Volkoren pannenkoeken worden gemaakt van volkorenmeel in plaats van bloem. Volkorenmeel maakt de pannenkoeken op die manier net iets gezonder.
Om volkoren pannenkoeken te maken heb je maar 3 ingrediënten nodig. Volkorenmeel, eieren en melk. Je kunt een volkoren pannenkoek net als alle andere pannenkoeken beleggen met ingrediënten naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan volkoren pannenkoeken met appel of ander fruit. Ook kun je met zoet beleggen. Denk aan poedersuiker, stroop, honing, jam of ahornsiroop.
Onderstaand volkoren pannenkoeken recept is voor 4 pannenkoeken van ca. 23 cm diameter doorsnede. Je kan het recept gemakkelijk verdubbelen of door de helft delen voor 2 volkoren pannenkoeken. Het is maar net hoe een grote eter je bent en met hoeveel personen je bent.
Rating
- 100 gram volkorenmeel
- 2 eieren
- 200 ml melk
- olie/ spuitboter om in te bakken
- Mix het volkorenmeel met de melk tot een beslag.
- Mix de eieren erdoor.
- Verhit wat olie of boter in een koekenpan.
- Giet wat beslag erin en draai de pan voorzichtig rond zodat er zich een pannenkoek vormt.
- Laat de volkoren pannenkoek zacht bakken tot de bovenkant (bijna) droog is en de onderkant een mooi goudbruin kleurtje heeft.
- Draai de pannenkoek met een spatel om en bak de andere kant bruin.
Tips & Tricks bij de volkoren pannenkoeken:
- Je kunt de volkoren pannenkoeken van te voren bereiden en later opwarmen. Een stoomoven is daar ideaal voor. Met de functie regenate heb je binnen 10 minuten een stap heerlijke pannenkoeken.
- Volkorenmeel is goed verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.
- Is je beslag te dik, dan kun je nog een beetje extra melk toevoegen.
- Om klontjes te voorkomen giet je de melk in een kuiltje in het midden van het meel. Je klopt met de garde dan vanuit het midden de zijkanten erbij.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Brigitte zegt
Hoeveel pannekoeken heb
Ik uit deze hoeveelheid deeg ?
Bakkenderwijs zegt
Dat is lastig te beantwoorden. Dit is afhankelijk van de grote van je pan en daar staat geen maat voor.