Vegan schuimpjes recept. Oftewel een recept zonder ei. Schuimpjes zonder ei. Huh? Dat kan toch niet? Schuimpjes zijn tenslotte eiwit met suiker. Vegan schuimpjes, het kan echt. In deze vegan schuimpjes zit 0,0% ei.
De “uitvinder” van het vegan schuim
Goose Wohlt, die naam zegt je waarschijnlijk niks. Mij ook niet. Het was echter Goose Wohlt die de vegan schuimpjes ontdekte. Hoe? Hij ontdekte dat de substantie van eiwit vergelijkbaar is met het uitlekvocht van kikkererwten. En ging daarmee aan de slag. Met de vegan schuimpjes als resultaat. Of beter gezegd, het werd eiwitschuim waar geen eiwit in zit. En heel kort door de bocht gezegd. Als je dit schuim mixt met suiker en bakt, heb je vegan schuimpjes.
Aquafaba
Aquafaba is het kookwater van kikkererwten. Dit is een Latijnse benaming voor kikkererwten kookvocht. Aquafaba is het key ingrediënt waar de vegan schuimpjes mee gemaakt worden. Dit is de eiwitvervanger. Zie je ergens aquafaba in een recept staan. Dan bedoelen ze het kookvocht van kikkererwten. Deze aquafaba kan je ook zelf maken. Ik wil daar later nog eens mee aan de slag gaan. Voor dit vegan schuimpjes recept hou ik het simpel. Ik gebruik de aquafaba uit een blik kikkererwten. Vang het vocht op uit een blik kikkererwten en je hebt je aquafaba. In een blik of pot kikkererwten zit vaak al zout toegevoegd. Let hier op met je vegan schuimpjes. Zie tip & tricks onder het recept.
Laten we aan de slag gaan met de vegan schuimpjes. Met dit recept maakte ik een groot bakblik vol met schuimpjes.
Rating
- ca. 100 ml aquafaba (vocht van 1 blik kikkererwten)
- 60 gram kristalsuiker
- 60 gram poedersuiker
- 1 theelepel citroensap
- Verwarm de oven voor op 90°C-100°C.
- Mix de aquafaba 5 minuten met de mixer op de hoogte stand.
- Voeg het citroensap toe en mix 5 minuten verder.
- Voeg al mixend per theelepel de kristalsuiker toe en doe vervolgens hetzelfde met de poedersuiker
- Mix nog 5 minuten verder.
- Doe het schuim in een spuitzak en spuit de vegan schuimpjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de vegan schuimpjes 1,5 uur in de oven en laat de schuimpjes daarna nog 1 uur drogen in de oven met dichte deur. (Hou de ovendeur de gehele bak- en droogtijd gesloten)
Tips & Tricks bij de vegan schuimpjes:
- Zit er geen zout toegevoegd in de aquafaba dan kan je een snufje zout aan het recept toevoegen.
- Net als bij gewone schuimpjes kan vet funest zijn. Zorg dat je bakgereedschap vetvrij is. Met een beetje citroensap maak je je gereedschap vetvrij.
- Hou de mixtijden van het vegan schuimpjes recept aan om de goede consistentie te krijgen.
- Open de oven tussen NIET. Houd de oven de volledige oventijd van ca. 2,5 uur gesloten.
- Je kunt het schuim voordat je het gaat bakken gewoon proeven. Er komt geen rauw ei aan te pas. Zo kun je naar smaak nog wat suiker toevoegen.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Maartje zegt
Dag Bakkenderwijs,
Vandaag dit recept gemaakt omdat we een restje over hadden van aquafaba…. voordat ze de oven ingingen stonden de koekjes redelijk goed omhoog, maar in de over zijn ze helemaal plat geworden. Zonder dat de oven open is geweest. Wat zou er verkeerd gegaan kunnen zijn?
Bakkenderwijs zegt
Balen dat de vegan schuimpjes mislukt zijn. Wat er precies gebeurt is zou ik niet zo kunnen zeggen. Vegan schuimpjes zijn naast erg gevoelig voor vet ook gevoelig voor vocht. Misschien kan vet of vocht een reden zijn? Citroensap zorgt voor de stabilisatie van de vegan schuimpjes. Hier zou het ook nog mee te maken gehad kunnen hebben. Anders zou ik het helaas niet weten wat er mis is gegaan.
Annie zegt
Bij mij zakten ze eerst ook in. Gelukkig zag ik et redelijk op tijd en heb ik de temperatuur wat omhoog gedaan (115°C) zodat het vocht sneller kon verdampen. Ik had geem citroensap gebruikt, dus alleen aquafaba en suiker
Lara zegt
Heb ze gemaakt en ze waren geweldig. In 1x gelukt. Was mijn eerste keer. Ik heb me aan de mix tijden gehouden zodat het een cheewie substantie werd. Super top! Thnx voor dit recept, ga dit vaker maken.
Bakkenderwijs zegt
Bedankt voor de reactie. Goed te horen dat de vegan schuimpjes geslaagd zijn. En veel bakplezier.
Bianka zegt
Vandaag geprobeerd en goed gelukt. Eerst had ik niet lang genoeg gemixed, waardoor het nog te vloeibaar was. Dat zijn hele platte schuimpjes geworden, maar alsnog prima. Vind ze iets minder zoet als als normaal. Maar komt misschien ook omdat mn poedersuiker al wat ouder was. Consistentie was super, ‘crispy’ en kruimelen lekker in de mond.
Bakkenderwijs zegt
Leuk om te horen hoe het bakproces verlopen is en dar de vegan schuimpjes gelukt zijn. Bedankt