Soms is koolhydraatarm eten lastig omdat je geen brood mag eten. Kokosbrood is daarvoor een goed alternatief.
Kokosbrood word gemaakt van kokosmeel. Kokosmeel is heel fijn gemalen kokosvlees. Naast kokosmeel worden er geen suikers toegevoegd aan het kokosbrood.
Dit koolhydraatarme kokosbrood word gemaakt in een cakeblik. Kokosbrood neemt wel de smaak van kokos met zich mee. Je kunt het “droog” eten, maar je kunt het kokosbrood ook beleggen.
De bereiding neemt niet veel tijd met zich mee. In zo’n 15 minuutjes tijd staat je kokosbrood in de boven.
Kokosbrood recept - koolhydraatarm
Rating
Ingrediënten
- 120 gram kokosmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 6 eieren
- snuf zout
- 125 gram gesmolten boter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een cakevorm in.
- Zeef het bakpoeder en meng deze door het kokosmeel en de snuf zout.
- Voeg de eieren en de gesmolten boter toe en mix het geel goed door elkaar.
- Doe het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak in ca. 40 minuten gaar.
Tips & Tricks bij het kokosbrood:
- Je kunt het kokosbrood iets zoeten met zoetstof, honing of als het kokosbrood niet perse koolhydraatarm hoeft te zijn dan kun je wat suiker gebruiken.
- Het beslag word in de oven niet vloeibaar, daarom is het belangrijk de bovenkant glad te strijken.
- Om het kokosbrood makkelijk uit de cakevorm te halen kun je de vorm bekleden met bakpapier.
- Het kokosbrood is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Sadhana zegt
Hoe lang kan je het bewaren
Maak alleen voor mij
Bakkenderwijs zegt
Je kunt het koolhydraatarme kokosbrood luchtdicht verpakt zo 2 a 3 dagen bewaren. Mocht je het kokosbrood langer willen bewaren dan zou ik je aanraden om het kokosbrood in plakjes in te vriezen.
Thamara zegt
Het kokos brood word erg droog. Wat kan ik daar aan doen?
Bakkenderwijs zegt
Leuk te horen dat je het kokosbrood gemaakt heb, alleen jammer dat het niet helemaal is geworden zoals je zou willen. Het koolhydraatarme kokosbrood heeft wel iets droogs van zichzelf al, maar is het echt te droog dan kan het verschillende oorzaken hebben. Iedere oven is anders. Zo kan het zijn dat de oven iets te warm staat of dat het kokosbrood bij jou oven eerder gaar is. Is het beslag al aan de droge kant, dan zou je een extra eitje kunnen toevoegen. Het inmiddels iets te droog gebakken kokosbrood zou je wat smeuïger kunnen maken door er wat boter op te smeren of het te beleggen. Ik hoop dat je eruit komt, mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Succes en veel plezier met het bakken.
Marc zegt
Voor brood kan je beter geen eigeel gebruiken. Met eigeel heb je een cake. Dat is ook lekker natuurlijk, doe er fan 12 gr sucralose poeder bij. En je 4/4 cale is perfect.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de tip.
Magda De Bruyne zegt
Inderdaad. Als diabetes mag ik maar max 3 eieren eten per week.
Daphne zegt
Dag!
Een vraagje, kan ik de boter ook 1 op 1 vervangen met kokosolie? Of heb ik dan een andere hoeveelheid kokosolie nodig?
Gr Daphne
Bakkenderwijs zegt
Hoi Daphne, Ik heb hier zelf geen ervaring mee en ben voor je opzoek gegaan op het internet. Wat ik daar tegen kwam is dat roomboter en kokosolie niet uit dezelfde hoeveelheid vet en vocht bestaan. Er werd daar aangegeven dat je het beste een verhouding van 80% kokosolie kan gebruiken en dit met 20% water aan te vullen. In het geval van dit kokosbrood recept zou dat neerkomen op 100 gram kokosolie met 25 gram water. Ik hoor graag of het gelukt is. Groetjes Yvonne
Teunie zegt
Hallo moet er roomboter worden gebruikt of mag het ook met plantaardige boter?
Bakkenderwijs zegt
Wat versta je onder gewone plantaardige boter? Het is namelijk mogelijk een alternatief te gebruiken voor roomboter in dit koolhydraatarme kokosbrood recept. Echter is het wel afhankelijk van de samenstelling van het alternatief dat je wilt gebruiken.
Ineke zegt
Welke maat bakblik te gebruiken en gebruik je bakpoeder of baking soda.In de ingredientenlijst staat bakpoeder enin de bereidingswijze staat baking soda
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je bericht, heb het gelijk aangepast. Ik heb bakpoeder in dit koolhydraatarm kokosbrood recept gebruikt. Cakevormen zijn verkrijgbaar van 25 tot 30 cm en zijn allen bruikbaar. Het kan door het verschil in grote idd zijn dat het ene kokosbrood misschien net iets langer nodig heeft als het andere en daarnaast zal het ene kokosbrood dan iets hoger worden als het andere. Zelf heb ik een cakevorm van 28 cm gebruikt.
Marie-Louise zegt
Kun je vertellen hoeveel koolhydraten hierin zitten.
Bakkenderwijs zegt
Ik tel zelf geen koolhydraten, met deze vraag kan ik je dan ook niet verder helpen. Enkel adviseren om de voedingswaardes van de ingrediënten erbij te pakken en op die manier de koolhydraten uit te rekenen. Houd er wel rekening mee dat het aantal koolhydraten per merk kan verschillen.
Marieke zegt
Bedankt voor het recept. Ik heb het net gebakken, het brood is nog warm, smaakt heerlijk en is lekker zacht en smeuïg. Ik had het recept ietwat aangepast gezien de reacties dat ie wat droog zou zijn, iets was vaker voorkomt bij recepten met kokosmeel het neemt namelijk veel vocht op. Ik heb 80gr halfvolle roomboter gebruikt, 70 gram kokosolie en 20 gram water. Verder alles ingrediënten hetzelfde. Het mixen heb ik 1 ei per keer gedaan, en de boter langzaam laten smelten en ook in delen toegevoegd en 5 minuten korter gebakken
Heerlijk!
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en de tips. Ik denk dat velen wat aan de tips zullen hebben. Goed te horen dat het koolhydraatarme kokosbrood heerlijk gesmaakt heeft.
Sab zegt
Ik heb jouw aanpassing toegepast en vind het heel lekker! Volgende keer wat zoetstof erbij en het kan door als cake 🙂
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie en de goede tip 🙂
Melanie zegt
Bedankt voor het recept. Ik heb hem gister gebakken voor de Pasen. Maar ik vind hem echt heel erg droog… Zelfs met beleg en boter … Niet mijn ding.
Bakkenderwijs zegt
Jammer dat het kokosbrood niet helemaal is geworden wat je gehoopt had. Het kokosbrood is wat droog van zichzelf. Is het echt te droog dan kan het aan de baktijd liggen. Soms helpt het ook om een extra eitje toe te voegen aan het beslag.
Mona zegt
Ik vraag me af of iemand al heeft geprobeert om hier een hartige variant van te maken door bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes en olijven toe te voegen
Bakkenderwijs zegt
Ik heb dit nog niet van iemand vernomen. Het lijkt me wel een goed Idee. De tomaatjes en olijven kunnen voor wat extra smeuigheid zorgen. Mocht je het gaan proberen ben ik erg benieuwd naar het resultaat. Laat je het me weten?
Eva zegt
Nou ik vond hem goed te doen!
Lekker met wat clotted cream gezoet met erythritol, is hij meteen minder droog en helemaal keto;)
Beetje kokosmelk is misschien ook een idee om bij het beslag te doen:)
Bakkenderwijs zegt
Fijn te horen. Bedankt voor je berichtje en de goede tips.
Irene zegt
Net gebakken, had er enorm veel zin in, ben gek op kokos! Wel van te horen besloten een extra ei toe te voegen omdat ik las dat hij was droog was. Ik vrees dat hij in de kliko beland. Totaal geen smaak aan en nog steeds zo droog! Nee, hier word ik zo niet vrolijk van…
Bakkenderwijs zegt
Jammer dat het niet geworden is wat je ervan gehoopt had. De meningen over het kokosbrood zijn erg verdeeld. Iig bedankt voor je reactie.
Talith zegt
Erg jammer! Had onwijs veel zin in lekkere kokosbrood, maar helaas was het echt veel te droog.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor je reactie. De meningen zijn erg verdeeld over het kokosbrood. Jammer dat het niet geworden is wat je ervan gehoopt had.
Sas zegt
Zou het smeriger maken door er griekse yoghurt aan toe te voegen?
Bakkenderwijs zegt
Ik neem aan dat je smeuïger bedoelde? 🙂 Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Mocht je het uitgeprobeerd hebben hoor ik graag de bevindingen. Tips & Tricks zijn altijd welkom.
M. Versleijen zegt
Hallo, Ik heb zelf de boter vervangen door kokosolie en Griekse yoghurt (100 en 25) en wat Citroenaroma toegevoegd. Vond het lekker als cake bij de koffie/ thee. Bedankt voor t receptje.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor uw reactie en de tips!
Betty zegt
Voor de 2e keer dit recept gemaakt. Zie hier reacties dat het brood te droog zou zijn. Ik heb juist het tegenovergestelde, is vrij nat/vettig!
De 1e keer recept 1x gedaan. Nu 2x omdat ik erachter kwam 2 geopende verpakkingen met kokosmeel in de kast had staan… zelfde oven zelfde temperatuur.
Smaak is prima, vind niet eens de kokos overheersend. Proef meer ei. Denk zelf een ei minder misschien? Of minder boter. Ik heb roomboter gebruikt. Ik laat het volledig afkoelen en probeer het morgen opnieuw wat de smaak nattig/vettigheid dan is.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Ik ben benieuwd hoe je bevindingen de volgende dag zijn. Het is een erg lastig recept om goed te krijgen merk ik aan alle reacties.
Madhoe zegt
Mijn beslag was vloeibaar. Waar kan dit aan liggen?
Bakkenderwijs zegt
Om erachter te komen waar dit aan gelegen heeft heb ik echt meer informatie nodig. Ik kan hier nu verder geen antwoord op geven.
van de Griek zegt
Heerlijk brood
Heb wel 1 extra ei en pitten en zaden toegevoegd.
Ga het zeker nog een keer bakken
Bakkenderwijs zegt
Goed te horen dat het kokosbrood recept in de smaak is gevallen en bedankt voor de tip.
Anita zegt
Om het iets ‘natter ‘ te krijgen kun je Griekse yoghurt door het beslag doen.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de goede tip!
Alex zegt
Jongen jongen…
Alleen aan de structure van de beslag voordat het in de oven gaat, weet ik al dat het een misser gaat worden… ik had eerst de reacties moeten lezen en verder zoeken voor een andere recept…
Het spijt me maar zulke recepten zouden voor de goed van mensheid offline zouden moeten…
Bakkenderwijs zegt
Wat jammer dat het kokosbrood niet gelukt is. Het is een recept die helaas niet bij iedereen goed lukt. Ik kan niet zeggen waar dat in dit geval aan zou kunnen liggen. Misschien heb je wat aan de tips & tricks die in de reacties staan.
Sandra zegt
Lekker brood, ook in vond het wat droog uit oven komen, dus zal volgende maal een mix doen van kokosolie, water en boter of wat Griekse yoghurt toevoegen. Verder heb ik vanille extract en 2 el cacaonibs toegevoegd. Dat geeft een lekker extra accent. Bedankt voor de leuke recepten en alle goede reacties.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de positieve reactie en de tips. Het is altijd fijn te horen dat een recept lukt en hoe het eventueel beter of anders kan. Bedankt.
Stephanie zegt
Heb het recept iets veranderd!
Ik gebruik 100 gram kokosmelk, 95 gram gezouten roomboter, 25 gram water, een scheut olijfolie en een scheut (soja)yoghurt, heb nog rasp van een citroen toegevoegd . Verder alles hetzelfde, baktijd 30 min!
Het resultaat mag er wezen, heerlijk!!
Bakkenderwijs zegt
Wat goed te horen. En bedankt voor de tips. Zo te horen is deze aanpassing een aanrader.
Stephanie zegt
Kokosmelk moet uiteraard kokosmeel zijn ☺️
Erna van der Sluis zegt
Een heerlijke cake. Deze cake van kokosmeel komt het dichtst bij een “normale” cake.
Ik doe 1 deel met cacao en voeg daar dan wat kokosmelk aan toe om het smeuïg te houden.
Bakkenderwijs zegt
Goed om te horen. Bedankt voor de reactie en de variatietip.