Het is een keertje tijd voor wat anders. Een overheerlijke ovenschotel met ui en gehakt. Ik heb er een discussie over gehad en ben benieuwd wat jij er van vind. Is het bakken is het koken of is het allebei? Ik vind het beide. Je kookt het een en ander, maar uiteindelijk bak je het af in de oven.
Er komt in deze ovenschotel geen aardappel voor. In plaats daarvan word er gebruik gemaakt van stokbrood. Deze wordt door het te bakken in de oven heerlijk knapperig. Het geeft echt iets extra’s aan het gerecht. Ik kwam het gerecht tegen in het tijdschrift van koken & genieten en met een paar aanpassingen wist ik er een mooi gerechtje mee op tafel te toveren.
Onderstaand recept is voor een Ovenschotel met ui en gehakt voor zo’n 4 personen.
Porties: 4
- 4 uien
- olijfolie
- 1 kilo gehakt
- 400 gram crème fraîche
- 200 ml melk
- 20 gram uiensoeppoeder
- 150-200 gram stokbrood
- 100-125 gram belegen geraspte kaas
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel boter
- Snijd 2 uien in halve ringen.
- Bak de uien in een beetje olijfolie glazig.
- Voeg het gehakt aan de uien toe, breng op smaak met wat peper en zout en bak dit rul.
- Verwijder het overtollige vet en verdeel het gehakt-uien mengsel over een ruime ovenschotel.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd het stokbrood in plakjes en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Besprenkel het stokbrood met een beetje olie en rooster ze ca. 3 minuten in de oven. (Ze zullen dan iets harder aanvoelen)
- Mix de crème fraîche, de melk en het uienpoeder glad.
- Schenk dit over het gehakt-uien mengsel in de ovenschotel.
- Verdeel de plakjes stokbrood eroverheen en bestrooi het geheel met de kaas.
- Plaats de ovenschaal in de oven en bak in ca. 25 minuten goudbruin.
- Snijd ondertussen de overige uien in ringen en wentel ze door de bloem.
- Bak de uien goudbruin in de boter en verdeel ze over de ovenschotel als deze uit de oven komt.
Tips & Tricks bij de ovenschotel met ui en gehakt:
- Je kunt voor dit gerecht ideaal stokbrood van een dag oud gebruiken.
- Dreigt tijdens het bakken het gerecht te donker te worden leg er dan aluminiumfolie overheen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie