Een chocolate chip cookie heeft geen aankondiging nodig. Het ultieme chocolate chip cookie recept. Dat is toch wel wat dit recept is. De inspiratie voor dit chocolate chip cookie kwam ik tegen op Instagram. In een Instagram story vertelde Saskia Sidey over dit koekje en liet zien hoe ze het bereidde. Dit zag er zo goed uit dat ik met het chocolate chip cookie recept aan de slag ben gegaan. Het recept is vertaald en her en der wat aangepast.
Het ultieme chocolate chip cookie recept is voor ca. 14 koeken. Het word gemaakt met gebruinde boter.
Ultieme chocolate chip cookie recept
Ingrediënten
- 150 gram boter
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 100 gram kristalsuiker
- 1 ei + 1 eigeel
- ½ theelepel vanille extract
- 250 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel bakingsoda
- 180-200 gram chocolade (diversen)
- Snuf zout
- Zeezout om te bestrooien
Bereidingswijze
- Hak de chocolade grof.
- Smelt de boter met de snuf zout in een pannetje tot deze begint te bruinen.
- Haal van het vuur en roer de suikers erdoor,.
- Roer het ei en het vanille extract erdoor.
- Voeg het bakpoeder de bakingsoda en bloem toe en roer alles tot het net door elkaar zit.
- Kneed wanneer het deeg volledig is afgekoeld de gehakte chocolade met je handen erdoor.
- Maak met een ijslepel of dergelijke gelijke porties van ca. 60 gram.
- Vorm met je handen balletjes van de porties en zet deze koud weg.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
- Verdeel een aantal deegballetjes, met flink wat tussenruimte, over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak in 10 a 12 minute gaar.
- Haal na 8 minuten baktijd de chocolate chip cookies uit de oven en klop met het bakblik op een hittebestendige ondergrond.
- Besprenkel met een heel klein beetje zeezout en zet nog voor ca. 5 minuten terug in de oven.
- Laat de chocolate chip cookies iets afkoelen op de bakplaat en vervolgens verder op een rooster.
Tips & Tricks bij het chocolate chip cookie recept:
- Voeg de chocolade echt pas toe als het deeg afgekoeld is. Anders heb je kans dat de chocolade al gelijk smelt in het deeg.
- Laat een wat groffer stukje chocolade aan het bovenkant uitsteken. Zo krijg je een soort van “chocolade puddle” bovenop het koekje.
- Let er op dat de boter niet verbrand bij het bruinen van de boter. Je kan hem beter iets te kort als iets te lang laten. Ik merkte zelf dat ik ook maar net op tijd was.
- Door met de bakplaat op het aanrecht te tikken zorg je ervoor dat de chocolate chip cookies beter uitlopen. Zorg er ten allen tijden voor dat je aanrecht of ondergrond hittebestendig is!
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie