Volkoren poffertjes, kleine mini pannenkoekjes gemaakt met volkorenmeel. Door het volkoren meel worden de poffertjes net iets voedzamer. Poffertjes zijn er in velen soorten en maten. De kleintjes en de wat grotere gevulde poffertjes. Voor de wat grotere poffertjes heb je weer een andere pan nodig dan bij de traditionele kleintjes. Dit keer ben ik aan de slag gegaan met volkoren poffertjes. Niet gevuld, gewoon de kleine maat.
Voor dit volkoren poffertjes recept word gebruik gemaakt van een speciale pan. Deze pan is er in verschillende soorten verkrijgbaar. Elke pan zal net even iets anders verwarmen dan de ander. De gietijzeren pan is degene van de oud Hollandse traditie. Naast de gietijzeren variant is er ook een aluminium pan verkrijgbaar en een elektrische variant. Afhankelijk van de pan zal het poffertje wat langer of korter nodig hebben qua baktijd.
Toch liever “gewone”poffertjes? Zie hier het Oud Hollandse poffertjes recept.
- 250 gram volkorenmeel
- 400 ml melk
- 2 eetlepels keukenstroop
- 2 eieren
- snuf zout
- 1 theelepel bakpoeder
- Roer het meel met het zout en het bakpoeder door elkaar.
- Maak een kuiltje en klop vanuit het midden beetje bij beetje de melk erdoor.
- Klop 1 voor 1 de eieren erdoor.
- Klop als laatste de stroop erdoor.
- Verhit een poffertjespan.
- Smeer de kuiltjes in met wat olie
- Spuit/schep wat beslag in de kuiltjes
- Bak tot de bovenkant bijna droog is.
- Draai de poffertjes vervolgens om.
Tips & Tricks bij het volkoren poffertjes recept:
- Voor het omdraaien van de volkoren poffertjes kun je gebruik maken van een sateprikker. Je prikt daarmee het poffertje in en draait deze vervolgens om.
- Let er goed op dat je pan niet te heet staat. Wanneer je pan te warm is kunnen de poffertjes te donker worden terwijl ze nog niet bijna droog zijn. Zet in dit geval het vuur iets lager.
- Spuit poffertjes in een bepaald patroon. Bijvoorbeeld met de klok mee van buiten naar binnen. Zodat je met het omdraaien hetzelfde patroon kan volgen.
- Het makkelijkste om het poffertjes beslag mee te verdelen is een knijpfles. Er zijn speciale knijpflessen voor poffertjes verkrijgbaar. Zie de stap voor stap foto’s voor een idee.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie