Zelf appelmoes maken is makkelijk en lekker. Want wie is niet groot gebracht met appelmoes. Voor dit recept heb ik gekozen voor een basis appelmoes. Niet teveel poespas. Gewoon appelmoes. Vanuit dit basis appelmoes recept kun je vervolgens alle kanten op. Mocht je dat willen natuurlijk.
Het appelmoes recept is geen precisie werk. Het is echt een recept naar smaak. Zo kun je bijvoorbeeld spelen met de hoeveelheid suiker. Ook is iedere soort appel weer anders. De ene soort appel is zoet terwijl de andere weer wat zuurder is. En naast de verschillende appels kun je ook nog kiezen om een suikervrije appelmoes te maken. Het is maar net wat je lekker vind en/of wilt.
Wat is appelmoes?
Kort samengevat is appelmoes gekookte appel welke tot een moes gemalen word. Traditioneel worden voor appelmoes goudrenetten gebruikt. In dit appelmoes recept maak ik gebruik van de appels uit mijn broers tuin. Geen flauw idee wat dat voor appels zijn. De appelboom stond er al toen mijn broer het huis kocht. Je kunt dus voor appelmoes gerust andere soorten appel gebruiken als enkel de goudrenet. De ingrediënten van een appelmoes recept bestaan uit appel, suiker en water. Om de appels niet te laten verkleuren word weleens citroensap gebruikt. Ook is kaneel een veelgebruikte toevoeging.
- 1 kg appels
- 100 ml water
- 1 eetlepel citroensap
- 15 gram vanille suiker
- 35 gram suiker
- eventueel kaneel naar smaak
- Maak de appels schoon en snij ze in stukjes.
- Meng de appels met het water en citroensap.
- Doe dit samen met de suikers in een pannetje en breng op matig vuur aan de kook.
- Kook de appelstukjes in 10 tot 20 minuten gaar. (Vergeet niet af en toe te roeren dat de appels niet aanbakken)
- Maal met een staafmixer of blender de appels tot een moes.
- Wrijf het geheel door een zeef.
- Laat de appelmoes (eventueel gesteriliseerd in een pot) volledig afkoelen.
Tips & Tricks bij het appelmoes recept:
- Appelmoes recept leent zich er goed voor om te wekken en zo de houdbaarheid te verlengen.
- Kook steranijs mee met de appels. Verwijder de steranijs voordat je de appels tot moes maalt.
- Voeg eventueel na het malen van de appels tot moes de kaneel naar smaak toe.
- De vanille suiker in dit appelmoes recept zou je kunnen vervangen voor gewone suiker.
- Je kunt altijd extra of minder suiker toevoegen als je de appelmoes niet zoet genoeg vind of juist te zoet.
- Wil je appelcompote maken? Dan kun je dezelfde ingrediënten gebruiken. Maal de appels dan niet tot moes maar roer de appels tot je de gewenst consistentie heb.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie