Stroopkoeken of stroopwafels, het is maar net hoe je ze noemt. Stroopkoeken zijn iets dikkere koeken dan stroopwafels. Ze worden beide als wafel gebakken. Met dit recept zou je allebei kunnen maken. Ik heb stroopkoeken gemaakt. De reden hiervoor is dat mijn wafelijzer niet geschikt is om mooi egaal een wafel te bakken en deze daarna ook nog doormidden te kunnen snijden. Heb je wel een goed wafelijzer dan maak je met dit recept een dubbele hoeveelheid aan stroopwafels. Heb je een wat minder wafelijzer dan maak je net als ik de heerlijkste stroopkoeken. Natuurlijk kan je ook met een goed wafelijzer deze stroopkoeken bakken.
Stroopkoeken worden ook wel siroopkoeken genoemd. De stroop die je maakt is eigenlijk een dikke siroop.
Stroopwafels bakken word veel gedaan op markten. Misschien heb je weleens zo’n zakje met stroopwafel kruimels gekocht. Deze kleine stukjes koek hou je over na het snijden van de koeken. De koeken worden na het bakken met een ronde uitsteker uitgesneden. De stukjes die overblijven zijn natuurlijk ook erg lekker om van te snoepen.
Een stroopwafel of stroopkoek recept bestaat uit verschillende etappes. De eerste is het maken van het deeg. Dit is een gistdeeg en heeft hierdoor wat rijs tijd nodig. De volgende stap is het bakken van de koeken. Hier heb je een wafelijzer voor nodig. Er zijn speciale ijzers en pannen voor stroopwafels op de markt verkrijgbaar. Ik heb een oublie ijzer gebruikt. Dit is niet het beste ijzer voor stroopwafels, maar voor stroopkoeken is deze zeer geschikt.
Wanneer de koek klaar is word deze wanneer je er stroopwafels van maakt doormidden gesneden. Tussen de twee helften word dan stroop gesmeerd. Wanneer het niet lukt om deze door midden te snijden hou je stroopkoeken over. Dit zijn wat dikkere koeken. Je gebruikt dan 2 van deze koeken om de stroop tussen te smeren.
Wanneer de stroopkoek nog warm of net afgekoeld is, is deze nog knapperig. De volgende dag zal je meer de zachtheid van de stroopwafels en stroopkoeken ervaren. Beide is lekker.
Een klein beetje geschiedenis over de stroopwafel
De geschiedenis van het stroopwafel recept ligt in Gouda. Deze gaat nog niet zo heel ver terug. Exact is het niet bekend, maar in de loop van de 19de eeuw werden de eerste koeken gebakken. Dit werd toen nog gedaan met oude koek- en deegresten. Dit waren goedkope ingrediënten en om deze reden werden ze toen der tijd ook wel armenkoeken genoemd. Ik heb geen idee hoe dit proces in zijn werk gaat. Wel weet ik van mijn stage in de bakkerij dat van een dag oud gebakje een nieuw gebakje getoverd kan worden. Het is dus zeker mogelijk om van restjes iets nieuws te maken.
Doordat het deeg een rijs tijd heeft en iedere koek apart gebakken word is het maken van stroopwafels of stroopkoeken wel een tijdrovend klusje. Wanneer je met dit recept stroopkoeken maakt zal je zo’n 6 tot 8 koeken maken afhankelijk van de grote. Voor stroopwafels geld dan het dubbele.
- Voor de koeken
- 125 gram roomboter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 30 ml melk
- 7 gram droge gist
- 250 gram bloem
- snuf zout
- voor de stroop (gebruik voor de stroopkoeken de helft)
- 200 gram keukenstroop
- 75 gram licht bruine basterdsuiker
- 75 gram roomboter
- eventueel ½ theelepel kaneel
- Kneed alle ingrediënten voor de koeken door elkaar tot een deeg.
- Vorm een bal en zet deze afgedekt met een vochtige theedoek een uur op een warme plek te rijzen.
- Maak ca. 30 a 40 gram balletjes en leg deze op een plaat met tussenruimte.
- Dek dit losjes af en laat nog een kwartier na rijzen.
- Verwarm het wafelijzer en vet deze lichtjes in.
- Leg een bolletje stroopwafel deeg erop en druk het wafelijzer dicht.
- Bak de stroopkoeken goudbruin.
- Steek met een rode uitsteker de stroopkoek uit de gebakken koek.
- Snij voor stroopwafels de stroopkoeken wanneer deze nog warm zijn door midden, voor stroopkoeken zijn de koeken zonder te snijden klaar.
- Verwarm de ingrediënten voor de stroop in een pannetje tot alles volledig met elkaar gemengd is.
- Laat dit 1 a 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Schep een eetlepel stroop op een koek en plaats de andere helft/koek erop.
- Druk zachtjes geleidelijk aan tot de stroop tot de randen zit.
Tips & Tricks bij het stroopkoeken recept:
- Verwacht niet dat je deeg hetzelfde rijst als bij brood. Het stroopwafel deeg is een stuk zwaarder dan deeg en zal dan ook niet zo heel veel rijzen.
- Wees voorzichtig met de hete stroop.
- Je kunt proberen de koeken voor stroopwafels door te snijden en wanneer dit niet lukt toch voor de stroopkoeken te gaan.
- Om te proeven, of om te snacken kun je wat van de stroop over de koekkruimels heen gieten.
- Zet wanneer je klaar bent je pan van de stroop in het water te weken. Dit scheelt je een hoop boenwerk later.
Met smakelijke groet, Bakkenderwijs
Geef een reactie