
Zandkoekjes recept – uitsteekkoekjes
Zandkoekjes wat zijn ze gemakkelijk en snel om te maken. Een vriendin vertelde me vorige week dat ze zandkoekjes gemaakt had om uit te delen. Het bracht me op het idee om een goed recept voor zandkoekjes op de site te zetten. Belangrijk vond ik wel dat de zandkoekjes hun vorm goed behouden tijdens het bakken. En met dat in mijn achterhoofd ben ik aan de slag gegaan. Het deeg voor de zandkoekjes is dan ook ideaal om te gebruiken met uitsteekvormpjes. Zoals je op de foto ziet kan je er allerlei mooie vormpjes voor gebruiken. Het is ontzettend leuk om met de kids te doen. Of om samen met vrienden en/of vriendinnen de keuken in te gaan.
De naam zandkoekjes komt van het zanderige structuur van het koekje als deze gebakken zijn. Het zijn bekende koekjes. Gemakkelijk en snel om te maken en erg lekker om te eten. De zandkoekjes worden gemaakt van suiker, boter en bloem. Ze worden koud verwerkt zodat deze het beste af te bakken zijn. De zandkoekjes zijn dan ook heerlijk voor bij de koffie of thee.
Rating

- 200 gram roomboter
- 125 gram witte basterdsuiker
- 2 eieren
- 400 gram bloem
- 15 gram vanillesuiker
- snufje zout
- Mix alle ingrediënten door elkaar met de deeghaak.
- Meng daarna het geheel met de hang tot je er een mooie platte bal van kan maken.
- Leg deze in vershoudfolie voor 30 minuten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg tot ca. 5 mm dikte uit en steek er vormpjes uit.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak voor 12 a 15 minuten goudbruin.

Tips & Tricks bij het zandkoekjes recept:
- Leg de zandkoekjes na het uitsteken nog even terug in de koelkast. Hoe kouder het deeg hoe beter het zijn vorm houd tijdens het bakken.
- De vanillesuiker zou je kunnen weglaten mocht je deze niet in huis hebben.
- Wil je wat minder zandkoekjes maken, gebruik dan gewoon de helft van het zandkoekjes recept.
- Probeer het zandkoekjes deeg gelijkmatig uit te rollen. Dit zorgt ervoor dat de zandkoekjes redelijk gelijk aan elkaar gaar bakken.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Wat een goeie tips zeg! Ik maakte een pindakaas variant: http://www.made-from-scratch.nl/kerstkransjes-met-pindakaas/
Bedankt! Je kerstkransjes met pindakaas zien er goed uit!
Hoe dik rol je het ongeveer uit?
Ik heb het deeg op ca. 5 mm dikte uitgerold. Wanneer de zandkoekjes ongeveer dezelfde dikte hebben, bakken ze redelijk gelijk aan elkaar. Ik zal het ook aan het recept toevoegen. Bedankt voor de reactie.
Lekker! Zijn goed gelukt! En mijn zoontje vond het super leuk om de vormpjes eruit te steken. Dank voor het delen van het recept.
Graag gedaan. Leuk te horen dat het zandkoekjes recept goed gelukt is. Bedankt voor de enthousiaste reactie.
Hoe krijg je de uitgestoken koekjes los zonder dat ze kapot gaan? Op welke ondergrond kun je dat het beste doen?
Zorg er voor dat je deeg goed gekoeld is. Je merkt dat als het zandkoekjes deeg wat zachter en warmer word het meer blijft plakken. Je kunt je ondergrond met bloem bestrooien. Dit zorgt er voor dat de koekjes makkelijker los komen. Ik gebruik vaak een klein “pannenkoekenspateltje” om ze op te pakken. Ik heb een plastic bakmat waar ik ze op uitrol. Een gladde ondergrond bestrooid met bloem werkt denk ik het beste. Veel bakplezier met het zandkoekjes recept.
Ik zie regelmatig bakpoeder voorbij komen in veel recepten, gebruikt u normale bloem of zelfrijzend bakmeel?
Ik gebruik normale bloem in de recepten. Of er moet in het recept anders staan aangegeven. In zelfrijzend bakmeel zit al een bepaalde verhouding bakpoeder. Door zelf bakpoeder aan bloem toe te voegen kan je deze hoeveelheid controleren. Voor het zandkoekjes recept is geen bakpoeder nodig. Veel bakplezier.
Welke basterdsuiker moet je gebruiken? Ik dat witte suiker, lichtbruin of donkerbruine?
Voor het zandkoekjes recept heb ik witte basterdsuiker gebruikt. Ik zal het bij de ingrediënten aanpassen zodat het duidelijker is. Bedankt voor het bericht.
Hoeveel koekjes kan je ongeveer maken met dit recept,
Dat is niet echt te zeggen bij dit recept. Doordat ieder verschillende vormen, soorten en groottes gebruikt kunnen de aantallen van de zandkoekjes ver uit elkaar liggen. Ik heb ze zelf ook niet geteld. Veel bakplezier.
Leuk en makkelijk recept en je kunt er met een klein beetje fantasie heerlijk mee variëren.
Tip:
Ik heb, bij gebrek aan vormpjes, met de rand van een glas rondjes uit het deeg gehaald. Na het bakken heb ik de rondjes dubbel “geplakt” met een heerlijk zelfgemaakte botercreme.
Nu zijn het heerlijk gevulde koekjes geworden!
Bedankt voor de tip, dat klinkt wel als hele lekkere koekjes.
mijn deeg kleeft erg aan mn vormpjes heb je daar een tipjz voor??
Wanneer de boter te zacht word kan het deeg wat gaan plakken. Je kunt het deeg dan het beste even terug in de koelkast leggen. Ook zou je een beetje bloem kunnen gebruiken om het plakken te verminderen. Veel bakplezier
Hi, Wat is jou favoriete roomboter. Ik merk dat dararwel verschil in is ook qua smaak.
hoor graag merci!
Het bakken zelf doe ik gewoon met de roomboter die voorradig is. Meestal haal ik hem bij de Lidl. Qua smaak vind ik de biologische roomboter van de Lidl erg lekker. Deze is heel romig.