Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Een bobotie recept bestaat uit gehakt en specerijen. Vaak worden aan een bobotie recept ook nog sperziebonen toegevoegd. Maar dit is niet in ieder bobotie recept het geval. Het bobotie mengsel word voordat het in de oven gebakken word overgoten met een ei, melk mengsel.
Het bobotie recept word tot een volledige maaltijd gemaakt met rijst. Deze rijst word samen met wat rozijnen gekookt. De rijst word niet meegebakken met de bobotie in de oven, maar word los bij de bobotie geserveerd.
De oorsprong van bobotie
Over de naam bobotie doen verschillende verhalen te ronden. Zo zou bobotie afgeleid zijn van boemboe, wat curry spices betekend. Of komt de naam bobotie van bobotok, wat een Indonesisch gerecht met totaal andere ingrediënten is. Wie zal het zeggen?
Het eerste bobotie recept wat terug gevonden is in een kookboek, staat in een kookboek uit 1609. Dit eerste bobotie recept staat in een Nederlands kookboek. Zou de oorsprong van bobotie, het Zuid-Afrikaanse gerecht dan in Nederland liggen?
Waar de oorsprong ook ligt van de bobotie, en hoe de naam ook tot stand is gekomen. Bobotie is een lekker gerecht om met regelmaat op tafel te zetten. Daarom dat ik ook dit bobotie recept graag met jullie deel.
Het bobotie recept is voor ca. 4 personen.
- 500 gram sperziebonen
- 250 - 300 gram rijst
- 50 gram rozijnen
- 2 groene appels
- 2 uien
- 500 gram gehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eieren
- 150 ml melk
- 125 gram creme fraiche
- 3 theelepels kerrie
- 3 theelepels koriander
- 1,5 theelepel gember
- ½ theelepel kaneel
- peper en zout naar smaak
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kook de sperziebonen voor 5 minuten.
- Laat de sperziebonen uitlekken.
- Snipper de ui en de knoflook fijn.
- Snij de appels in blokjes.
- Meng alle kruiden, inclusief peper en zout door elkaar.
- Fruit de ui, met de knoflook en het bobotie kruidenmengsel 2 minuten aan.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul.
- Voeg de sperziebonen toe en bak deze 2 minuten mee.
- Voeg de appel toe en bak nog 1 minuut.
- Vet een ovenschaal in.
- Verdeel het bobotie mengsel over de ovenschaal.
- Klop de eieren met de melk en de creme fraiche los.
- Giet het over de bobotie heen.
- Bak de bobotie in ca. 30 minuten gaar.
- Kook ondertussen de rijst met de rozijnen volgens bereidingswijze op het pak gaar.
- Serveer de bobotie met de rijst.
Tips & Tricks bij de bobotie:
- Wees niet te zuinig met de bobotie kruiden. Het lijkt misschien veel, maar dat valt in het geheel erg mee.
- Maak eventueel het ei-melk mengsel op smaak met een beetje peper en zout.
- Zet de rijst voor bij de bobotie op tijd op.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie