Weesper moppen zijn makkelijke koekjes. De Weespermoppen worden gemaakt van amandelspijs.
Weespermoppen komen waarschijnlijk uit Weesp. Het is een echt Nederlands koekje. Weespermoppen zijn de best verkopende koekjes in Weesp. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er een waar standbeeld in Weesp staat. Dit standbeeld vertegenwoordigt de bakkers van de Weespermoppen. Het is een beeldje van een bakker met een grote Weespermop op zijn hoofd.
Dit koekje is erg makkelijk te maken en ook nog eens glutenvrij. Maar vergis je niet er zitten wel wat dingetjes waar je op moet letten bij het bakken van Weespermoppen. Zo zie je op mijn foto dat de Weespermop een beetje ingezakt is tijdens het bakken. Ik heb iets teveel ei toegevoegd aan mijn amandelspijs. Hierdoor werd mijn amandelspijs te zacht en zakte het in tijdens het bakken. Ondanks dat is de smaak en de structuur perfect en wou ik dit Weespermop recept toch delen. Het recept is goed. De foto misschien wat minder, maar ik weet zeker dat jou Weespermop beter word. En mocht het net als bij mij toch iets misgaan. Maak het gewoon af. Het is zonder om weg te gooien. En je zult zien dat uiteindelijk je Weespermop toch erg lekker smaakt.
Het Weespermop koekje word gemaakt met amandelspijs. De verhouding van deze spijs is officieel iets anders als bij het normale recept. Op 250 gram amandelen word 275 gram suiker toegevoegd. Mocht je zelf je amandelspijs maken voor de Weespermoppen (wat stiekem toch wel het lekkerst is) houd hier dan rekening mee.
Rating
- 250 gram amandelspijs
- 25 gram suiker
- eventueel wat losgeklopt ei
- kristalsuiker om te wentelen
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de amandelspijs met de suiker.
- Voeg eventueel iets losgeklopt ei toe om het amandelspijs kneedbaar te maken.
- Rol van het amandelspijs rolletje met een diameter van 3 cm.
- Rol deze zonder druk door de kristalsuiker
- Snij deze schuin door in plakjes van ca. 2 cm dikte.
- Leg de Weesper mop plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Laat de plakjes 20 minuten aan de lucht drogen.
- Bak vervolgens in 8 a 10 minuten. Tot de randjes iets beginnen te kleuren.
- Laat volledige afkoelen.
Tips & Tricks bij de Weespermoppen:
- Houd de Weespermoppen de laatste minuten goed in gaten. Als de randjes iets bruinen zijn de Weespermoppen klaar. Bak ze niet te lang door.
- Voor kant en klare amandelspijs heb je meer ei nodig dan voor zelfgemaakte amandelspijs.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
mieke zegt
Ik heb ze vandaag gemaakt, allemaal ingezakt en zagen eruit als koggertjes.
Misschien even aan geven hoeveel geklutst ei er door heen moet? ik heb het hele ei er door heen gedaan, was dus helemaal fout. Misschien 1 eetlepel ei of zo?
Bakkenderwijs zegt
Wat jammer dat de weesper moppen mislukt zijn. In het recept staat eventueel wat losgeklopt ei om de amandelspijs kneedbaar te maken. Dit is volledig afhankelijk van de amandelspijs of dit wel of niet nodig is en in welke hoeveelheid. Hier kan je geen maten bij geven omdat iedere spijs net weer even anders kan zijn. Wanneer je spijs nog niet kneedbaar is voeg je een klein beetje ei toe en kneed dit erdoorheen. Daarna kan je kijken of dat genoeg is of dat er nog een beetje doorheen moet.
Ellen jansen zegt
Ik heb ze ook gemaakt
Nog nooit zo veel plezier gehad met koekjes bakken en ja ze zijn super goed gelukt en mega lekker
Dank voor dit heerlijke recept
Bakkenderwijs zegt
Wat ontzettend leuk om te horen. Bedankt voor de reactie en veel toekomstig bakplezier.