Baghrir zijn Marokkaanse pannenkoeken met gaatjes, veel gaatjes. Daarom worden baghrir ook wel 1000 gaten pannenkoeken genoemd.
Baghrir word gemaakt van griesmeel en word in tegenstelling tot andere pannenkoeken maar aan 1 kant gebakken.
Baghrir stamt af van de Berbers. Baghrir betekend in het Berbers ’te zacht’. Marokko en Algerije claimen de oorsprong van de 1000 gaten pannenkoeken. En aangezien de oorsprong bij de Berbers ligt zal dit in beide gevallen waarschijnlijk wel kloppen.
Baghrir is mede door die reden onder verschillende namen bekend. In het Berbers word baghrir ook wel edarnan, tibouajasin of tiyrifin genoemd. In Algerije en Tunesië ghrayef, korsa of khringo (gringo) en dan zijn er ook nog plekken waar baghrir onder de naam hatita gaat. Een hoop verschillende namen dus voor de 1000 gaten pannenkoeken.
Maar hoe maak je Baghrir nou eigenlijk. De hoeveelheid baghrir is afhankelijk van de grootte. Ik heb zo’n 7 baghrir, van ca. 15 cm diameter, met onderstaand recept gemaakt.
Rating
- 250 gram griesmeel
- 100 gram patentbloem
- 500 ml handwarm water
- 1 zakje droge gist (= 7 gram)
- 1 zakje bakpoeder (=14 gram)
- snuf zout
- 1 eetlepel suiker
- Doe de droge ingrediënten in een kom. Zorg ervoor dat de gist en het zout niet direct met elkaar in aanraking komen.
- Voeg het handwarme water toe en mix tot een pannenkoeken beslag.
- Zet de kom 30 minuten opzij.
- Roer het beslag even door.
- Verwarm wat boter/olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Schep wat beslag in de pan en wacht tot de bovenkant volledig droog is.
- Haal de baghrir uit de pan en herhaal met de rest van het beslag.
Tips en Tricks bij de baghrir pannenkoeken:
- Houd goed de temperatuur van je koekenpan in de gate. Als de pan te heet word zal de baghrir te donker worden voordat deze gaar is. Laat eventueel je pan iets afkoelen na het bakken van een baghrir.
- De baktijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de baghrir. Waardoor de baktijd kan variëren tussen de 1 en 5 minuten. Is de bovenkant helemaal droog dan is de baghrir klaar.
- Traditioneel word een baghrir met boter en roomboter gegeten al is dit ook weer afhankelijk van de herkomst.
- Ook word baghrir met olijfolie, oranjebloesemwater, suiker of jam gegeten.
- Ontstaan er te weinig bubbels tijdens het bakken van de baghrir dan kan het zijn dat je beslag iets te dik is. Voeg per eetlepel wat warm water toe en wacht nog eens een aantal minuten zodat de gist zijn werk kan doen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Nada zegt
Baghrir is marokkaans, die door de amazigh/ Moorse dynastieen heeft intwkkked. Algerije bestaat 50 jaar die heeft niet eens een keuken.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je bericht. Ik denk echter dat je je vergist in de geschiedenis van Algerije. De geschiedenis van Algerije gaat terug tot de Oudheid. De Algerijnse keuken is heel rijk en divers.
De oorsprong van Baghrir pannenkoeken word door beide landen geclaimd en ligt bij de Berbers. Berbers waren in beide landen vertegenwoordigd. Zodoende dat de oorsprong van Baghrir hoogstwaarschijnlijk in beide landen ligt.
Amalia zegt
Inderdaad, de Algerijnse keuken bestaat uit een mengelmoes van alle keukens bij elkaar, waarvan 40% Marokkaanse gerechten!