Arepa di pampuna zijn Antiliaanse pompoen pannenkoeken. Arepa di pampuna betekend in het Papiaments pompoen pannenkoek. Over de verdere oorsprong kan ik helaas weinig terug vinden. De arepa di pampuna word op de Antillen gegeten als ontbijt of lunch gerecht. Ook worden de Arepa di pampuna weleens als bijgerecht gegeten bij vlees en vis tijdens de avondmaaltijd. Je kunt er dus alle kanten mee op. Zelf heb ik de arepa di pampuna als avondmaaltijd gegeten en ze smaakte en vulde goed.
Pompoenen zijn gezond. Je kan er zoet en hartig mee bakken en dat maakt het extra leuk. Deze pompoen pannenkoeken vallen onder het zoet bakken. Ze zijn heerlijk met stroop, honing, suiker, ahorn siroop. Eigenlijk met bijna alles wat je ook op een normalen pannenkoek doet.
Onderstaand recept is voor zo’n 6 arepa di pampuna. Het zijn dikke pompoen pannenkoeken.
Rating
- 200 gram pompoen
- 100 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 100 ml melk
- 1 ei
- ½ theelepel kaneel
- boter om in te bakken
- Snij de pompoen in stukjes en kook ze in ca. 15 minuten gaar in water met eventueel een snufje zout.
- Prak de pompoen fijn.
- Zeef de bloem met het bakpoeder.
- Mix alle ingrediënten door elkaar.
- Smelt een beetje boter of olie in de pan en schep 2 flinke lepels per pompoen pannenkoek in de pan.
- Bak de pompoen pannenkoeken rustig aan beide kanten mooi bruin.
- Bak 2 a 3 arepa di pampoena tegelijk.
Tips & Tricks bij de arepa di pampuna:
- Je kunt ook pompoenpuree gebruiken die je misschien nog over heb van een ander recept.
- Wil je liever dunne pompoen pannenkoekjes maak dan het beslag dunner met meer melk.
- De arepa di pampuna word ook vaak gegeten met rozijn, voeg voor deze variant 2 eetlepels rozijnen aan het beslag toe.
- Je kunt het recept makkelijk verdubbelen, mocht je wat minder pompoenpuree hebben is dit ook geen probleem.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Karin zegt
Wij kunnen geen melk verdragen
Kan soya melk ook in de recepten
Bakkenderwijs zegt
Over het algemeen kun je in veel recepten melk vervangen door een plantaardige variant. Sommige varianten kunnen wel wat aan de smaak veranderen. Denk bijvoorbeeld aan havermelk. Soya melk en amandelmelk zijn voor het bakken de beste alternatieven.
A-j zegt
Kan het ook met pannenkoeken mix sinds er weinig bloem te krijgen is op dit moment
Bakkenderwijs zegt
Ik kan dat niet met zekerheid zeggen. Ik heb even gekeken naar de ingrediënten van pannenkoekenmix en denk dat het wel mogelijk kan zijn. Het zal niet 1 op 1 hetzelfde zijn doordat er vaak ook nog ander meel in pannenkoekenmix zit. Maar denk dat het wel goed komt. Laat dan wel de bakpoeder weg, deze zit al in de mix. En check even de dikte van het beslag met de foto’s onder het arepa di pampuna recept. Misschien heb je iets extra of minder vocht nodig. Hoor graag of het gelukt is. Veel bakplezier.