- 200 gram kruidnootjes
- 100 gram biscuitjes
- 250 gram boter
- 150 gram pure chocolade
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 75 gram luchtbruine suiker
- 1 ei
- Bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Mix het ei met de suiker en speculaaskruiden luchtig.
- Zeef het cacaopoeder.
- Smelt de boter en roer het cacaopoeder erdoor.
- Breek de chocolade in stukjes en smelt in het botermengel.
- Roer het chocolademengsel door het eimengsel heen.
- Breek de biscuitjes in stukjes.
- Meng de biscuitstukjes en kruidnoten door het chocolademengsel heen.
- Giet het mengsel in de cakevorm en strijk de bovenkant iets glad.
- Bestrooi met de hagelslag en druk iets aan met je vingers.
- Dek af met folie en laat de arretjescake met kruidnoten minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Tips & Tricks bij de arretjescake met kruidnoten:
- Je kan er ook voor kiezen om (chocolade) kruinoten over de arretjescake met kruidnoten te strooien. Dit in plaats van de hagelslag. Of je gebruikt beide.
- Voor dit arretjescake met kruidnoten recept heb ik gewoon simpele thee biscuitjes gebruikt.
- Dit arretjescake recept bevat rauwe ei. Houd hier rekening mee. Je kunt tegenwoordig ook gepasteuriseerde eieren krijgen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie