Taaitaai is een Sinterklaas lekkernij. Zodra Sinterklaas eraan komt zie je de taaitaai volop in de winkels verschijnen.
De naam taaitaai zegt het al. Het koekje is namelijk taai. Dus ben je opzoek naar een knapperig krokant koekje dan kan ik je voor Sinterklaas beter doorverwijzen naar het kruidnootjes recept, want taaitaai is het zeker niet.
Taaitaai heeft die echte Sinterklaas speculaas smaak met iets extra’s. Dat extra’s dat is het gene wat de taaitaai zijn specifieke smaak geeft. En dat is gemalen anijszaad.
Je ziet op internet veel recepten waar taaitaai met roggemeel word gemaakt. Dit is niet een hele toegankelijke meelsoort. Gelukkig zijn er ook taaitaai recepten met gewone bloem en dit is er 1 van.
Aan het taaitaai recept zitten wat haken en ogen. Dit betekend dat het niet makkelijk is om taaitaai te maken. Het is af en toe toch een beetje kliederen omdat het deeg erg zacht en kleverig is. Lees voor je gaat beginnen de tips & tricks onder het taaitaai recept door en maak het jezelf op die manier zo makkelijk mogelijk om taaitaai te maken.
Het taaitaai recept is voor ca 20 taaitaai
- 250 gram honing
- 30 gram schenkstroop
- 2 eieren
- 350 gram bloem
- 12 gram bakpoeder
- 10 gram speculaaskruiden
- 1 theelepel gemalen anijszaad (=2 gram)
- snuf zout
- Klop de eieren los.
- Meng de helft van de eieren met de honing en de stroop
- Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de kruiden.
- Kneed door het honingmengsel heen.
- Zet minimaal een uur koud weg, liefst langer.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verdeel het deeg in stukken en bebloem je handen goed.
- Vorm van de stukken deeg een taaitaai vormpje.
- Bestrijk met het overgehouden ei.
- Leg de taaitaai op een met bakpapier bekleden bakplaat.
- Bak in ca. 13 minuten goudbruin.
Tips & Tricks bij de taaitaai:
- Het deeg van de taaitaai moet minimaal een uur in de koelkast, het beste is zelfs de hele nacht. Dan trekken alle smaken goed in en plakt de honing iets minder.
- Bebloem je handen bij ieder te vormen taaitaai. Dit is belangrijk want het deeg plakt heel erg.
- Bij het bakken van de taaitaai gaat je keuken heerlijk ruiken. Hou de taaitaai wel in de gate dat ze niet te donker worden.
- Je kunt er voor kiezen om meer bloem aan het recept toe te voegen. Dit zorgt er echter voor dat je taaitaai makkelijker te verwerken is maar minder taai word en juist krokanter, wat het eigenlijk niet hoort te zijn.
- Al lijkt het soms niet te lukken, ga door en je zult zien dat het resultaat er best mag wezen.
- Speculaaskruiden maak je gemakkelijk zelf. Zie hier het speculaaskruiden recept.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie