Een pizza calzone is een pizza waarbij de bodem dubbel gevouwen word en hierdoor eruit komt te zien als een halve maan brood.
De pizza calzone is afkomstig uit het zuiden van Italië en is afgeleid van de Napolitaanse pizza en de focaccia barese.
Traditioneel word een pizza calzone in de oven gebakken. Onderstaand pizza calzone recept is voor 2 pizza’s calzone. In het recept word de pizza gebakken in de airfryer. Onder het recept in de tips & tricks staat hoe je de pizza calzone in de oven kan bakken. Het lukte mij niet om 2 pizza’s calzone in de airfryer tegelijk te bakken, zodoende bakte ik er 1 in de airfryer en 1 in de oven. Voor de pizza calzone gebruikte ik de XXL airfryer.
- voor het deeg
- 250 gram bloem
- 100 gram zachte roomboter
- 1 ei
- 7 gram gedroogde gist (= 1 zakje)
- 5 gram zout
- 5 gram suiker
- 100 ml lauwe melk
- voor de vulling
- 200 gram kipfilet
- 15 kleine tomaatjes (in 4-en gesneden)
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 teentje knoflook (fijn gesnipperd)
- 1 ei
- 2 x 1 eetlepel olijfolie
- 2 takjes verse tijm
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 225 gram geraspte mozarellakaas
- piri piri kruiden (ca. 0.5 eetlepel)
- peper en zout
- Mix alle ingrediënten voor het deeg met een mixxer tot een deegbal.
- Mix het deeg tot het niet meer aan de kom plakt. Kneed het pizza calzone deeg nog even na met de handen. Maak een bol van het deeg en leg deze terug in de kom.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet op een "warme" plek weg. Laat 1 uur rijzen.
- Roer de piri piri kruiden door 1 eetlepel olijfolie en marineer de kip hierin.
- Bak de ui in 1 eetlepel olijfolie glazig.
- Voeg de blaadjes van de tijm, de knoflook en de tomatenpuree toe en bak dit even aan.
- Roer de gepelde tomaten erdoor.
- Roer als laatste de tomaatjes erdoor.
- Breng de pizza calzone saus op smaak met peper en zout.
- Bak de kip in ca. 5 minuutjes rondom aan.
- Verdeel het deeg in 2-en en rol beide uit tot de binnenmaat van je airfryer op een met bloem bestoven werkplaats.
- Verdeel wat tomatensaus over de helft van de deegplak en leg hier wat stukjes kip op. (Houd een rand rondom vrij)
- Verdeel wat mozzarella erover.
- Klop het ei los en smeer hier de randen mee in.
- Vouw de pizza dubbel en druk de randen goed dicht met behulp van een vork.
- Smeer de bovenkant in met het losgeklopte ei.
- Herhaal dit met het tweede stuk deeg.
- Leg de pizza calzone in het mandje van de airfryer en bak in ca. 25 minuten op 175°C gaar.
Tips & Tricks voor de pizza calzone:
- In de oven bak je de pizza op onderwarmte met hetelucht op 200°C, de baktijd blijft hetzelfde.
- De pizza calzone kan wat lastig te verplaatsen zijn wanneer deze gevuld is, je kunt de pizza calzone om die reden ook vullen op de bakplaat of in het airfryer mandje en deze daar dichtvouwen etc.
- Iedere airfryer is anders. Ik heb de pizza calzone gebakken in een airfryer welke niet voorverwarmd hoeft te worden. Moet jou airfryer wel voorverwarmd worden, doe dit dan voordat je de pizza calzone bakt.
- Eventueel kan je nog wat geraspte kaas over de pizza calzone strooien in de laatste minuten van de baktijd.
- Maak je de pizza’s calzone iets kleiner dan passen ze waarschijnlijk wel tegelijk in de airfryer.
Met smakelijk groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie